SCENA

 

Odlazak Čaka Džonsa

Oskarovac i tvorac crtanih junaka Pere Kojota i Ptice Trkačice Čak Džons umro je u svojoj kući u kalifornijskom mestu Korona del Mar u subotu u 90. godini. U šezdesetogodišnjoj karijeri, Džons je uradio više od 300 animiranih filmova. Za tri filma nagrađen je Oskarom za režiju, a Američka akademija za film mu je, 1996. godine, dodelila nagradu za životno delo. Džons je dobio i počasno doživotno članstvo u Udruženju američkih režisera. Radio je za Vorner bros, posebno na crtanim filmovima o Dušku Dugoušku, Peri Kojotu i Ptici Trkačici. Džons je producent, režiser i scenarista animiranog televizijskog klasika Dr. Seuss’ How the Grinch Stole Christmas, a Oskara je dobio za režiju filmova Frigid Hare, So Much, So Little i The Dot and the Line. Jedan od filmova, What’s Opera, Doc?, uvršten je 1992. u Nacionalni filmski registar.

Rođen 1912. godine u mestu Spokejn, država Vašington, Čak Džons je diplomirao na umetničkom institutu Cuinard, današnjem Kalifornijskom institutu umetnosti. Za kompaniju MGM radio je na crtanom filmu Tom i Džeri. Sopstvenu kompaniju Čak Džons enterprajziz, otvorio je 1962 i počeo da snima tridesetominutne animirane filmove.

Smotra arheološkog filma

Međunarodna treća smotra arheološkog filma, na kojoj će biti prikazani filmovi o čuvenim svetskim arheološkim lokalitetima, otvorena je nedavno u Narodnom muzeju u Beogradu francuskim dokumentarcem Beše dvaput jedna Lusi (1996-7). Na programu su nemački film Delfi: Antička fabrika budućnosti (2000) i italijanski Muzej pod morem (1995). Do 3. marta biće prikazani i italijanski 114-minutni film Pompeja, i filmovi Tragom bakra, Grob skitskog princa, Graditelj Kule vetrova iz Jazda, Poslednji dani grada Zeugme, Angkor i pretnja za kambodžansko blago, Izgubljeni gradovi Maja, C-14Kada su Rimljani postali drski, Medijana, Na tragu izgubljene bojeRaznobojni mermer u antičkoj Grčkoj, IsfahanOgledalo raja i PersepolisŽivot u centru moći. Program će biti završen nemačkim filmovima Obaveštenje za večnost i RodosIzmeđu agresije i milosrđa, kao i jugoslovenskim filmom Ekce homoDragoslav Srejović.

Nova "Grafička zavera"

Peti broj "Grafičke zavere" predstavlja vrhunac ovog projekta kojim Reks želi da uspostavi nove standarde u publikovanju stripova i da podrži inovacije na polju devete umetnosti. Novo izdanje na 94 stranice (polovina u crno-beloj tehnici, polovina u punom koloru), kao i prethodno, svojevrsna je mala antologija savremenog srpskog stripa jer sadrži radove više od 20 domaćih autora, kako afirmisanih (A. Gajić, B. Redžić, D. Pavlić), tako i debitanata (I. Tabaković, N. Stefanović, M. Nenadić).

Obraćajući posebnu pažnju na likovne kvalitete, narativne modele, nudeći presek mogućnosti "pripovednih slika" – od klasičnog, komercijalnog do eksperimentalnog, "Grafička zavera 5" pruža i teorijske i praktične argumente za redefinisanje stripa. Takođe, u novom izdanju "Grafičke zavere", Reks donosi i nagrađene radove (I. Stevanović, M. Pavlović, S. Mihajlović) sa prošlogodišnjeg konkursa "Muškarac, žena, grad", koji je organizovan u saradnji s Francuskim kulturnim centrom povodom gostovanja Enkija Bilala u Beogradu. Izdanje je realizovano uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije.

Urednik izdanja je Zoran Penevski.

Britanske muzičke nagrade

Engleska pevačica Dido, praktično nepoznata pre godinu dana, osvojila je dve najviše britanske muzičke nagrade, kao najbolji ženski izvođač i za najbolji album za No Angel.

Dido je prva pevačica posle Eni Lenoks 1993, koja je dobila nagradu Brit za najbolji album. Veteran Robi Vilijams proglašen je za najboljeg muškog izvođača, i to je njemu 13. nagrada Brit.

Australijska zvezda Kajli Minog dobila je nagradu Brit kao najbolja međunarodna pevačica, a nagrađena je i za najbolji internacionalni album za Fever. Za najbolju britansku grupu proglašen je bend Travis a za najbolju međunarodnu Destiny's child. Ovo je prvi put u poslednjih osam godina da najbolja grupa nije dobila nagradu i za najbolji album.

Grupa So Solid Crew dobila je nagradu Brit za najbolji video spot 21 Seconds. S club seven dobio je nagradu za najbolji singl Don't Stop Movin.

Sting (50) dobio je nagradu Brit za životno delo, za izvanredan doprinos muzici. Nagrade Brit dodeljuje britanska diskografska industrija, a većinu dobitnika bira više od 1000 članova esnafskog udruženja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST