Dan mrmota >

Senka duge zime

Vraćanje normalnom životu u Americi znači i poštovanje luckastih rituala kakav je Dan mrmota, 116 godina star običaj predviđanja koliko će zima trajati

NE SKLANJAJTE KAPUTE: Pankstauni Fil

Mrmot meteo-prognostičar, poznatiji kao Panksatauni Fil, video je prošle subote svoju senku, što znači da Severnoj Americi predstoji još šest nedelja zime.

Čupavi glodar, izmamljen iz svoje jazbine na Ćuranovom krstu na vrhuncu godišnjeg festivala pod nazivom Dan mrmota, izmileo je ispod javorovog panja na jutarnju izmaglicu. U njega su bili uprti objektivi televizijskih kamera i pogledi hiljada prisutnih koji su došli da učestvuju u 116 godina starom ritualu.

Prema starom običaju, koji su u Novi svet doneli useljenici iz Evrope, proleće će ubrzo smeniti zimu ukoliko mrmot ne bude video svoju senku 2. februara. U suprotnom, hladno vreme produžiće se narednih šest nedelja.

U Panksatauniju (Punxsutawney), gradiću sa 6800 stanovnika udaljenom nekih 150 kilometara severoistočno od Pitsburga, koji je sebe proglasio svetskom prestonicom vremenske prognoze, ceremoniju je zvanično vodila grupa sredovečnih ljudi u tradicionalnim frakovima i sa cilindrima na glavi, a šef parade bio je direktor loklanog pogrebnog zavoda.

Ove godine je ceremonija praćena do sada neviđenim merama bezbednosti, uz stražu nacinalne garde i pasa za otkrivanje eksploziva sve zbog straha od mogućih terorističkih napada. Malo mestašce očekivalo je trideset hiljada posetilaca.

Filovi "prijatelji", koji tvrde da razumeju mrmotski jezik, iščitali su "engleski prevod" njegovog obraćanja okupljenoj masi, ove godine prepun patriotske retorike.

"Hvala Bogu što živim u zemlji slobodnih i hrabrih", rekao je Fil u pismenoj "proklamaciji" koju je pročitao zvanični spiker Fil Džonson i koja je propraćena glasnim odobravanjem mase ispod vedrog neba u trenucima pred svitanje. "I što živim u jazbini, a ne u pećini. Spavam, mrdam i živim bolje nego Bin Laden (igra reči "been sleepin, been noddin, been livin better than Bin Laden)."

Većina komentatora i ozbiljnih analitičara složila se oko toga da je ljudima u Americi danas više nego ikada potrebno opuštanje ove vrste, luckaste svečanosti koje vraćaju ljudima veru u normalnost života.

Dan mrmota, koji uključuje paradu, gozbu, muziku i takmučenje u karvingu, proslavlja se na Ćuranovom krstu još od 1887. godine. Poslednjih godina ovaj običaj postao je svetski fenomen, medijski propraćen ne samo od američkih već i od medija iz Evrope i Azije što je posledica holivudskog hit filma Dan mrmota iz 1993. godine, u kome je glavnu ulogu tumačio Bil Marej.

Fil, glodar kome su poštovanje odavale i ličnosti poput bivšeg predsednika Ronalda Regana i TV voditeljke Opre Vinfri, ima sedam kilograma i dugačak je 60 centimetara.

Organizatori kažu da svoju moć da predvidi vremenske prilike crpe iz ishrane neobične za jednog glodara koja uključuje sladoled i kupove od jagoda.

Ovaj praznik se, inače, poslednjih godina proslavlja širom SAD, a pored legendarnog Fila u posao predviđanja vremena uključili su se mrmoti iz mnogobrojnih zooloških vrtova. Prognoze su im bile ujednačene, svaki je prema tvrđenju najbližih posetilaca video svoju senku, čak i kada su se pred publikom pomaljali pre izlaska sunca. Organizatori su priznavali da sve nije bilo baš ubedljivo, ali su stajali čvrsto uz svoje "prognostičare" nudeći sumnjičavima na uvid statistiku kao dokaz da njihovi mrmoti ne greše.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST