TV manijak >

Ko se pere zlo ne misli

Jedan od zaštitnih znakova programa ovdašnjih televizija sigurno su reklame za kafu. Čudno je što smo u eru medijske i marketinške slobode ušli upravo preko šoljice crne kafe koju nam preporučuju lepe manekenke, papagaji, Dragan Nikolić, Seka Sabljić ili doktor Pfaf. Toliko ih ima da mnoge televizije krše osnovno pravilo advertajzinga i puštaju ih jednu za drugom. Time se možda na razvijenim tržištima i kod rafinirane publike gubi efekat reklame, ali mi se čini da nama baš leže tako u nizu. Prva kafa sačekuša, onda razgovoruša, sledi niz dolevuša i na kraju – sikteruša. Počnete s papagajem i ko zna gde ćete završiti. Korektno bi bilo da se na sličan način prave i reklame za pića, jer posle kafe, dolazi nešto konkretno. Kafedžije, sudeći po spotovima i nagradnim igrama dobro posluju, samo da narod s prelaskom na euro ne pređe na espreso.

Na kanalu YU info u noćnoj emisiji sa tri gosta i jednom voditeljkom ("1 pa 3") jedan iz trilinga gostiju bio je Miodrag Popov – topla ljudska priča. Objasnio je da klevetnike njegovog lika i dela (Petra Lukovića i "Reporter") tuži za pretrpljeni bol i nauk drugima. Bol duše, naravno, nema cenu, a nema ni razloga za napade jer on je ko biva profesionalac bez mrlje u biografiji. Drugi član trilinga, Prele, založio se za radikalnije metode – on bi klevetniku polomio ruke. Umetnik Mesaroš je uglavnom pričao viceve. Pitam se da li Popov iskreno veruje da je časno obavljao svoj novinarski posao. Iskreno neznanje bila bi mu najbolja odbrana, mada bih pre zaključio da je konačno osetio stabilno tle pod nogama i sigurnija leđa, pa je došlo vreme za pranje biografije. Kud ćeš bolju ćagu od sudske presude za klevetu. Pošto je u pitanju sudski spor dveju paradigmi srpskog novinarstva – ročišta bi neizostavno trebalo direktno prenositi.

Vojvoda Vučinić (Rambo s Dedinja) pojavio se u emisiji TV Fan iz Kovina koja nosi naziv "Veče sa zvezdama". Ukoliko niste u toku, ovog trenutka on je iskreni levičar, mada je svoju političku poziciju izmestio ka socijaldemokratskoj tradiciji, daleko od komunizma koji nije u njenom duhu. Diferencirao se od lažnih socijalista i JUL-a koji su zloupotrebili svete ideje Dimitrija Tucovića. Što se titule tiče, narod Istočne Hercegovine (đe je vojevao) prozvao ga je vojvodom, dakle – nema diplomu crno na belo.

Jutarnji program RTS-a je zablistao prošle nedelje kada se u studiju oko osam sati pojavio predsednik udruženja guslara (Srbije, Crne Gore i Republike Srpske) i najavio priredbu pod nazivom "Čujte Srbi, nebesnu liturgiju!". Biće veoma jako, red gusala, red vladike Nikolaja, sve za Dž, a nadmetaće se sedmorica najboljih za laskavu titulu prvog među jednakijema. Posle je guslar Boško Vujačić u studiju imao set uživo, ja odvrnuo TV da komšiluk uživa, što da ne uživa kad je Gete učio srpski da razume tekstove.

Gusle su ponovo u trendu, a istoimena emisija na BK televiziji otkrila mi je da ni žuto nije izašlo iz mode. U najavi emisije kaže se da je to najviše što jedna žena može da nam pruži putem televizije. U Srbiji granica nema, sestro. Voditeljka svratila u Hajat, tamo joj tri prodavačice (crna, plava i još jedna) valjaju nakit, jer bliži se Dan zaljubljenih.

Šefica radnje je izgovorila besmrtnu mudrost svim damama i Snežani Dakić – ako nosite bižuteriju i džidža-bidže, to ćete i dobiti od svog muškarca! Ovdašnji biznismeni su shvatili da je kajla oko vrata passe, a nije zgodno ni zbog poreza, pa je kićenje devojčice dobar poslovni potez. Nuzefekt je oduševljenje partnerke i dublja emocionalno-fizička vezanost. Devojke u trendu će, dakle, ove sezone biti obilnije ukrašene, što bismo mogli definisati kao svojevrsni neotradicionalizam i rivajvl Đerdan looka.

Ukoliko ste spremni da učinite korak dalje u istom pravcu – TV Košava preporučuje pirsing, obrve i bradavice za mačo tipove, a Princ Albert za one nežnije. Taj Albert se buši na mnogo zeznutom mestu i verovatno se posle estetskog zahvata vrpoljite kad sedite. Siguran sam da ću ove godine propustiti nekoliko trendova.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST