Kladionički rečnik >

Do kuće za sto dinara

"Ovde može da se igra sve", najpopularniji je odgovor na pitanje koje namernik postavi u kladionici. "Dobitak određujete sami", rečenica je koja vas uveri da ste na pravom mestu ako želite nešto da zaradite

U svetu se ljudi već decenijama klade na rezultate sportskih događaja (ali i na svakakve druge stvari), a prve ovdašnje kladionice stare su skoro osam godina. U po četku (kao i svaki privatluk) prihvaćene sa dozom rezerve, brzo su preuzele većinu igrača Lutrije. Danas se kladionice mogu videti na svakom koraku, a redovi pred uplatnim mestima govore o popularnosti klađenja. Visinu kvote određuje kladionica. Ako do sada niste imali kontakta sa ovim oblikom igre na sreću, trebalo bi da znate o čemu je tu reč.

Osnovni pojmovi

Da bi se neko kladio (uz o čekivanu zainteresovanost i poznavanje sporta), neophodno je da ima "listu", knjižicu sa ponudom utakmica na čiji se ishod možete kladiti sledećih nekoliko dana. Kada se odlu čite za ono što ćete "odigrati", popunite tiket i uplatite novac (minimum 50 ili 100 dinara, od kladionice do kladionice). Dobitak je proizvod uplate i kvota, koje variraju. Novac koji dobijete podižete na istom mestu gde ste uplatili tiket (listić"), obično dan posle odigranih utakmica.

Pravila igre

Jasno formulisana, odštampana i uramljena na zidu u blizini uplatnog mesta.

Ozbiljan igra č

U kladionicu ulazi sa najmanje dve liste različitih kladionica, sportskom štampom i većim brojem ispisanih ili za analize spremnih notesa i značajnim podacima. Ozbiljan igrač zna sve, rezultate utakmica odigranih prethodnog dana, prošle nedelje, uglavnom se seti i onih od pre godinu dana, zna šta se dešava u klubovima, ko je povređen, ko je promenio trenera, kakvo se vreme o čekuje u Danskoj, Francuskoj ili Grčkoj... Ne treba ga zapitkivati, ali će vam dati savet šta da ne igrate, ko je prošle nedelje isključen ili zašto je neka utakmica odložena. Ima kredibilitet.

Kredibilitet

Stiče se čestim boravkom u kladionici, dobrim odnosima sa gazdom i personalom, ali i ozbiljnim uplatama i ponekim (ne baš davnim) ozbiljnijim dobitkom. Obično ima svoj sto i prvenstvo izbora utakmice koja će se u televizijskom prenosu pratiti. Utiče i na muziku.

Sigurica

Po mnogima fiktivna stvar, kombinacija koja "bi trebalo da prođe", ne isuviše hrabra igra, za solidan ulog. Ne traže se velike kvote, igra se na manje utakmica.

Singl

Singl ili "singlica" je klađenje na samo jedan rezultat, minimum uplate veći (obi čno oko 600 dinara).

Zidanje

Amaterski pristup, greška koja spre čava igrača da postane ozbiljan. U želji za što većom zaradom, na istom tiketu kladi se na više utakmica, ponekad i na više i od deset. Obično se ispravlja posle nekoliko propuštenih dobitaka jer je "prošlo" pet, šest, sedam... a "pao" samo jedan par. Nakon toga sledi bacanje listića, a zatim i cepanje liste, novina i galama. Nekoliko ovakvih situacija obično izleče želju "da se za sto dinara gradi kuća!".

Talija

Kuća se ne gradi za sto dinara, ali se ponekad na takav ulog dobije nekoliko stotina maraka. Takav igrač se slavi, kratko. S njim, ako se znate, možete uplatiti zajedni čki tiket, ali za ozbiljniji savet nije prava osoba.

Maler

Onaj koji nedeljama ne dobija "zbog jedne", ne zato što je loš, već jednostavno zato što mu ne ide. Dva pristupa rešavanju problema – "silovanje" ili uplaćivanje svaki dan po nekoliko listića jer "mora da krene" ili kraća pauza.

Branjenje

Kada se dogodi da su svi parovi "prošli", a jedna utakmica se igra kasnije ili narednog dana, smatra se razumnim uplatiti neki iznos (obično manje od polovine potencijalnog dobitka) na drugačije ishode utakmice koja se čeka.

Igra "u glavu" i "uslov"

Pod "igrom u glavu" podrazumeva se igra u kojoj treba da pogodite sve ishode na tiketu, svaki promašaj odnosi dobitak, a igra sa "uslovom" traži malo veću uplatu, donosi manje para, ali je šansa za dobitak veća. Obično se igra posle perioda hrabrog (i bez dobitka) igranja.

Dojava

Dešava se da neko od igrača uplati veću svotu novca na jednu utakmicu (u retkim situacijama i na više njih). Ako se slična uplata ponovi, obično je reč o "dojavi". Utakmica je "nameštena", a kladionice se brane brisanjem para iz liste ili ograničavanjem uloga. Najčešće dojave su iz istočnoevropskih zemalja i Grčke, a o tretmanu domaćeg prvenstva najbolje svedoči podatak da se u većini kladionica ne može kladiti na utakmice naše lige, a tamo gde može uplata je limitirana.

Problemi

Problemi u kladionicama su retki, pravila su jasna, a i oni koji igraju znaju ono što treba da znaju. Isplata ponekad kasni (poslednji takav slučaj dogodio se prošle jeseni kada su u prvom kolu Lige šampiona igrači "preterali" sa pogađanjem. Svi su isplaćeni u roku od nekoliko dana. Jedini pravi incident datira iz 1998. godine kada je Lutrija organizovala klađenje po uzoru na kladionice. Kvote su bile nerealno visoke, uplata sasvim solidna, a (nikada isplaćeni) dobici ogromni. Krivac je "nađen", bio je to izvesni ing. Ristić, pa se danas može čuti "kvote k’o da ih je Ristić pravio".

Praćenje rezultata

Pored najlogi čnijeg pristupa (boravak u kladionici u vreme igranja mečeva na koje se igrač kladio) postoje i stranice na teletekstu (BK TV i TV Pink), radio stanica (Radio Golf) koja prati sve rezultate, uglavnom u vreme igranja utakmica, a na TV Palmi i YU Info kanalu viđa se (ne redovno) kajron sa aktuelnim rezultatima. Postoji i telefonski servis (brz, tačan, ali po ceni blizak hotlajnu ili razgovoru sa mobilnim pretplatnikom u inostranstvu). Odličan izvor informacija su brojne stranice na internetu, a samo potpuno neozbiljni igrači sačekaju "sutrašnje novine".

Vrhunska glupost

Na internetu se rezultati mogu pratiti, a možete se kladiti i u toku utakmice. Tako je alavi navijač Totenhajma u poluvremenu utakmice Totenhajm–Man čester Junajted (u tom trenutku rezultat je bio 3:0) uložio deset hiljada funti na pobedu kluba za koji navija. Dobitak bi bio samo 600 funti više, ali na kraju je bilo 3:5 i nesrećnik je ostao bez novca.

Stres (i terapija)

Stres je nezaobilazan deo priče, svi u kladionicama su pomalo napeti, a gazde često znatno više od igrača. Najbolje rešenje do sada našao je vlasnik jedne kladioice sa severa Crne Gore koji je "držao kladionicu" dve nedelje, isplatio dobitke i zatvorio je. Zahvaljujući razlici uplata–isplata prešao je na drugi, manje stresan posao.


 

Sportska prognoza

Sportska prognoza je bitku sa kladionicama izgubila. Ostali su joj stariji igrači (tradicionalno nepoverljivi prema novom) i oni koji u svom mestu (ako takvo postoji) nemaju kladionicu. Pokušava se reklamama i "specijalnom TV emisijom za igrače" u kojoj je glavna zvezda izvesni gospodin Paskuči. Ovaj Italijan, inače beogradski zet, stalno nastanjen u Jugoslaviji, redovno se (za potrebe emisije) javlja iz Rima sa značajnim informacijama i savetima.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net