Predlog za čitanje >

O zamršenoj Evropi

Veronika Vedžvud, Tridesetogodišnji rat

Ovih dana se često govori o Evropi i našem mestu u njoj. Ako nameravamo da iole ozbiljno razmišljamo o tome – ili bar da prevaziđemo idealizacije i demonizacije uobičajene za tako velike teme – trebalo bi da se upoznamo s istorijom i konstrukcijom Evrope, posebno s bolnim državotvornim procesima koji stoje iza danas relativno stabilnih pojmova kao što su, recimo, "Nemačka" i "Francuska".

Stoga predlažem da neki domaći izdavač objavi fascinantnu studiju Tridesetogodišnji rat Veronike Vedžvud, ukoliko to do sada nije učinjeno. Ako jeste – ili kada i ako to bude učinjeno – potražite i pročitajte tu knjigu. Nećete pogrešiti. Veronika Vedžvud je još davno napisala ovu studiju o jednom od ključnih perioda (zapadno)evropske istorije i to je uradila tako dobro da se njeno delo, sudeći po spisateljskoj veštini autorke, može čitati kao veličanstven istorijski roman, bespoštedno nepristrasan i nepatetičan, po meni književno nadmoćan u odnosu na sva dela tog žanra koje sam imao prilike da vidim (mada je, u krajnjoj liniji, u pitanju ozbiljan doprinos istoriografskoj nauci, bez literarnih ili dramaturških pretenzija).

Kompleksnost karakterizacije "junaka", dubina sociološke i geopolitičke analize, sjajni opisi dvoličnosti i (ne)sposobnosti diplomata, prisilnih migracija stanovništva, bezobzirne političke pragmatike klerikalnih i dinastičkih autoriteta, travestije proklamovanih ideologija, uspona i padova gramzivih ratnih profitera, prevrtljivosti prinčeva i plaćenika, kao i mnogi drugi detalji o uzrocima i posledicama rata otvaraju mogućnost da se u aktu čitalačke slobode tumačenja ova povest iz XVII veka transponuje u nama bliže koordinate i na taj način dobije interesantnu metaforičku dimenziju.

Naravno da ne treba preterivati s takvim paralelama. Bez obzira na to da li nas Veronika Vedžvud naposletku inspiriše da promislimo svoje viđenje zamršenih odnosa unutar porodice evropskih naroda – i našeg mesta u čitavoj zbrci – verujem da se uvek može uživati u čitanju jedne izvanredne, majstorski napisane knjige. A to je već dovoljna preporuka.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST