MERIDIJANI

Srinagar: Vekovni spor i eksplozija

Islamska militantna grupa Džaiš-e-Muhamed, koja se bori za nezavisnost Kašmira, preuzela je odgovornost za napad na zgradu parlamenta u Srinagaru u Kašmiru, gde je poginulo 38 osoba, a 75 je ranjeno. Napad se dogodio dok je trajala rasprava o novim zakonima, ali su se poslanici nalazili u drugoj zgradi. U napadu su učestvovala trojica napadača, koji su kolima-bombom stigli do parlamenta. Vozač je poginuo u eksploziji, a zatim su dvojica napadača uletela u zgradu parlamenta. Oni su poginuli u razmeni vatre sa obezbeđenjem zgrade, ali najviše žrtava bilo je od eksplozije automobila-bombe. U sukobu sa napadačima poginula su osmorica pripadnika obezbeđenja. Ovo je najozbiljniji napad koji se dogodio u Kašmiru od 1999, kada su naoružani ekstremisti pobili 35 hindu vernika koji su otišli do jedne svete pećine. U poslednjih 12 godina u Kašmiru se pojavilo desetak militantnih ekstremističkih islamskih grupa koje se bore za nezavisnost ove oblasti od Indije. Kašmir je jedina indijska federalna jedinica sa većinskim muslimanskim stanovništvom i predmet je decenijskog teritorijalnog spora između Pakistana i Indije. Procenjuje se da je u protekloj deceniji u različitim napadima ekstremista i u sukobima sa vladinim snagama poginulo više desetina hiljada ljudi. Grupu koja je preuzela odgovornost za napad predvodi Pakistanac Masud Azar, jedan od trojice zatvorenika koje su indijske vlasti oslobodile 1999, prema sporazumu sa teroristima koji su za uzvrat oslobodili taoce iz putničkog aviona koji su oteli, prisilivši posadu da se spusti u Avganistan. Indija je zatražila od Pakistana da se obračuna sa ekstremističkom grupom: "Danas, kada se ceo demokratski svet ujedinio u široku koaliciju za borbu protiv međunarodnog terorizma, Indija ne može da prihvati da se mržnja i teror prelivaju preko njenih granica", izjavio je ministar spoljnih poslova Indije. Njegov pakistanski kolega osudio je napad koji je nazvao terorističkim delom koje škodi pravednoj borbi kašmirskog naroda za samoopredeljenje. Kada su 1947. Indija i Pakistan dobili nezavisnost, Kašmir je ostao podeljen između dve države koje polažu isključivo pravo na ovu himalajsku oblast.

Kairo: Bibliotheca Alexandrina

Iako još zvanično nije otvorena, turisti i stanovnici Kaira narednih šest nedelja mogu da se šetaju ogromnim zdanjem od jedanaest spratova u obliku letećeg tanjira. Zdanje je zapravo pokušaj obnavljanja čuvene drevne Aleksandrijske biblioteke koja je stradala u požaru i koja je zvanično trebalo da se otvori uoči dočeka novog milenijuma 2001, ali će zbog nedostatka sredstava to biti upriličeno tek u proleće sledeće godine. Građani će zasad moći samo da razgledaju biblioteku, ali ne i da pozajmljuju knjige. Doduše, ni izbor knjiga za sada nije impresivan. Već je jasno da će nova Bibliotheca Alexandrina biti tek bleda kopija drevne preteče koja je imala više od 700.000 knjiga i rukopisa. Poznato je da se drevna biblioteka snabdevala knjigama tako što su se od putnika i sa brodova koji su pristizali u aleksandrijsku luku oduzimale sve knjige i spisi i odnosili u biblioteku na proveru. Ako bi se ispostavilo da takve knjige nema u biblioteci, vlasnici rukopisa morali bi da čekaju mesecima da se njihove knjige prepišu, pa su tek onda vraćane vlasnicima. "Za sada nemamo dovoljno knjiga da napunimo police", kaže Ismail Serageldin, novi upravnik biblioteke i bivši potpredsednik Svetske banke. "Biblioteka će da liči na hangar. Zgrada je sagrađena za potrebe biblioteke koja bi čuvala oko 4,4 miliona knjiga, a mi jedva da imamo sto hiljada."

Mbabane: Nema seksa, nema ni side

Kralj Svazilenda, male zemlje koja se nalazi između Mozambika i Južnoafričke Republike, smislio je neobičnu metodu za borbu protiv side od koje boluje velik broj njegovih podanika. Zabranio je da se mlade devojke upuštaju u seksualne odnose u narednih pet godina. Da bi dokazale celibat, devojke će morati da nose dugačke kike prebačene preko leđa, a zabranjeno im je da nose mini suknje i pantalone. Ko prekrši novu kraljevsku naredbu, platiće kaznu kravom, osnovnim sredstvom plaćanja u Svazilendu. UN procenjuje da je 25 odsto od 900.000 stanovnika Svazilenda zaraženo HIV virusom, a od ove bolesti već je umrlo više od 25.000 osoba. Glavna sestra u klinici koja leči obolele od side kaže da će povratak tradicionalnim vrednostima imati malo uticaja na širenje bolesti, ako se ne pospeši edukacija o sigurnom seksu. Upravnici škola i nastavnici tako će preuzeti ulogu policajaca jer će morati da sprečavaju učenike srednjih i osnovnih škola da se upuštaju u seksualne odnose.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net