Muzika - Belgradeyard Sound System i Sutekh >

Zvučna ekspresija

Belgradeyard Sound System je elitistički dvojac na planu promocije savremene elektronske muzike – a to je ono što je potrebno

"SVE SAM NAUČIO KROZ TEHNOLOGIJU": Sutekh

Od nekada sjajnog gesla u kojem se tvrdilo da je on jednak svetu, danas tek poneki kraj Beograda, ponekada, podseća na tu maksimu. Već par godina prisutan, dvojac Relja Bobić i Goran Simonoski pod nazivom "Belgradeyard Sound System" svojim aktivnostima pokušavaju da, bez patetike, Beograd vrate svetu i samom sebi pružajući mu dašak sveže, inventivnije muzike – počev od DJ-isanja gde treba istaći uvertiru za Coldcuta, radio emisija na B92 i zagrebačkom Radio Studentu, višečasovnim soundscape seansama (imaginarna veza zvuka i prostora), sve do gostovanja inostranih autora (istaknimo sjajno veče na ovogodišnjem BELEF-u u Kapetan-Mišinom zdanju kada su akteri bili Four Tet i Tony Morley, takođe na otvorenom u julu nemački minimal-electro izvođač Thorsten Lutz i drugi). U transžanrovskoj mešavini inteligentnog technohousea, electrojazza, probranog duba i drugih manje komercijalnih modifikacija savremene muzike, Belgradeyard Sound System beskompromisno traži novi kvalitet koji bi predstavio širem krugu urbane populacije i time redefinisao iskustva slušalaca. Kako je digitalna scena na globalnom planu zapravo mreža ogromnog broja autentičnih ukrštanja, mnogi umetnici i izdavači ostaju manje poznati i otuda Belgradeyard Sound System teži ka tome da nam približi čitave neotkrivene kontinente. Njihove soundscape ekspedicije predstavljaju dopunske kartice za estetske mape uma. "U prvih nekoliko soundscape setova, oko 300 ljudi je prošlo kroz REX i bili su oduševljeni jer su prvi put imali priliku da čuju drugačiju muziku", kaže Relja. "Goran i ja se nadopunjujemo jer slušamo različite podvrste, tako da nastupi predstavljaju kombinacije onoga što volimo, bez obzira na tipološke odrednice. Najčešće iz toga sledi neobičan miks kojim smo obojica zadovoljni", dodaje Bobić.

Korak dalje u radu BYSS-a predstavljaće i prvi snimak koji će se pojaviti na kompilaciji World vs. America za britansku etiketu KlangKrieg. Reč je o remiksu teme Setha Horvitza koji je pod nazivom Sutekh gostovao u subotu 29. septembra u beogradskom REX-u. I kao autor i kao vlasnik izdavačke kuće Context, Sutekha interesuju zvučni ekspresionizam i muzičke strukture koje nadilaze konceptom nadređene transformacije zvuka. "Sve sam naučio kroz tehnologiju i manipulaciju različitim tipovima muzike", kaže Seth ističući da je osnovna snaga njegovog eksperimentalnog rada u unikatnom proizvodu pri čemu melodija može da se javi slučajno, kao susticaj različitih audio procesa. Nastup umetnika iz San Franciska koji je u subotu proslavio 28. rođendan i prihvatio bračnu ponudu svoje devojke koja je doputovala u Evropu, načinio je od REX-a art-caffe sa apstraktnom muzikom. Video snimci beogradskog umetnika Igora Stangliczkog (microscapes koje nalaze atribute arhitekture u reljefima štampanih kompjuterskih ploča i unutrašnjosti električnih uređaja) i sveće učinili su prostor delimično ritualnim, a petočasovno slušanje kvalitetne elektronike moglo je nenametljivošću da izazove i suptilno digitalno pročišćenje. Sutekhov lap-top nastup je muziciranje u realnom vremenu na softveru koji je, kao i kod srodnih mlađih američkih autora, jedinstvena kombinacija prilagođenih programa tako da je krajnji ishod minimalna elektronska muzika sa jedinstvenim bojama i kombinacijama ritmova. "Nije važno da li će neko reći kako bi voleo da zna koji sam ‘trik’ upotrebio, nego je važno da muzika bude ono što evocira", napominje Seth koji je, nije nevažno reći, bio aktivista protiv bombardovanja SRJ 1999. godine.

Biće zaista strašno ako velegrad ostane ispovest entuzijasta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net