Češka Republika >

U vrtlogu skandala

Afera je odjeknula takvom silinom da se odmah oglasio predsednik Vaclav Havel, koji je smogao snage da pozove doskorašnjeg ministra inostranih poslova Jana Kavana da razmisli o odlasku s funkcija koje sada ima

Nekako uoči letnjih ferija okončani su redovni parlamentarni izbori, nova koaliciona vlada socijaldemokrata, unionista i liberala ustoličena je s mnogo optimizma, Česi, uvek željni putovanja u inostranstvo, ovog leta zbog izuzetno jake krune letuju širom sveta oko 10-15 odsto jeftinije, ukratko – sve je izgledalo ok, kad – pre nedelju dana puče afera koja sasvim jako trese i sam vrh zemlje. Doskorašnji generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova Karel Srba naručio je ubistvo novinarke Sabine Slonkove koja je za svoj list "Mlada fronta dnes" napisala seriju članaka o finansijskim i drugim mućkama rečenog visokog činovnika. Sabini je bilo namenjeno da pogine u svom automobilu od podmetnutog plastičnog eksploziva tipa semtex, veoma cenjenog među svetskim nasilnicima svih vrsta.

Celu priču policiji je otkrio nesuđeni ubica, koji se zbog nekog kašnjenja u akciji uplašio nameštaljke. Policija je munjevito reagovala, pohapšen je celi, za sada, četvoročlani lanac učesnika, a storiju potencijalnog izvršioca u potpunosti je potvrdila višegodišnja saradnica i veoma bliska prijateljica Karela Srbe.

Afera je odjeknula takvom silinom da se odmah oglasio predsednik Vaclav Havel, koji je, između još jednog lečenja u bolnici i odlaska na obavezan oporavak, smogao snage da pozove doskorašnjeg ministra inostranih poslova Jana Kavana da razmisli o odlasku s funkcija koje sada ima, pogotovo da razmisli o odlasku s mesta predsednika Generalne skupštine UN. I novi češki premijer Vladimir Špidla pozvao je Kavana da iz Njujorka dođe na hitne konsultacije u Prag. Sadašnji ministar inostranih poslova Ciril Svoboda rekao je da nema razloga da se Kavan plaća i iz češkog budžeta za rad u Njujorku i stopirao je sve investicije MIP-a u inostranstvu uključujući i planirano renoviranje ambasade u Zagrebu.

KO JE SRBA: Sve koji pretenduju da budu istraživači u češkom novinarstvu bacili su na otkrivanje novih pojedinosti ovog i mnogih drugih slučajeva koji su svojevremeno zataškavani. Tako je otkriveno da je Karel Srba još pre 1989. godine, dakle, u vreme socijalizma, bio agent vojne obaveštajne službe, a da mu je staž u toj firmi prestao tek pre nekoliko dana, usred ove afere, zbog čega je ministar odbrane smenio čitav vrh tog odeljenja. Sam Srba je, posle promena 1989. godine, bio mali šef u Domu tehnike, potom je prodavao polovne automobile iz uvoza, a 1995. godine u Ministarstvu zdravstva odlučuje o javnim nabavkama. Samo godinu i po dana kasnije zbog serije sumnjivih nabavki i porudžbina bez javnih konkursa, u kojima država redovno gubi novac i koji odlazi neznano kuda, Srba dobija otkaz – rezultati istrage nikada nisu saopšteni javnosti.

Sreća mu se nasmešila već 1998. godine kada ga tadašnji prvi čovek diplomatije Jan Kavan poziva u svoj tim i poverava mu da dosledno sprovede u delo akciju "čiste ruke"; tačnije, Srba je u MIP-u trebalo da bude glavni borac protiv korupcije. Pošto se očigledno veoma istakao u toj borbi, Kavan mu poverava mesto generalnog sekretara MIP-a. U te dve diplomatske godine, iza Srbe je ostalo nekoliko otkrivenih i zataškanih afera – rekonstrukcija nekih ambasada u svetu plaćena je znatno više nego što je bila ugovorena cena, veoma luksuzan hotel u Moskvi u vlasništvu češke države, koji se zove Češki dom, iznajmljen je potpuno nepoznatoj firmi, a ugovor je takav da korisnik sigurno uvek ima debelu dobit, a vlasnik hotela, znači, češka država, kako god išlo poslovanje, plaća godišnje još milion eura.

U tim i u nekim drugim aferama koje je sejao Srba oko sebe, iza njega, kada je trebalo i kada niko drugi to nije želeo, zalegao je ministar Jan Kavan, ali zbog afere s hotelom u Moskvi, ni Kavan to više nije mogao – morao je tiho da se oslobodi usluga Karela Srbe, a ovaj se revanširao ćutanjem i čuvanjem ministrovih leđa.

ŠANSA ZA POUKU: U trenutku hapšenja, Karel Srba je u nekretninama imao vrednost od milion eura, a kod Srbe je pronađeno nekoliko pištolja, nekoliko olovki revolvera, još milion eura, ali u gotovini, u najlon kesama. Policija je pronašla i pažljivo složene tekstove Sabine Slonkove o svim Srbinim "poslovima" i njene fotografije preko kojih je bilo napisano – "likvidirati". Što se imovine tiče, uz platu od 1.300 eura mesečno, nema uštede od oko dva miliona eura.

Policija je prestala da daje bilo kakva saopštenja o toku istrage, ali se za sada zna da je progovorio najmljeni ubica – za koga se tvrdi da je neizlečivi narkoman; progovorila je Srbina prijateljica, koja osim što potvrđuje priču, govori i da je ona bila glavni kurir za donošenje novca Srbi od raznih "poslovnih" partnera, čime rizikuje kaznu i do 15 godina zatvora. Srbin advokat misli da je napuštena žena spremna na sve i da ne pita za cenu.

Najmanje tri bitna ministarstva u Češkoj ozbiljno su zakačena "aferom Srba" – inostranih poslova, odbrane i policije. Premijer Vladimir Špidla je, po svemu sudeći, povukao nekoliko jasnih i oštrih poteza najavljujući, kao novi čovek za kormilom, da neće dopustiti dalje cvetanje korupcije, a novine i javnost prisećaju se velikih afera, gurnutih pod tepih proteklih godina, koje se vezuju i za ministarstva privrede, finansija, prosvete, saobraćaja, poljoprivrede...

U pravoj poplavi tekstova i reagovanja javnosti na korupcionaške afere, lako je zaključiti da je i svojevremeno zataškavanje "slučajeva" zapravo danak kojim je češko društvo plaćalo fantastičnu izmišljotinu o "opozicionom sporazumu" između konzervativaca Klausa i socijaldemokrata Zemana, dakle, partija i programa koji nemaju gotovo ništa zajedničko, ali su zbog vlasti, čuvali jedni druge kao malo vode na dlanu. Analitičari hladnijih glava, pak, misle da je pred češkim društvom velika šansa za dramatičnu promenu stanja nabolje, možda i najveća od 1989. godine.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST