Meridijani

 

Evropa: Nevreme

Sneg, poplave i jaki vetrovi prekrili su delove južne Evrope, praveći probleme u transportu i ostavljajući desetine hiljada ljudi bez struje.

Grčka i dalje ima problema zbog vremena: zatvoreni su aerodromi, glavni putevi i škole jer oluja traje već treći dan. Delovi Bugarske, Španije, Švajcarske, Francuske i Italije su takođe pogođeni nevremenom. Vanredno stanje je proglašeno u delovima Grčke gde su temperature pale do –10C. Sneg je pao na području od Španije do Bugarske, ali se zadržao u Grčkoj gde nastavlja da pravi haos.

"Grčka je trenutno lonac za topljenje – hladan vazduh se sudara sa toplim vazduhom Mediterana", rekao je meteorolog Alan Gudmen iz UK Nacionalnog meteorološkog centra.

U Bugarskoj je najveća luka na Crnom moru Varna zatvorena u ponedeljak rano ujutru pošto su sneg i jak vetar ugrozili tu oblast. Zvaničnici su rekli da će luka biti zatvorena sve dok se vremenski uslovi ne poboljšaju.

U Španiji je za vikend sneg ostavio severozapadni region Katalonije praktično odsečen od ostatka zemlje. Vatrogasci i vojska pozvani su da oslobode skoro 200 motociklista koji su ostali zarobljeni na glavnim putevima.

U Francuskoj je snežna oluja zahvatila mediteransku obalu ostavljajući gradove u snegu. Zvaničnici na ostrvu Korzika rekli su da su mnoga sela ostala odsečena u ponedeljak, četiri dana posle prvog snežnog udara. Blizu 4000 domova na ostrvu je i dalje bez struje, a 2500 bez telefona.

Engleska: Pabovi

"Više od polovine engleskih sela nema svoje pabove, a sedam od deset nema ni prodavnice", stoji u saopštenju Seoske agencije Engleske. Predstavnici nove kompanije The Pub is the Hub (Pab je središte) u ponedeljak su se sastali s princem Čarlsom da ohrabre seoske pabove da unesu raznovrsnost i osiguraju njihov rad. Kompanija je fokusirala svoj rad na one pabove gde se stalnim gostima može ponuditi mnogo više od kesice čipsa. Ovi ekstraservisi zamišljeni su tako da uključuju obrazovne centre, umetničke galerije, videoteke, poštu. U uvodnoj reči princ Čarls je rekao: "Ruralni način života je suočen s novim izazovima. Sada, možda više nego ikada u istoriji, oni moraju pokazati snalažljivost i prilagodljivost građenu vekovima, da se suoče s novim okolnostima i pronađu nov način da pomognu sebi." Zemljoradnici se moraju ohrabriti da sebe vide kao trgovce u maloprodaji i da posmatraju šta se u drugim pabovima nabavlja kako bi se podmirile osnovne potrebe. Agencija The Pub is the Hub nudiće savete za unošenje raznolikosti u nove pabove, kao i za praćenje rada i detaljno proučavanje dvanaest pabova koji su već diversifikovani.

Meksiko: Droga

Nasilje u trgovini drogom u Meksiku počinje da se uvlači u sve slojeve društva. Nije više zatvoreno samo u visokim krugovima kraljeva droge, u gradovima na granici, već se proširilo i na ulice naročito nad advokatima, sudijama, policijom, vojnicima, pa čak i lekarima. U poslednjem obračunu poginuli su dvojica sudija i jedna od njihovih supruga. Sudije Benito Adrade i Jesus Ayala bili su na bejzbol utakmici sa suprugama kada su napadnuti. Po načinu ubistva policija veruje da je to delo nekog osuđenog trgovca drogom. Samo tri dana kasnije advokat Silvia Raqenel je preživela četvrti atentat. U poslednjih trinaest godina preživela je bombu u kancelariji, tri ranjavanja u napadu 1999. godine i trinaest metaka ispaljenih u njenu kancelariju. "Trgovina drogom je najlukaviji način da se izazove propadanje društva," kaže Jorge Chabat, ekspert za drogu u Centru za ekonomski razvoj i istraživanje, i nastavlja:" Trgovina drogom je kao i sida, napada i razara imuni sistem jednog društva. Ratna mornarica i vojska zaustavljaju i pretražuju svaki čamac, ali se nikada ne zna šta ih tada očekuje. Ti čamci mogu biti puni krijumčara." Trgovina drogom koja već postaje industrija zapanjujuće je profitabilna.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net