Politika i biznis >

Zatvor na tenderu

Ministarstvo pravde trampilo je staru zgradu zatvora u centru Pančeva za novu, ali je razlika u ceni najmanje tri miliona maraka u korist prve

Novi vlasnik kuće pod zaštitom zakona je biznismen Nenad Novaković, član Demokratske stranke, čija se firma NN intel jedina javila na oglas Ministarstva. U zgradi u centru Pančeva u kojoj je smešten Okružni zatvor već sledeće godine biće otvoren tržni centar, hotel ili nešto treće o čemu će odlučiti novi vlasnik. Kako je Ministarstvo pravde trampilo zakonom zaštićeni spomenik kulture za novu zgradu, čija je vrednost upola manja? Staro zdanje u Njegoševoj 6, procenjeno na šest miliona nemačkih maraka, biznismen Nenad Novaković dobiće, izgleda, duplo jeftinije.

Prema računici građevinara, tržišna cena zidanja kvadratnog metra u Beogradu je oko 1000 nemačkih maraka. Na to još treba dodati oko 700 maraka za razne dozvole i dažbine, s tim što su one manje ukoliko je reč o gradnji veće kvadrature. Realno je pretpostaviti da su troškovi gradnje, bar kad je reč o dobijanju komunalnih dozvola, jeftiniji u Pančevu, pogotovo na periferiji. Dakle, u najskupljoj varijanti, podizanje zgrade od 1200 kvadratnih metara koštalo bi oko dva miliona maraka. Ako investitor potroši još oko milion za ugradnju najsavremenije tehničke i elektronske opreme,proizilazi da je za staru zgradu zatvora moguće dobiti najmanje dve nove.

Pančevci kažu da su se navikli na zatvor u gradu, pošto se već dvadeset godina priča o prodaji. Čuli su da je posao konačno obavljen, ali ne znaju ko je kupac. Svakako im je draže da u centru osvane tržni centar umesto ćelija s rešetkama, a i zatvorska uprava smatra da je bezbednije da ovakva ustanova ne bude u gradskoj vrevi. Zgrada na dva sprata podignuta je 1804. godine, tada na periferiji grada. Danas se nalazi na glavnom šetalištu Pančeva, deo je ambijentalne celine centra grada u kojoj se nalaze butici i oko dvadeset kafića. Arhitektonski je očuvana i zaštićena zakonom kao spomenik kulture. S pomoćnim kućama i garažama u dvorištu, površine oko deset ari, ima gotovo 1200 kvadratnih metara. Slobodan Adžić, predsednik gradske vlade Pančeva (iz Demokratske stranke) podseća da je ovo zdanje u vreme vlade Ante Markovića procenjeno na šest miliona maraka.

KLJUČ U RUKE: Republičko ministarstvo pravde je pre mesec dana raspisalo tender za prodaju zgrade Okružnog zatvora u Pančevu. Na oglasu je tražen investitor "za izgradnju objekta okružnog zatvora po sistemu ključ u ruke", odnosno "zgrada za zgradu".

Prema rečima Zlatka Nikolića, načelnika Odeljenja za nadzor kazneno-popravnih ustanova i člana tenderske komisije, u novom zatvoru, kao uostalom i u starom, treba da bude smešteno do 100 pritvorenika, u bezbednosnim i penološkim uslovima po evropskim standardima. Sa svim potrebnim prostorijama i kancelarijama za upravu od 350 kvadratnih metara nova zgrada treba da bude približno iste kvadrature kao i prethodna. Biće smeštena na postojećoj zatvorskoj ekonomiji na bavaništanskom putu, oko sedam kilometara od Pančeva.

Komisija Ministarstva nedavno je otvorila tender na koji se jedino javila privatna firma NN intel iz Beograda vlasnika Nenada Novakovića iz Pančeva. Nikolić kaže da se nekoliko preduzeća interesovalo, ali da su odustali kada su shvatili da osim izrade projekta treba da sazidaju i opreme novi zatvor. NN intel je ispunio sve uslove i formalnopravno dobio posao, kaže Nikolić. Nadalje, državna Agencija za procenu imovine paralelno će proveravati bonitet ove firme i procenjivati vrednost stare zgrade zatvora. Nikolić očekuje da će novi zatvor biti izgrađen već u septembru naredne godine ukoliko se pokaže da je sve u redu.

Nenad Novaković je član Demokratske stranke i prema rečima Adžića bavi se trgovinom naftnim derivatima i betonskim gvožđem. Da li mu je članska karta DS-a bila dodatna referenca za dobijanje posla? Predsednik pančevačke uprave uz smešak to demantuje: "To nema veze sa stranačkom politikom. Uostalom, ministar je iz DHSS-a, pa bi valjda protežirao nekog svog." Adžić dodaje da je i sam iznenađen da se samo Novaković javio na tender jer, po njegovom mišljenju, "to je dobar posao". Na pitanje da li poznaje kupca, Zlatko Nikolić kaže da ne zna mnogo o njemu, jedino zna da je biznismen. Video ga je samo jednom, kada je u društvu Adžića posetio njegovu kancelariju u zatvoru da se raspita za zgradu. Naime, pre nego što je došao u Ministarstvo pravde, pre nekoliko meseci, Nikolić je bio upravnik pančevačkog zatvora.

NAJPOVOLJNIJA PONUDA: Najvažniji kriterijumi za izbor najpovoljnije ponude bili su: posedovanje licence od republičkog ministarstva građevine za izradu tehničke dokumentacije i izgradnju objekata, kvalitet projekta, reference i popis izvedenih radova, bilans poslovnog stanja ponuđača od 1998. godine. Neki od pomenutih uslova kao da su suvišni. Na primer, Ministarstvo pravde već ima izrađen projekat modernog zatvora "zvezdastog tipa" i od budućeg investitora želi da to i napravi. Opštinske dozvole su takođe pripremljene. Otuda, izgleda da NN intelu nisu ni bile potrebne građevinske reference, pogotovo što je vlasnik poznat uglavnom kao trgovac.

Po svemu sudeći, Novaković je dobro prošao, pa makar to bilo i kroz iglene uši. Ali, zašto država nije bolje kapitalizovala svoju imovinu? Da je prodala zatvor za keš, umesto jednog starog dobila bi dva nova. Nikolić odgovara da je u tom slučaju problem gde smestiti još stotinak zatvorenika dok se čeka na zidanje nove zgrade. Osim toga, kaže, uvek mogu da iskrsnu neke preče potrebe pa da novac bude potrošen za neku drugu namenu, a ne za zidanje zatvora. Zato je u Ministarstvu zaključeno da je bolje da se napravi vezan posao "zgrada za zgradu".

U ovu transakciju sve vreme ozbiljno je uključena opština Pančevo. U jednom trenutku opštinska uprava je razmišljala da otkupi zgradu od Ministarstva, ali kada je napravljen račun, ispostavilo se da ima mnogo važnijih komunalnih poslova za koje je potreban novac, kaže Adžić. Odustalo se i od ideje da opština preuzme posao i sama raspiše tender jer bi to, objašnjava Adžić, samo produžilo ceo proces. Onda je gradska uprava odlučila da samo definiše svoj cilj: da se zatvor iseli iz centra grada, a da stara zgrada ubuduće čini urbanističku celinu sa gradskim jezgrom. "Pošto su bili aktivni pregovori između nas i Ministarstva, odlučeno je da se grad ne pojavljuje kao subjekat, nego da samo pomogne oko dobijanja dozvola i urbanističkih projekata, koji, inače, već postoje", kaže prvi čovek pančevačke vlade.

ZAČEĆE I TRUDNOĆA: "Ideja se začela na jednom ručku, kada je razgovarano šta bi moglo da se uradi, a da grad ništa ne uloži", priča Adžić. Na pitanje šta je u gradu predviđeno da bude u staroj zgradi zatvora on odgovara da ne zna. Pretpostavlja da će "svakako biti neka delatnost koja će kupcu ostvariti profit. "Koliko je Adžić upoznat, Novaković je razmišljao i o hotelu, ali je to nezgodno zbog velike buke okolnih kafića. Naime, novi vlasnik samo ne sme da narušava izgled i fasadu zgrade koji su zaštićeni, a urbanističkim projektom tog dela grada predviđeno je otvaranje pasarele preko dvorišta koja bi povezala dve glavne ulice, Njegoševu i Bulevar JNA. Sve ostalo prepušteno je na volju novom vlasniku.

U Srbiji ima još sedam-osam zatvora koji se nalaze u starim zdanjima u centralnim delovima grada, u Subotici, Kruševcu, Užicu... Zlatko Nikolić kaže da je stav kolegijuma Ministarstva pravde da se ti stari zatvori što pre premeste na odgovarajuće mesto. Ukoliko se ova prva "kupoprodaja" pokaže kao uspešna, vrlo brzo će uslediti i ostale. Čini se, ipak, da ministru Vladanu Batiću trgovina nekretninama ne ide od ruke: brzina je dobra, ali su gubici veliki. Ako u Srbiji sve treba da bude po evropskim standardima, bar bi ministra već trebalo da svrbi fotelja. U Evropi obično nema ovakve trampe bez ostavke.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net