Formula 1 – Velika nagrada Japana >

Titula i rekordi

Mihael Šumaher se i na treningu poigravao sa konkurentima. Taman pomisle da ga imaju, a on doda gas i pobegne. Kao "ptica trkačica" iz onog crtaća

"Mnogo su jaki", rekao je o ekipi Ferarija Ralf Šumaher (Vilijams BMV), posle zvaničnog treninga uoči trke. "Mihael čak ni gume nije menjao, sve vreme je vozio na istim! U stvari, čitavog vikenda nas je zavitlavao, nismo mu mogli ništa."

Šampion je po jedanaesti put osvojio prvo mesto na startu i malo je ko od poznavalaca ovog sporta sumnjao da će dominirati i tokom trke. Pa ipak, spekulisalo se sa mogućnošću da, iako je ekipa Ferarija još ranije obezbedila duplu krunu, titulu šampiona u konkurenciji vozača i konstruktora, na trci u Suzuki Mihael pruži sve od sebe da bi pomogao Rubensu Baričelu da osvoji titulu vicešampiona. U ekipi su smislili i posebnu taktiku da bi to postigli – tri zaustavljanja u boksu.

"On (Baričelo) je jednostavno trebalo da prestigne oba vozača Vilijams BMW-a, a onda bih ga ja propustio i pobeda bi bila njegova", rekao je posle trke Mihael Šumaher. "Takav je bio plan, ali pošto nije mogao da ih obiđe, bilo je besmisleno da žrtvujem svoju poziciju. Nisam mogao nikako da mu pomognem s obzirom na situaciju na stazi."

TEK PETI: Brazilac je u prvom delu trke uspeo da obiđe Ralfa Šumahera, a potom je na trenutak učinio isto i sa Huanom Pablom Montojom (Vilijams BMW), koji mu je već u sledećoj krivini uzvratio da bi potom uspešno odolevao Rubensovim napadima. Čitav plan tima se tako srušio u prah i Baričelo je na kraju završio trku na petoj poziciji čime su propale i sve šanse da osvoji drugo mesto u generalnom plasmanu.

Stariji Šumaher je dominirao u Suzuki u takvom stilu da je oduševio gotovo dvesta hiljada posetilaca i, veruje se, milione tifoza koji su gledali TV prenos. Bio je za volanom novog ferarija, šasija je promenjena po četvrti put ove sezone, imao je savršenu kontrolu, pogotovo u seriji krivina u prvom delu zahtevne staze što je bilo odlučujuće.

"Bio sam jednog trenutka brži od njega (M. Šumahera) u drugom i trećem sektoru, ali je to bilo nedovoljno da ga stignem", rekao je Montoja koji je stigao drugi na cilj sa nekih pet sekundi zaostatka. "Moramo biti realni, malo šta smo mogli da učinimo protiv novog bolida koji je vozio Mihael. Prosto je otperjao na novom setu guma posle svraćanja u boks i mislim da je to odlučilo trku."

Pobedom na ovoj trci Mihael Šumaher je oborio još jedan rekord, onaj u broju ukupno osvojenih bodova. Posle rekorda od 53 pobede srušio je još jedan koji je držao Alan Prost jer je sakupio 801 bod, dva i po više od Francuza. Ujedno je izjednačio rekord Najdžela Mensela iz 1992. od devet pobeda u sezoni.

"Ovo je savršen način da se okonča takmičenje, iako smo sezonu počeli dominacijom u prve dve trke, potom smo morali da se žestoko borimo da ostanemo u vrhu, a na ruku su nam išli i problemi koje je imao Kultard (Meklaren Mercedes). Lepo se provedite u ovoj pauzi, vidimo se dogodine", poželeo je novinarima Mihael Šumaher. On je pred poslednju trku razvejao i sve spekulacije o tome da razmišlja o prestanku takmičenja u Formuli 1.

"Da budem jasan, prošao sam teške trenutke u Monci, ali mi je bilo dovoljno da se vratim kući, porodici i da shvatim da život ide dalje", rekao je Mihael novinarima. "Želim da nastavim sa trkama jer u tome stvarno uživam."

MIKIN GEST: Treće mesto u Suzuki osvojio je Dejvid Kultard zadovoljan što je stekao vicešampionsku titulu u generalnom plasmanu vozača.

"Mislim da me je Mika namerno pustio da ga obiđem pred kraj trke što je gest dobre volje na čemu ću posebno da mu zahvalim", rekao je Kultard posle trke. "Uživao sam radeći s njim poslednjih šest godina, baš kao što sam uživao da se s njim nadmećem na stazi."

Hakinen je osvojio četvrto mesto, a pred trku u Suzuki pokazao je jasne znake da njegovo jednogodišnje odsustvo sa staza koje je najavio može u stvari biti trajno.

"Ovo je za mene poslednja Gran pri trka, bar za neko vreme, a možda i zauvek", rekao je Mika novinarima koji su ga opsedali pred boksovima. Fotoreporteri su imali svojih pet minuta kada su Meklarenovi mehaničari uručivali Hakinenu simbolične poklone, počev od kamp stolice, šlaufa za plivanje do plastičnih patkica i drugih sitnica koje se koriste u dokolici. Da stvari ipak nisu tako ružičaste naglasio je sam Hakinen rekavši da ga je strahovit sudar koji je imao na prvoj trci u Melburnu pogodio mnogo više nego što je to pokazivao jer ga je podsetio na sličnu nesreću koju je pre šest godina imao u Adelejdu kada je danima bio u komi i jedva izvukao živu glavu.

"Iako pokušavaš da takve stvari izbrišeš iz sećanja, one se vraćaju, pogotovo kad se ponovo slupaš zbog tehničke greške. Zato sam rekao sebi da su dve titule sasvim dovoljne i da ne valja biti alav."

Mladi Šumaher (26) je verovatno bio nedovoljno koncentrisan i zbog nedavne ženidbe devojkom Korom (24) koja će, kako se očekuje, postati majka sledećeg meseca, pa je tokom trke napravio nekoliko grešaka od kojih ga je jedna koštala "stani-kreni" kazne. Naime, u žaru borbe "presekao" je krivinu na nedozvoljen način, a po izdržavanju kazne zamalo opet da zaradi "10+" pošto je na samom izlasku iz boksova prešao preko pune linije. To što su sudije na to zažmurile može da knjiži kao svadbeni poklon iz Japana. Šesto mesto za njega je ipak dobar rezultat s obzirom na to kako je vozio u Suzuki.

ALEZI U OGRADI: Veteran Žan Alezi (Džordan Honda) neslavno je završio trku već nekoliko krugova posle starta. Na krivudavoj deonici staze pred njim je izgubio kontrolu nad bolidom mlađani Kimi Raikonen (Zauber) i bukvalno "pokupio" ni krivog ni dužnog Alezija da bi potom obojica završili u zaštitnoj ogradi. Otkinuti točkovi su leteli unaokolo i pravo je čudo da nijedan nije pogodio bar četiri formule koje su protutnjale kroz dim i prašinu. I Žan i Kimi su izašli nepovređeni.

"Ja sam OK, malo me bole glava i vrat", rekao je Raikonen objasnivši potom da "nema pojma zašto se zaneo i izleteo sa staze". Za to vreme Alezi je odšetao do boksova otpozdravljajući sve vreme svojim navijačima. Njegov odlazak iz Formule 1 rastužio je i Mihaela Šumahera.

"Žan je odličan vozač i moj dobar prijatelj ne samo na stazi", rekao je on tim povodom. "Sramota je što odlazi u trenutku kad, vidi se to i po načinu na koji vozi, još ima potencijala za postizanje dobrih rezultata. Nedostajaće nam svima. Nadam se da neće otići da vozi u SAD jer su tamo trke znatno opasnije nego ovde."

Osim Hakinena i Alezija, sledeće sezone neće biti ni plave ni ostalih boja Benetona. Ova firma se povlači, a njeno mesto zauzeće žuta boja firme Reno koja je preuzela kompletan tim. Dolazi i fabrička ekipa Tojote. Ali, biće uskoro prilike da na ovim stranicama detaljnije analiziramo ovu i pozabavimo se očekivanjima i prognozama sezone koja sledi.


 

Konačan poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 123

2. Kultard (Meklaren Mercedes) 65

3. Baričelo (Ferari) 56

4. R. Šumaher (Vilijams BMW) 48

5. Hakinen (Meklaren Mercedes) 37

6. Montoja (Vilijams BMW) 31

7. Hajfild (Zauber) 13

8. Vilnev (BAR Honda) 12

9. Raikonen (Zauber) 9

= Truli (Džordan Honda) 9

10. Fizikela (Beneton Reno) 8

11. Irvajn (Jaguar) 7

12. Frencen (Prost) 6

13. Alezi (Džordan Honda) 6

14. Pani (BAR Honda) 5

15. De la Rosa (Jaguar) 3

16. Baton (Beneton Reno) 2

17. Verštapen (Erouz) 1

Konačan poredak timova

1. Ferari 179

2. Meklaren Mercedes 102

3. Vilijams BMW 80

4. Zauber 22

5. BAR Honda 17

=. Džordan Honda 17

6. Beneton Reno 10

=. Jaguar 10

7. Prost 4

10. Erouz 1


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net