Pedeset godina Tetrapaka >

Podrška domaćoj privredi

S petim oktobrom vrata za saradnju su na pravi način počela da se otvaraju i kompanija je s partnerima mogla da učestvuje u stvaranju bolje budućnosti

U prošli petak, na Vidovdan, kompanija Tetrapak obeležila je u svojoj fabrici u Gornjem Milanovcu 50 godina postojanja. Naime, davne 1952. godine u Švedskoj je instalirana prva mašina za proizvodnju ambalaže i od tog trenutka je krenula prava revolucija u načinu pakovanja mlečnih proizvoda, a kasnije i sokova. Vremenom je tetraedarski oblik pakovanja postao sinonim i odrednica u rečnicima za kartonsku ambalažu. Ova kompanija je krenula od male preduzetničke, porodične firme i vremenom je dogurala do multinacionalnog statusa a da se pri tom sačuvao početni preduzetnički duh i Tetrapak je i dalje u vlasništvu onih koji su ga osnovali. S licencnom proizvodnjom ambalaže u Jugoslaviji počelo se još 1967. u milanovačkoj Tipoplastici da bi od januara 1997. Tetrapak Jugoslavija počeo da posluje kao domaće preduzeće. Danas ova fabrika snadbeva domaće tržište ambalažom za mleko i mlečne proizvode, sokove, ulje, vino, vodu i paradajz, ona proizvodi ambalažu za izvoz na strana tržišta. Svojim partnerima nudi kompletne linije za preradu i punjenje tečnih prehrambenih proizvoda i jedna od njenih glavnih osobina je da se uvek prilagođava lokalnoj kulturi i privredi. Preduzeće Tetrapak, koje je svoju prvu mašinu za pasterizovano mleko instaliralo u PKB "Imleku" još 1963, organizovalo je proslavu za više od 250 zvanica u krugu svoje fabrike u Milanovcu. Pozvani su prijatelji kompanije, kupci, dobavljači i poslovni partneri iz Srbije, a bilo je gostiju i iz Makedonije.

Proslava je počela u jedanaest pre podne, gosti su dolazili s različitih strana, sve ih je na ulazu u postrojenja dočekao generalni direktor Tetrapaka za Jugoslaviju Žerom Bejl, čovek koji je u ovoj kompaniji 30 godina i radi na razvoju preduzeća.

Potom je bilo zamišljeno da gosti obiđu i upoznaju fabriku, saznaju više o samoj kompaniji o njenoj istoriji i strategiji razvoja, kao i o pristupu Tetrapaka zaštiti životne sredine. Najpre je u samoj proizvodnoj hali gost iz Švedske Klas Nermark, viši savetnik u Tetrapaku, održao predavanje o različitim vrstama napitaka u ishrani. Potom je direktor Bejl održao pozdravno slovo, a zatim su gosti obišli proizvodnu liniju i upoznali se s čitavim proizvodnim procesom i s načinom reciklaže tetra-pak ambalaže. Za razliku od većine domaćih društvenih preduzeća u kojima caruje prašina udružena s ustajalim vazduhom, u proizvodnim halama Tetrapaka sve je pod konac, sve je očišćeno i provetreno, radnici su adekvatno uniformisani i čisti, zabranjeno je pušenje i unošenje hrane. Kancelarije uprave su na galeriji oko same proizvodne sale, jednostavno i funkcionalno su opremljene, čiste i osvetljene. U jednoj od njih se Žerom Bejl susreo s novinarima, poželeo im dobrodošlicu i otvoreno razgovarao s njima. Ovo preduzeće ima stav da treba podržati domaću poljoprivredu i industriju koja je prati i da država treba više da štiti domaće proizvođače do trenutka kada im produktivnost bude tolika da bi ravnopravno mogu da se nose s onima iz Evropske unije.

"Uvek smo pomagali razvoj i prestrukturiranje naših kupaca i partnera, i to je jedan od najznačajnijih rezultata", naglasio je Bejl. Rekao je da se znalo da će se u zemlji dogoditi promene i, kada su stigle s petim oktobrom, vrata za saradnju su na pravi način počela da se otvaraju i kompanija je s partnerima mogla da učestvuje u stvaranju bolje budućnosti. Ta budućnost podrazumeva slobodno tržište, ali je potrebno stvoriti fer uslove za sve koji učestvuju u toj utakmici. "Potrebno je stvoriti finalni proizvod", misli Žerom Bejl, "a Srbija ima mogućnost da iz jake poljoprivredne proizvodnje razvije snažnu poljoprivrednu industriju, ona bi trebalo da postane vodeća zemlja u regionu na polju poljoprivredne proizvodnje."

U interesu Tetrapaka je da pakuje zdrav i kvalitetan proizvod koji će ispunjavati najviše zdravstvene kriterijume i jedan od imperativa firme jeste zaštita konzumenata: "Kad je reč o sokovima, naš osnovni moto glasi: ako nema voća u ambalaži, ne sme ga biti i na ambalaži", poentirao je generalni direktor. Trenutno kompanija posluje sa preko 40 jugoslovenskih proizvođača prehrambenih proizvoda, dosad je uloženo preko 10.000.000 eura, a planira se da se godišnje za nove investicije izdvaja oko pola miliona šarenih evropskih novčanica.

U rano popodne u dvorištu preduzeća na posebnom platou postavljena su četiri velika šatora sa četiri nacionalne kuhinje: italijanskom, srbijanskom, francuskom i kineskom, a za muziku se postarao "slavuj s Neretve" Željko Samardžić i prateći orkestar.

Uz kvalitetnu hranu, bogat izbor pića, savršenu poslugu i poznate zvuke s razglasa usledila je prava zabava koju nije mogla da omete ni velika vrućina, ljudi su se izmešali, družili, dogovarali, flertovali i igrali. Do nove proslave ili novog posla.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST