SCENA

 

Četiri pisca za Vitbred

Četvoro autora našlo se u najužem izboru za ovogodišnju nagradu Vitbred (Whitbread prize) za roman godine. Za ugledno britansko književno priznanje nadmetaće se Ijan Makjuen, dobitnik Bukerove nagrade 1998, sa romanom Atonement (Pokajanje), Helen Danmor sa The Siege (Opsada), Endru Miler sa Oxygen (Kiseonik) i Patrik Nit sa Twelve Bar Blues.

Priznanje za koje konkurišu autori iz Britanije i Irske dodeljuje se u kategorijama najbolji roman, prvi roman, zbirka poezije, biografija i knjiga za decu. Dobitnici u svim kategorijama nadmetaće se za nagradu Vitbred za knjigu godine, koja se dodeljuje u iznosu od 30.000 funti (44.000 dolara).

Cut La Roc u Pogonu

Cut La Roc je već godinama "čudo od deteta" britanske klupske scene – poznat kao jedan od najvećih novih majstora miksovanja breakbeata, hip hopa i skrečovanja, ali i kao vlasnik službenog Ginisovog rekorda po broju gramofona na kojima je jedan disk džokej radio (devet komada). Sa petnaest godina je umesto gitare kupio prvi Technics gramofon, na užas svojih roditelja – ostalo je istorija... Danas, Cut La Roc objavljuje svoju muziku za prestižnu londonsku izdavačku kuću Skint Records, vlasništvo Fatboya Slima. Iza sebe ima jedan solo album – La Roc Rocks – i dva miks albuma koji su izuzetno pozitivno ocenjeni od kritike, te veliki broj singlova koji su već neko vreme standardi u engleskim klubovima. Poznat je i po uspešnim remiksima, a verovatno najslavniji u nizu je njegov miks klasične pop numere Cardigansa – EraseRewind.

U Beogradu će nastupiti 24. novembra u Pogonu Doma omladine na četiri gramofona uz podršku lokalnih snaga – Miloša Pavlovića iz Teenage Techno Punks, koji će raditi poseban – elektro set, i Belgradeyard Soundsystem.

Nagrada Srdanu Goluboviću

Akciona drama Apsolutnih sto Srdana Golubovića dobila je na 42. međunarodnom festivalu u Solunu, u konkurenciji inostranih filmova, nagradu publike i novčanu nagradu od milion drahmi (5740 nemačkih maraka, 2930 evra). Protagonista Apsolutnih sto Vuk Kostić nagradu Međunarodnog žirija za glavnu mušku ulogu podelio je sa Rumunom Aleksandruom Papantopolom za film Marfa si banii. Priznanja Goluboviću i Kostiću su tim veća jer je tokom deset dana dosad najvećeg festivala u Solunu prikazan ukupno 201 dugometražni film, od čega čak 32 grčka. U obrazloženju nagrada, među kojima i za Apsolutnih sto, žiri piše da je "izostao kvalitetan film", ali je "impresioniran tematskom širinom filmova mladih režisera: prognanstvo, iskorenjivanje i politički sukob", u kojima su "većina muških likova slabići, bezvoljni ili alkoholičari... a ženski likovi su puni strasti, mudrosti i ljubavi, čime se tačno održava današnje društvo". Predsednik festivalskog žirija bio je britanski režiser Džon Burman, a članovi Pavel Pavlikovski (Poljska), Nuri Bilge Ceilan (Turska), Janis Kokos (Francuska), Ana Sofrenović (SRJ), Soti Trijandafilidu (Grčka) i Eduardo Adin (Argentina). Međunarodni filmski festival u Solunu je službeno zatvoren sinoć uručenjem grčkih Državnih nagrada za kvalitet filma i za najbolje grčke filmove. Na Festivalu je bilo hiljadu ličnosti gostiju iz zemlje i inostranstva, a počasna gošća je bila američka glumica Fej Danavej.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST