SCENA

 

Tanović u Roterdamu

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu prikazan je film Denisa Tanovića Ničija zemlja. Film je najavio sam autor, obraćajući se publici koja je do poslednjeg mesta ispunila salu starog bioskopa Luksor (Luxor), smeštenog u samom centru Roterdama. Tanović je publici predstavio i neke od svojih saradnika, producenta Frederika Dima-Zajdela i kamermana Valtera fan den Endea. Nakon premijere usledilo je još jedno prikazivanje Ničije zemlje na festivalu, a treća projekcija najavljena je za 2. februar. Pored Tanovićeve Ničije zemlje, na festivalu će od filmova sa prostora bivše Jugoslavije biti prikazan i film Iz prašine sunčevih zraka slovenačkog reditelja Petra Seliškara, i to u dva navrata.

Počasni Zlatni medved

Američki režiser Robert Altman i italijanska glumica Klaudija Kardinale dobiće počasnog Zlatnog medveda za celokupnu karijeru na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Altmanu (76), čiji će film Gosford park na 52. Berlinalu biti prikazan van takmičarske konkurencije, Zlatni medved biće svečano uručen 10. februara. Klaudija Kardinale primiće visoko priznanje 15. februara, povodom projekcije filma Osam i po Federika Felinija. Filmski festival u Berlinu trajaće od 6. do 17. februara.

Ledena replika Glob teatra

Na severu Švedske biće izgrađena ledena replika Šekspirovog Glob teatra, a prvi komad na programu „hladnog pozorišta" biće Hamlet. Ledeni Glob biće otvoren u januaru sledeće godine, a izgradiće ga tvorci Ledenog hotela koji svake godine, od 1989, radi nedaleko od mesta Kirune na severu zemlje. „Pošto 80 odsto gostiju ovog hotela dolazi iz zemalja van Skandinavije, mislili smo da bi im bilo zanimljivo da slušaju Hamleta na tako egzotičnom jeziku", kaže budući direktor pozorišta Rolf Degerlund. „Biće prevoda na engleski i druge jezike", dodao je on. Organizatori planiraju da teatar pokraj Ledenog hotela, 200 metara iznad Arktičkog kruga, radi od januara do aprila.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST