Meridijani

TOKIO: Potrošači prestaju da troše

Japanski potrošači osećaju pritisak četvrte recesije u poslednjih deset godina. Prema navodima japanske centralne banke, uzdrmana ekonomija pokazuje devijacije.

U svojoj mesečnoj analizi ekonomske situacije, Banka prognozira smanjenje ekonomskog rasta u narednih šest meseci: veruje se da će opasti za 0,9 odsto marta 2002. godine. Početkom novembra, Međunarodni monetarni fond takođe je smanjio svoje procene za japanski rast u ovoj godini. Zemlja u kojoj je nezaposlenost iznosila ne više od dva-tri odsto sada se suočava sa stopom od 5,3 odsto. Potrošači troše 55 odsto bruto nacionalnog dohotka što predstavlja probleme, budući da Japan steže deflacija. Cene padaju, više nego što rastu, a japanski potrošači, uvek spremniji na štednju od Evropljana i Amerikanaca, uzdržavaju se od trošenja. Sada čak, kako je globalno opadanje ubrzano od 11. septembra, situacija postaje još gora, tvrde iz Centralne banke. Tokom ekonomskog iskušenja u poslednjih deset godina japanske velike kompanije su uspele da opstanu zahvaljujući izvoznim poslovima. Pošto je značajan deo tog izvoza otpadao na Ameriku, danas je ova opcija isključena. Zbog neizmirivih dugova, što pozajmljivanje čini opasnim, finansijske institucije Japana povećale su oprez prilikom donošenja odluka o kreditiranju.

HJUSTON: Spajanje giganata

HJUSTON: Spajanje naftnih giganta

Američke naftne kompanije Phillips Petroleum i Conoco najavile su spajanje da bi stvorile kompaniju čija tržišna vrednost iznosi oko 35 milijardi dolara. Nova firma, pod nazivom ConocoPhillips, trebalo bi da zauzme mesto treće najveće naftne kompanije po obimu proizvodnje u Americi, iza firmi Exxon Mobil i Chevron Texaco.

Najavljujući spajanje, dve kompanije su iznele da će to uvećati njihove šanse za razvoj i poboljšati efikasnost. Slučaj Conoco Phillips je poslednji u nizu spajanja otkako je cena nafte opala. Prethodili su mu udruživanje između kompanija Exxon i Mobil, BP i Amoco and Arco, kao i Chevron-Texaco integracija.

Nova kompanija, sa sedištem u Hjustonu, trbalo bi da se pozicionira kao peta rafinerija na svetu po veličini.

LONDON: Levis zabranio jeftinu prodaju džinsa

Evropski sud pravde odlučio je da proizvođač džinsa Levis može da ograniči količinu robe koju britanski supermarket Tesco uvozi iz Amerike i Istočne Evrope. Tesco se borio za pravo da uvozi džins iz zemalja gde je jeftiniji i da ga prodaje ispod cene koja je preporučena od proizvođača. Cene proizvoda "sa markom" su više u Zapadnoj Evropi nego u drugim delovima sveta zato što proizvođači mogu da obezbede maloprodajnu mrežu koja će njihove proizvode prodavati po odobrenim cenama. Pravilo važi i za naočare, satove, elektriku, parfeme i šampanjac. Tesco tvdi da ograničavanje uvoza robe od snabdevača iz delova sveta gde su cene na veliko često mnogo niže krši pravila konkurencije. Proizvođači, međutim, tvrde da bi trebalo da im se dozvoli da kontrolišu distribuciju i da utiču na cenu za evropske potrošače jer su uložili velik novac kako bi svoje proizvode reklamirali. Konkretno, Levis je pred Evropskim sudom pravde izneo argument da ovakva prodaja krši evropsko trgovačko pravo. Dok britanska vlada podržava Tesco, francuska i italijanska administracija su na strani proizvođača poznatih brendova. Farmerke Levis u prodavnicama Tesco mogle su se kupiti za 27,99 funti, dok proizvođač traži cenu od 50 funti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST