SCENA

 

Srpski film u Beču

Bečki bioskop Imperial u poslednjoj sedmici novembra doživeo je pravu najezdu poklonika filma. "Dani novog srpskog filma" (27.11 – 1.12) dobrotvorna manifestacija u organizaciji Ambasade SRJ u Beču, Filmskog instituta iz Beograda i Filmske arhive iz Beča uspela je da u najboljem svetlu prikaže jugoslovensko filmsko stvaralaštvo nastalo u prethodne četiri godine.

Gledaoci (zavidan broj Austrijanaca!) imali su priliku da pogledaju devet filmova: Rat uživo Darka Bajića, Zemlju ljubavi istine i slobode, Tri palme za dve bitange i ribicu i Munje Radivoja Andrića, Apsolutnih sto Srđana Golubovića, Srbija godine nulte Gorana Markovića, Nebeska udica i Nataša Ljubiše Samardžića, kao i Kud plovi ovaj brod Želimira Žilnika.

Posebno su bile zanimljive diskusije organizovane posle projekcija filmova gde je publika mogla da u razgovoru sa autorima, glumcima (Darko Bajić, Milutin Petrović, Dragan Bjelogrlić, Dubravka Mijatović, Sergej Trifunović, Vuk Kostić) i filmskim umetnicima iz Austrije bolje upozna prilike u jugoslovenskoj kinematografiji. U istom bioskopu od 2. 12. do 7. 1. 2002. biće prikazana retrospektiva filmova Emira Kusturice.

Vesna Vavić


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST