TV manijak >

Lična trema

Počeo je zimski, tačnije Božićni post. Srbi su tradicionalno zimi religiozniji jer je vreme velikih verskih praznika. U emisiji "Ćirilov", na Studiju B, osoblje restorana Sunce predstavilo je posne đakonije, a etnolog nam je tom prilikom objasnio duhovne i običajne elemente posta. Osim uzdržavanja od određene vrste hrane, trebalo bi da se mirimo sa bližnjima i zračimo hrišćanskom ljubavlju. Šta je onda sa televizijskim programima? Jesu li oni spremni na duhovni podvig pred nama?

Počnimo od televizije Melos, čiji program možemo okarakterisati kao paganski. Noću gole Švabice, a danju u gostima Beli mag, drug glumac Desko (bez kera) i drug voditelj Voja Nedeljković. Tu je i obavezna dekoracija u studiju u vidu plave voditeljke. Razgovor je bio predhrišćanski, paranormalan i ateistički. Saznao sam da je Beli mag preselio firmu u Republiku Srpsku, u jeretičkom strahu od novog zakona koji u Srbiji kažnjava vračanje i veštičarenje. Nije mu pomogla ni diploma magistra bele magije, ni svetla tradicija Alana Čumaka. Možda će ga bogumili u susednoj državi prihvatiti, kao što su u srednjem veku prihvatali jeretike iz cele Evrope.

YU info kanal u duhu verske tolerancije preneo nam je iz vezirskog Travnika snimak manifestacije pod nazivom "Ferid Korić, Evergrin, Travnik 2001". Umetnici ovdašnji, a šlageri beogradski. Od gostiju su se pojavili glumac Josip Pejaković i interpretator pjesama zabavnoga žanra Seid Memić Vajta. Publika u restoranu je travničku janjetinu zalivala sarajevskim kiseljakom. Vajta se budaleso, Pejaković prozivo Andrića, a Ferid pjevo. Kod njih nema posta, raja uživa, ko da je Tito živ.

Na televiziji Palma sve ređe vidite nešto što liči na emisije, tu je posno odavno, osim kada je tema Miss World. U emisiji "Nešto sasvim lično", Vesna Jugović i Miss YU Tijana Stojšić objasnile su zašto se mala zbunila i ekspresno zaboravila engleski jezik tokom izbora. Ušli smo u Top 10, to je kažu uspeh, ona je sve razumela, ali trema je učinila svoje. Kad čujem ime ove emisije ("Nešto sasvim lično"), padnu mi na pamet nalepnice po gradskom prevozu kojima jedan ovdašnji lekar nudi rešenje za dermatološko-venerološke probleme. Diskrecija je navodno zagarantovana. Ko god dođe u ovakvu emisiju obično ima problem lične prirode, samo od diskrecije nema ništa.

Slabo mi nešto poste i na Pinku, jer na sve strane neke grešnice koje il' vas zovu da razgovarate o bezobrazlucima, il' vam pokazuju meso. Tu i tamo postane zanimljivo u vestima, kada se tuku ministar i poslanici, onako, u prolazu.

BK televizija uhvatila se policije i kriminala, tabloida i skandala, ko nekad magazin "Duga". Emituju seriju "Cops" gde se ko fol uživo prate američki policajci, to onda vide naši panduri i žandari, pa posle neće da voze kečeve nego oće beemvejce i pežoe. Što se tabloida tiče, saznao sam da Ivana Banfić navija za Obilić i želi da otpeva duet sa Cecom, da bi se konačno videlo koja ima veće dude. Legitiman motiv, samo devojka ne zna da je Srbija bar duplo veća od Hrvatske. Džabe se loži.

Na kraju RTS. U jutarnjem programu subotom, inače posvećenom kulturi, voditeljka je u goste pozvala glumicu Draganu Varagić. Ona već nekoliko godina živi u Kanadi i ovih dana u Beogradu izvodi monodramu na engleskom jeziku. Dragana je jedna od hiljada onih koji su iz ove zemlje otišli upravo zbog RTS-a, a voditeljka joj je nakon pozdrava rekla da smo je ovde već zaboravili. Verovatno nema gore sudbine za glumca-emigranta od gostovanja u jutarnjem programu RTS-a, među likovima čije fizionomije neprekidno gledamo, ali ih ne možemo zaboraviti jer nismo imali po čemu ni da ih upamtimo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST