Scena

 

Razgovor o autorskim pravima

U Narodnoj biblioteci Srbije održan je Međunarodni stručni skup o autorskim pravima i licencama. Skup je trajao dva dana, a učestvovali su gosti iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, bibliotekari iz Srbije, profesori i studenti sa Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu, stručnjaci iz NBS-a i srpski stručnjaci iz oblasti autorskih prava. Voditelj radionice je Tula Havisto iz Finske, savetnik i rukovodilac više projekata o autorskim pravima u elektronskom okruženju, pokrenutih na inicijativu i uz podršku Departmana za biblioteke Evropske komisije i EBLID-a (Evropskog biroa bibliotečkih, informacionih i dokumentacionih udruženja).

Glavne teme skupa tiču se promena u bibliotečkom poslovanju u elektronsko doba, osnovnih postavki o autorskim pravima i zakonodavstvu u međunarodnim okvirima, bibliotečkih konzorcijuma, zakonodavstva o autorskim pravima u zemljama Evropske unije i drugim evropskim zemljama.

Praznik gitare

Od 18. do 23. aprila u Beogradu će se održati treći po redu internacionalni Guitar Art Festival. Ovogodišnji festival klasične gitare otvoriće argentinsko-kanadsko-hrvatski gitarski Trio de cologne svojim koncertom u Kolarcu. Sledećih dana beogradskoj publici u atrijumu Narodnog muzeja predstaviće se majstori klasične gitare Edin Karamazov (BIH), Zoran Dukić (Hrvatska), Tatjana Kukoč i Axel Jacobsen (Nemačka), Pablo Marques (Argentina) i Vladislav Mičić (Jugoslavija). Nedeljno veče 21. aprila pod nazivom Future of the Blues rezervisano je za ljubitelje bluz zvuka. Ovom prilikom će u Sava centru nastupiti Šveđanin Homestik Mac uz podršku legende domaće bluz scene Pere Džoa, zatim naša bluz gitaristkinja sa značajnom internacionalnom karijerom Ana Popović sa svojim bendom i gosti iz Amerike Michael Hills Blues Mob Trio. Sledeće večeri u SKC-u nastupaju Hazari sa repertoarom nove balkanske muzike i norveška grupa 4G. Festival se zatvara u utorak 23. aprila koncertom na Kolarcu, gde će dirigent Leo Brouwer (Kuba) i Simfonijski orkestar RTS-a, uz soliste Costasa Cotsiolisa (Grčka) na gitari i Aleksandra Nikolića na bandoneonu, izvesti kompozicije Brouwera i Piazzolle. Osim koncerata, ovogodišnji Guitar Art Festival, koji uz nesebičnu pomoć mnogih stranih ambasada organizuju Jugoslovenska asocijacija klasičnih gitarista i Kulturni centar Beograda, obeležiće i brojni majstorski kursevi klasične gitare i predavanja, na kojima će Beograđani imati priliku da se upoznaju s malim tajnama velikih majstora gitare, kao i takmičenje mladih gitarista "Leo Brouwer". Nedavno se u izdanju Kulturnog centra Beograda pojavio i CD s koncertnim zapisima prošlogodišnjeg Guitar Art Festivala koji svedoči da se svojim visokim standardom ova manifestacija nametnula kao jedan od značajnijih muzičkih i kulturnih događaja kod nas.

N. Grujičić

Nemačko proleće Bore Ćosića

"Nemačko proleće" beogradskog književnika Bore Ćosića započelo je uručenjem značajne nagrade „Za evropsko razumevanje" Lajpciškog sajma knjiga, a nastavlja se ovih dana otvaranjem izložbe "Moja avangarda – dada, fluks, pop-art u Beogradu" u jednoj berlinskoj galeriji, a zatim prikazivanjem filma Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji. Na sam dan piščevog 70. rodendana, "Frankfurter algemajne cajtung" (FAC) i berlinski "Tagešpigl" objavili su, kao da je reč o domaćem piscu, tekstove o Ćosićevom stvaralaštvu.

Autorka teksta u FAC-u konstatuje da Ćosića i u Nemačkoj i u njegovoj domovini smatraju i piscem u izbeglištvu, "iako je većinu svojih velikih romana napisao još u Beogradu". Sam Ćosić, u tekstu za "Tagešpigl", kaže da je pre deset godina otišao u izbeglištvo, ne zato što je bio prinuđen, nego iz protesta protiv tadašnjeg vlastodršca. Govoreći o sopstvenom statusu u domovini, Ćosić primećuje da njegove izjave "nailaze na odjek u Beogradu i u celoj zemlji – i to uglavnom na negativan odjek. Za vlastodršce sam još uvek neka vrsta izdajnika. Samo za malu grupu ljudi ima značaja ono što pišem i govorim. I to mi je dovoljno".

Vudi Alen otvara Kan

Američki režiser i glumac Vudi Alen otvoriće ovogodišnji filmski festival u Kanu, 15. maja, svojim novim filmom Hollywood Ending (Holivudski kraj), saopštili su organizatori. To će biti prvo Alenovo pojavljivanje na Kanskom festivalu. U filmu Holivudski kraj igraju sam Alen, Tea Leoni, Tifani-Amber Tisen, Džordž Hamilton i Trit Vilijams. Film će najpre, početkom maja, stići u američke bioskope, a u Kanu će biti prikazan van takmičarske konkurencije.

Nova "Sagita"

Novi broj "Znaka Sagite", časopisa posvećenog naučnoj fantastici, fantaziji i hororu, stigao je pred čitaoce u obliku podebele sveske raznovrsnog sadržaja. Prvi deo broja čine priče domaćih i stranih SF autora – Bila Džonsona, Zorana Jakšića, Danijele Tanasković, Ilije Bakića i Dragana R. Filipovića. Temat sveske je globalni fenomen Harija Potera, promišljan kroz nekoliko eseja domaćih i stranih autora. Pored članaka posvećenih stvaralaštvu Džona Farisa, Tomasa Dolbija, Džonatana Kerola, Kurta Vonegata i Daglasa Vintera, i tekuće filmske, televizijske, i književne kritike, prava poslastica za čitaoce "Znaka Sagite" su kratki stripovi Alekse Gajića, Tiberija Beke, Zlatka Krstevskog i Boba Živkovića.

Kosanović u Zvonu

U Begradskoj galeriji Zvono sa svojom najnovijom izložbom "Touch" predstaviće se Goran Kosanović. Biće izloženo je sedam radova koji su realizovani u saradnji s Radomirom Damjanovićem Damnjanom. Izložba će biti otvorena od 15. do 28. aprila.

K.R.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST