Navigator >

Neka se pripremi

Prošle nedelje jugoslovenski internet prostor posato je bogatiji za zvanične prezentacije srpske vlade (www.srbija.sr.gov.yu) i skupštine (www.parlament.sr.gov.yu). U vreme dok su predstavnici sadašnje vlasti bili u opoziciji, internet su koristili mnogo agilnije, barem kada su u pitanju web sajtovi (DOS, Savez za promene). Biće da su ih obaveze vođenja države, naročito ovakve kakva je Srbija, ophrvale u toj meri da je bilo potrebno bezmalo deset meseci od formiranja vlade i skupštine do pojavljivanja njihove prezentacije na internetu.

Ovo kašnjenje je vrlo relativna stvar, budući da je za pripremanje ozbiljnog web sajta potrebno nekoliko meseci. Kako vlada Srbije do sada nije imala zvaničan sajt (postojao je, doduše, jedan neformalni) bilo je tu dosta posla, ali ako se stvar postavi kako treba, dalji razvoj i održavanje biće jednostavniji.

U ovako ranoj fazi postojanja sajta ne bi bilo fer davati ozbiljnije kritike, ali teško je odoleti želji da se sugeriše šta bi trebalo uraditi da ove stranice budu funkcionalnije. Može se očekivati da sajt vlade Srbije dnevno poseti nekoliko stotina ljudi, od kojih će mnogi biti redovni posetioci (više puta nedeljno) te je sasvim nepotrebno postavljati ono što sada funkcioniše kao naslovna strana a u stvari samo usporava pristup informacijama. Prva stranica (houm pejdž) treba da bude magazinskog tipa, sa jasnom navigacijom za kretanje kroz sajt i minimumom slika kako bi se učitavanje ubrzalo. Na primer, sajt bi se komotno mogao otvarati na stranici koja se sada zove "Vesti". Umesto neke od slika koje se koriste za navigaciju i koje bi mogle biti zamenjene običnim tekstualnim linkovima, bilo bi lepo videti grb Srbije.

Iako nema razloga za sumnju da će Biro za komunikacije Vlade Republike Srbije ažurno unostiti nove informacije (sa prihvatljivim kašnjenjem, budući da se radi o zvaničnoj državnoj prezentaciji gde je tačnost važnija od brzine) postojeće šarenilo sajtova raznih ministarstava kao i različit nivo održavanja njihovih prezentacija ne obećavaju. Dobra strategija bila bi da se prezentacije svih ministarstava uniformišu u toj meri da se ažuriraju sa jednog mesta, ostavljajući prostor za specifičnosti i sopstvene projekte ministarstava na internetu. Ovakvo povezivanje državnih prezentacija učinilo bi postojanje posebnih stranica o skupštini Srbije na web prezentaciji vlade potpuno suvišnim. Dovoljan bi bio link do zvaničnih skupštinskih stranica.

Ne bi bilo loše razmisliti o usklađivanju ćirilice i latinice na tim stranicama (skupštinskim). Sajt je izvorno ćirilični (vladin je latinični, no nemojmo u tome tražiti dublji smisao od puke praktičnosti), ali je engleska reč home (houm odnosno kuća) napisana na latinici te se čita kao "nome". Za očekivati je da na ovim stranicama uskoro osvanu skupštinski dokumenti, materijali za sednice, pa i direktni prenosi sednica (ko voli).

Najvažnije za obe prezentacije je da porade na interaktivnosti, odnosno da omoguće građanima da komuniciraju sa predstavnicima vlasti to jest da dobiju odgovore na svoja pitanja, što za sada nije predviđeno na ovim stranicama.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net