Meridijani

Berlin: Kome je teže

Nemačke prostitutke kritikovale su ovih dana Eduarda Gejera, trenera jednog nemačkog fudbalskog kluba, zbog toga što je uporedio svoje neefikasne igrače sa prostitutkama iz ozloglašenog hamburškog kvarta Sveti Pavle. Grejer je posle nedavnog poraza svog tima ocenio da ima igrača čiji je odnos prema poslu identičan odnosu koji prema svom zanimanju imaju prostitutke: "Sve što rade to je da puše cigarete, previše piju i spavaju svuda uokolo." Reagujući na ovu izjavu, prostitutke su za nemački "Bild" rekle da Gejer ne samo da je javno ponizio njihovu profesiju već nema ni predstavu o tome koliko one u stvari teško rade. "On bi svoje momke trebalo da pošalje na ulicu da vide kako nam je", kaže 21-godišnja Vanesa. "Tako bi možda ponešto i naučili. Ja radim 12 do 14 sati dnevno, ponekad i dve nedelje bez ijednog slobodnog dana." Vanesa je još ispričala da ne pije alkohol, da se redovno bavi sportom i da jede mnogo voća. "Da je Gejerov tim u tako dobroj formi kao što smo mi, bili bi prvi u Bundes ligi", ocenila je Kejl Švensen, dok je njena koleginica Lejdi Džina dodala da bi volela da Gejerovu ekipu podvrgne svom programu za trening.

Kano: Tivi i Jukuni

U većini gradova na severu Nigerije danima besne međuetnički sukobi, a još su se više rasplamsali kada je pronađeno 16 tela pripadnika vladinih snaga koje su oteli i zatim ubili pripadnici paravojnih snaga etničkih Tiva koji se bore protiv naroda Jukun. Najžešće borbe između muslimana i hrišćana na severu zemlje, podstaknute intervencijom SAD protiv Avganistana, vode se u dve države na severu Benue i Taraba.

Tivi čine većinu u državi Benue, ali su manjina u državi Taraba, kojom dominira narod Jukun. Trupe su ušle i u najveći grad na severu Kano da smire nasilje koje je izbilo u protestu muslimana zbog intervencije SAD u Avganistanu. Policija tvrdi da je poginulo 18 demonstranata, dok vođe muslimana tvrde da su vladine snage ubile više od 200 ljudi. Policajci su dobili dozvolu da pucaju na demonstrante bez upozorenja, a u Kanou je uveden policijski čas. U radničkim delovima grada nema struje ni vode od početka sukoba i strah da će nasilje eksplodirati uprkos jakom prisustvu vladinih snaga ne jenjava. Najmanje 16 džamija spaljeno je u neredima.

Žestoki sukobi između muslimanske većine i hrišćana na severu Nigerije traju već skoro dve godine, od kada je nekoliko država u tom regionu zemlje uvelo šerijatski zakon, uprkos protivljenju nemuslimanskih zajednica.

Više od milion ljudi stradalo je u građanskom ratu koji je besneo na severu Nigerije šezdesetih godina, a religijske i etničke podele ponovo su oživele nakon uvođenja šerijatskih zakona. Predsednik Nigerije Obasandžo nalazio se u Parizu kada su izbili nemiri u gradu Kanou, ali ga vesti o etničkim i religijskim sukobima nisu naročito potresle: "Nisam zabrinut", izjavio je predsednik Obasandžo, "policija i vojska su tu da uvedu red."

FILIPINI: Uhapšena Imelda Markos

Manila: Računi

Nekadašnja prva dama Filipina Imelda Markos uhapšena je u utorak 16. oktobra pod optužbom da na tajnim računima u švajcarskim bankama i dalje krije 28 miliona dolara. Pošto je položila kauciju u iznosu od oko dve i po hiljade dolara, ona se pojavila pred novinarima pokazujući prste na kojima je još bilo mastilo od uzimanja otisaka: "Ovo je čisto zlostavljanje. Nemam nikakve račune. Prestanite da koristite državne institucije i da trošite energiju građana za ovakav lov na veštice." Filipinski sud tereti udovicu Ferdinanda Markosa za posedovanje računa koji su zvanično računi raznih fondacija, a na kojima je ustvari novac koji su ona i njen suprug ilegalno prisvojili za vreme svoje vladavine. Prema optužnici, iznos koji je nađen na računima daleko prevazilazi zvanične Markosove prihode u periodu od 1965. do 1985. Imelda Markos je 1993. zbog istih optužbi već osuđena na 12 godina zatvora, ali je vrhovni sud tu odluku poništio. Filipini su i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja sveta, dok se bogatstvo porodice Markos procenjuje na više desetina miliona dolara. Bivša prva dama ovoga puta se pred sudijama pojavila sa minđušama od safira, dijamanata i rubina.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net