SCENA >

Jubilarni Siget

 

Od 31. jula do 7. avgusta u Budimpešti će se održati jubilarni deseti Siget, najveći hepening mladih u Mađarskoj i jedan od najpoznatijih u Evropi. Organizatori očekuju da će na dunavsku adu u Starom Budimu doći ukupno 350.000 gostiju, kojima je obezbeđeno 10.000 mesta za šatore, a na 50 improvizovanih bina naći će se više od hiljadu izvođača iz svih krajeva sveta. Među gostima Sigeta 2002 biće, kako je najavljeno, i ansambl Bobana Petrovića. Ovaj kulturni događaj bez presedana iniciran je još 1993. godine. Pošto su tada već prestala okupljanja mladih u raznim izviđačkim i drugim logorima, karakterističnim za eru komunizma, organizatori su smislili "veliku žurku" koja prevazilazi kućne, pa i lokalne okvire. Manifestacija je najpre nazvana Diak-siget (Ostrvo đaka), potom Evrovudstok, povodom 25. godišnjice američkog Vudstoka, zatim Pepsi-siget, po glavnom sponzoru, a sada je ponovo samo Siget. Cilj niza koncerata, pozorišnih, lutkarskih i drugih predstava je, pre svega, da se mladi nedelju dana kulturno unapređuju, druže i zaborave na sve druge brige. Tu, na adi, sve je moguće, a ništa se ne mora, ničiji interesi nisu povređeni. Jedno vreme bunili su se jedino žitelji okolnih zgrada zbog buke, a prošle godine je izbio spor kada je gradonačelnik trećeg kvarta Ištvan Tarloš zabranio pristup homoseksualcima. Sud je poništio tu vrstu diskriminacije i "topla braća" su takođe imala šator na ostrvu.

Pretresanje Exita

Novosadski odbor Demokratske stranke Srbije najavio je da će na prvoj sledećoj sednici Skupštine Novog Sada zatražiti formiranje anketne komisije koja bi ispitala poslovanje festivala Exit ove i prošle godine. Odbor DSS-a je ponovio svoje optužbe upućene organizatorima festivala koje se odnose na njegovo finansijsko poslovanje. U saopštenju je postavljeno pitanje gde je završio profit, odnosno kako će, ukoliko su napravljeni, biti pokriveni finansijski gubici. Aleksandra Kolar, portparol Exit kaže da se finalni obračuni još izrađuju. "Kompletnu sliku svega i kompletne izveštaje imaćemo tek u nekom narednom periodu, i naravno, onog momenta kada ga budemo imali dobiće ga i nadležne institucije koje su u skladu sa svojim utvrđenim i usvojenim odlukama taj projekat i podržale. To će biti apsolutno javno i sve će biti naznačeno, ukoliko ima gubitaka i koliki su gubici", kaže Aleksandra Kolar. Organizatori su neposredno nakon završetka festivala objavili da je finansijski manjak oko 300.000 eura.

Novi Bertolučijev film

Čuveni italijanski režiser Bernardo Bertoluči (61) (Poslednji tango u Parizu, Dvadeseti vek, Poslednji kineski car, Čaj u Sahari) u Parizu snima novi film The dreamers, koji se bavi događajima iz maja 1968. Britanski producent Džeremi Tomas kaže da se film ne bavi "pobunama iz 1968. u Parizu, već mladalačkim idealizmom koji ih je inspirisao", prenosi AFP.

Sam Bertoluči je izjavio da je to "intimna i fascinantna priča o odnosima između ljudi".

"Interesuje me da vidim kako će tri glavna mlada glumca u ovom filmu pretočiti svoju ličnu energiju i idealizam u likove koje tumače", rekao je on. Autor scenarija je Žilber Ader, a direktor fotografije Fabio Canketi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST