Formula 1 – Velika nagrada Italije >

Trijumf strategije

Indisponirani šampion, motivisani debitant i dobra timska taktika odredili su poredak na trci koja je vožena u senci dve velike tragedije

PRVI PUT NA TRONU: Huan Pablo Montoja

Sve što se dešavalo pred trku za Veliku nagradu Italije delovalo je histerično. Razlog je, razume se, bio teroristički napad na zgrade Svetskog trgovinskog centra u Njujorku i na Pentagon. Zbog razmera tragedije u Americi postavljalo se čak i pitanje treba li uopšte održati trku, ali sve se završilo odlukom da se u petak minutom ćutanja oda pošta stradalima, a tim Ferarija odložio je veliku feštu koju je nedeljama najavljivao. Želeli su, naime, da velikim prijemom za oko dve hiljade zvanica u Monci proslave i trijumf Mihaela Šumahera, koji je odbranio titulu, i uspeh same ekipe, koja je takođe već pobedila u kategoriji konstruktora, a tifozi su očekivali najavljeni "spektakularan" vatromet na samoj stazi. Svi planovi su propali. U Ferariju su odlučili da u znak solidarnosti s američkim proizvođačem cigareta i njihovim glavnim sponzorom skinu sa svojih bolida sve reklame. Umesto njih, "nos" bolida ofarbali su u crno, što je snažno asociralo na flor. Oba brata Šumaher ipak su u izjavama novinarima ponavljali da trku ne treba voziti. Svi ostali timovi i vozači rezolutno su bili protiv takvog stava.

ŠUMAHEROV PREDLOG: Taman kad se očekivalo da će u nedelju sve ipak koliko-toliko biti u redu, kad je zvaničan trening već bio završen i kad se znalo da je Huan Pablo Montoja (Vilijams BMW) po drugi put uzastopce osvojio prvo startno mesto nadmašivši Rubensa Baričela (Ferari) i Mihaela Šumahera (Ferari), a iz kojih se plasirao Ralf Šumaher (Vilijams BMW) – još jedna nesreća pogodila je bratstvo vozača Formule 1. Na trci nazvanoj "Američki memorijal" u pomen žrtvama terorističkih napada u toj zemlji, a koju vozači KART formule voze u Evropi, na stazi Evrospidvej u nemačkom gradu Lausicu, posle strahovitog udara u zaštitnu ogradu pri brzini od 320 kilometara na sat, teško je povređen bivši šampion u tom takmičenju i nekada vozač Fomule 1. Aleks Zanardi. Iako je vađenje povređenog trajalo dugo, a znalo se da su njegove povrede teške, ipak su spasioci uspeli da ga helikopterom prebace do bolnice na vreme. Lekari klinike u Berlinu borili su se tri sata za njegov život, Zanardi je ostao bez obe noge, koje su morale biti amputirane do iznad kolena, a njegovo stanje se posle višečasovne kome u koju je bio pao karakteriše kao "teško ali stabilno, bez opasnosti po život".

Pred sam start trke u Monci primećivala se velika nervoza zbog crnih vesti koje su stizale tokom čitave sedmice. Bilo je i podsećanja na prošlogodišnju trku kada je posle sudara u prvoj krivini otkinuti točak usmrtio jednog sudiju pored staze. Mihael Šumaher je lobirao da se usvoji predlog da "nema obilaženja u prve dve šikane". Žak Vilnev (BAR Honda) žestoko se usprotivio tom predlogu, a pridružili su mu se i vozači nekih drugih timova koji su odbili da potpišu Šumijevu "peticiju". Znalci su podsećali na to da je baš Mihael pre deset godina odbio sličan predlog na stazi Spa Frankošamp, ponavljajući da je on "došao da se trka" i da ga ništa drugo ne interesuje. Ostavši u manjini, Šumaher senior bio je vidno utučen i svima je bilo jasno da se on neće boriti za bolju poziciju na samom startu.

Jedan od vozača koji nije mario za pomenute predloge bio je Džejson Baton (Beneton Reno), koji je startovao sa desetog mesta i već do prve krivine pretekao četiri vozača, ali je onda zakačio bolid Mike Hakinena (Meklaren Mercedes), koji je, pak, udario u bolid Jarna Trulija (Džordan Honda) i okrenuo ga usred krivine. Za Trulija je trka bila završena iako je mnogo očekivao posle osvajanja petog startnog mesta, baš kao i za mladog Batona, nad kojim je ostala da visi pretnja šefa tima da "do kraja sezone mora da pokaže rezultate ukoliko želi da zadrži mesto u ekipi Beneton".

"Znam da su Benetonu očajnički potrebni bodovi, ali ovo nije način da se do njih dođe", rekao je posle trke Dejvid Kultard (Meklaren Mercedes). "Gledao sam Džejsona šta radi, i bilo je očigledno da nema šanse da zakoči deset metara kasnije nego što je to uobičajeno." Inače, oba vozača Meklarena odustala su u Monci zbog kvarova motora.

GREŠKA MEHANIČARA: Ono što se dešavalo na stazi nije preterano brinulo vodeće. Montoja je na početku trke držao prvo mesto, a onda ga je Baričelo prestigao, dok se Ralf Šumaher takođe nekoliko krugova branio od napada starijeg brata. Kada ga je ovaj pretekao bilo je jasno da su dva tima optirala različite strategije zaustavljanja u boksovima. Ferari se odlučio za dva zaustavljanja, ali da bi takva taktika bila uspešna vozači moraju da naprave solidnu razliku u odnosu na ostale. Pokazalo se da je teško tako nešto učiniti bolidima Vilijams BMW-a na brzoj stazi u Monci. Uz to, mehaničari su debelo zabrljali prilikom dolivanja goriva u Baričelov bolid.

"Rubens je vozio sjajno, mogao je da pobedi, ali pogrešno podešena cev za dolivanje goriva koštala ga je čitavih sedam sekundi", izjavio je posle trke šef tima Žan Tod.

"Bolid je radio fantastično, kao nikad do sada, nemam pojma šta se desilo u boksu, ali znam da me je koštalo sasvim dovoljno vremena da izgubim trku" rekao je Baričelo novinarima.

Tačno onoliko sekundi koliko je izgubio u boksu iznosio je zaostatak Brazilca koji je ipak stigao drugi na cilj. Pobedio je Montoja, prvi put u karijeri vozača Formule 1.

"Nisam očekivao da ću pobediti u prvoj sezoni, i stvarno sam strašno srećan", bila je prva reakcija Montoje, koji je tačno pre godinu dana poslednji put pobedio u KART seriji i tada postao šampion. "Imao sam nekoliko prilika da pobedim, nisam ih iskoristio, i to me je stvarno frustriralo, ali sam rekao sebi da moje vreme tek dolazi."

BEZ SRCA: Posle trećeg mesta koje je osvojio Ralf Šumaher, ekipa Vilijams BMW ima realne šanse da osvoji drugo mesto u šampionatu konstruktora i sva je prilika da će na poslednje dve trke to i učiniti s obzirom na lošu formu Meklarena. Hakinena, koji je rekao da će propustiti sledeću sezonu, zameniće njegov zemljak Kimi Raikonen (Zauber), pa Kultard tako postaje number one u timu, ali će Denis imati dosta posla da stvari dovede do šampionskog stanja.

Četvrti u Monci bio je Mihael Šumaher, koji je novinarima kratko rekao da je "srećan da se ovaj vikend završio", a njegovu vožnju je Žan Tod ocenio kao "dobro i profesionalno obavljen posao, ali zbog raznih razloga u njoj nije bilo srca". Peti je na cilj stigao Pedro de la Rosa (Jaguar), a šesti je bio Žak Vilnev.

Sledeća trka vozi se 30. oktobra za Veliku nagradu SAD na stazi u Indijanopolisu. Posle svega što se dešavalo u Americi timovi strepe od "logističke noćne more" zbog ekstremnih mera obezbeđenja na aerodromima i spremaju se da na put krenu ranije nego što su planirali.


 

POREDAK VOZAČA

1. M. Šumaher (Ferari) 107 2. Kultard (Meklaren Mercedes) 57

3. Baričelo (Ferari) 54

4. R. Šumaher (Vilijams BMW) 47

5. Montoja (Vilijams BMW) 25

6. Hakinen (Meklaren Mercedes) 24

7. Vilnev (BAR Honda) 12

8. Hajfild (Zauber) 11

9. Raikonen (Zauber) 9

= Truli (Džordan Honda) 9

10. Fizikela (Beneton Reno) 8

11. Frencen (Prost) 6

12. Pani (BAR Honda) 5

= Alezi (Džordan Honda) 5

13. Irvajn (Jaguar) 4

14. De la Rosa (Jaguar) 3

15. Baton (Beneton Reno) 2

16. Verštapen (Erouz) 1

POREDAK TIMOVA

1. Ferari 161

2. Meklaren Mercedes 81

3. Vilijams BMW 73

4. Zauber 20

5. BAR Honda 17

6. Džordan Honda 16

7. Beneton Reno 10

8. Jaguar 7

9. Prost 4

10. Erouz 1


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST