Fondacija Karić i Astra banka >

Šta će biti sa nagradama

Da li stavljanje Astra banke pod prinudnu upravu treba da brine laureate

Početkom maja ove godine Bojani Lekić, Manojlu Vukotiću i Milivoju Glišiću za novinarstvo, Ljubomiru Simoviću za stvaralaštvo u oblasti kulture i umetnosti, dr Nenadu Kostiću za naučni i istraživački rad i Branku Tupanjcu za humanitarne aktivnosti uručene su plaketa i povelja Fondacije Karić kao i knjižice Astra banke sa po milion dinara na računu.

Početkom oktobra Mlađan Dinkić, guverner Narodne banke Jugoslavije, uvodi "administracuju", neku vrstu prinudne uprave u Astra banku. Da li laureati nagrada Fondacije Karić mogu doći do svog novca?

Dr Nenad Kostić je od nagrade osnovao Fond za najbolje studente hemije. Branko Tupanjac se odrekao novčanog dela nagrade u korist dece izbeglica iz Republike Srpske i nezbrinute dece po domovima u Srbiji. Književniku i novinarima preostalo je da novčanu nagradu koju su primili podignu, što, izgleda, još nisu učinili.

Najpoznatiji ovogodišnji dobitnik nagrade Bojana Lekić, odskora glavni i odgovorni urednik RTS-a, nije htela da se izjašnjava na ovu temu smatrajući da je "čist bezobrazluk pitanje šta neko radi sa parama na svom računu". Ona je, kao što je i najavila prilikom dodele, svojim roditeljima prenela ovlašćenje za korišćenje novca.

"Ne znam šta je sa drugima, ali nagradu nisam uzeo i nisam ni pokušavao zato što smatram da sada nije suviše otmeno da prvi stanem u red da je podignem", kaže Milivoje Glišić, kolumnista NIN-a. "Taj novac, nadam se, neće propasti. Na kraju krajeva, naš narod kaže: kako došlo, tako i otišlo. Tu izreku uzimam kao rezervu. "

Pesnik Ljubomir Simović kaže da novac koji se nalazi na računu u Astra banci nije dirao, a da nakon uvođenja prinudne uprave u banku nije pokušao da ga podigne. "Mene novčane stvari nikada nisu mnogo zanimale", objašnjava Simović.

Izvor iz Astra banke koji nije želeo da mu se objavljuje ime veruje da su oni novac podigli, ističući da je to njihova privatna stvar. Na pitanje da li bi, ukoliko to do sada nisu učinili, svojih milion dinara mogli danas da podignu, dobili smo negativan odgovor: Ni u Americi se ne može podići milion dolara za jedan dan. Najpre se banci podnosi zahtev za podizanje određene sume, a ona, na osnovu svoje dnevne likvidnosti, određuje rok, objašnjava naš izvor.

U Fondaciji Karić kažu da sve finansijske poslove obavljaju preko Astra banke i da nisu upućeni u tehničke detalje koji se tiču podizanja novčanog dela nagrade.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST