Vreme
VREME 559, 20. septembar 2001. / NEDELJA

MERIDIJANI

Image

Tokio: Ubistvo "kuma"

U Tokiju je u mafijaškom obračunu ubijen Šigejuki Harada (55), jedan od najvećih bosova mafije i predvodnik klana Kokusuikai. Policijski izvori navode da je Haradi neko pucao u stomak i da je u bolnici podlegao ranama. Zbog desetogodišnje recesije borbe između mafijaških klanova u Japanu ozbiljno su se zaoštrile, a obračuni postaju sve nemilosrdniji. Klanu Kokusuikai objavljen je rat u aprilu ove godine kada je tokom jedne noći u stotine manjih radnji i kancelarija u vlasništvu ove organizacije podmetnut požar. Organizacija Kokusuikai nije naročito brojna, ali se u Japanu smatra za jednu od najmoćnijih i najbogatijih. Finansira se reketiranjem vlasnika prodavnica u poznatim tržnim centrima Ginza i Šimbaši u Tokiju. Policija procenjuje da Konkusuikai ima 520 članova, najviše njih u Tokiju. U celom Japanu procenjeno je da je u mafijaške poslove uključeno 83.000 osoba. Ubistvo japanskog "kuma" može značiti početak velike čistke i borbe za prevlast u japanskoj mafiji.

Frankfurt: Teško sa odštetom

Bivši nemački tehnološki gigant koji je za vreme nacističke Nemačke proizvodio gas za gasne komore trebalo je da se ugasi protekle nedelje i da se vrednost kompanije uplati u državni fond za kompenzaciju žrtvama prinudnog rada tokom Drugog svetskog rata. Dok je trajao sastanak upravnog odbora kompanije IG Farben na kome je rukovodstvo trebalo da donese konačnu odluku, ispred zgrade u Frankfurtu okupilo se na stotine demonstranata. Među njima je bilo više desetina vremešnih Jevreja koji su bili prinuđeni da rade za kompaniju koja je proizvodila sredstva za masovno uništavanje ljudi. Policija je morala da spreči grupu od dvadesetak mladih aktivista da ulete u zgradu kompanije i prekinu godišnji sastanak upravnog odbora. "Mi ovde ne držimo politički skup", pokušao je demonstrantima da objasni visoki rukovodilac firme Ernst Krinke. Prema odluci odbora, firma neće uplatiti oko deset miliona nemačkih maraka u državni fond, jer sastanku nisu prisustvovali svi glavni deoničari. Krinke je objasnio da lične moralne stavove vlasnika kompanije ne treba mešati sa poslovnim odlukama. IG Farben nekada je bila jedna od najvećih hemijskih kompanija, ali su je saveznici nakon Drugog svetskog rata rascepkali. Od početka 90-ih zatrpana je brojnim tužbama, parnicama i zahtevima za odštetu osoba koje su za vreme rata bile poslate na prinudni rad u fabrici boja, lakova i gasova.

La Paz: Koka ili dolari

Bolivija se nalazi pred najvećim ustankom u tri decenije, kada je Če Gevara predvodio revoluciju. Napori američke vlade da kod južnih suseda suzbije uzgoj koke, biljke od koje se pravi kokain, vidljivi su i u Boliviji, ali su seljaci u ovoj južnoameričkoj državi spremni da pruže ozbiljan otpor, što bi moglo izazvati haos jer zemlja prolazi kroz jednu od najozbiljnijih ekonomskih kriza. Seljaci smatraju da je izbor između listova koke i američkih novčanica lak – treba izabrati koku. Oni su blokirali puteve i sukobi sa vojnim snagama u nekim delovima zemlje već su počeli. "Koka nije samo simbol otpora", kaže Evo Morales, vođa političkog pokreta za zaštitu uzgajivača koke iz Čaparea. "Ona je simbol našeg dostojanstva i suvereniteta. Reč je o borbi između dve vrste zelene boje, boje kokinog lista i američkog dolara." Amerika je 1997. primorala vladu Bolivije da odbaci tzv. Plan dostojanstva i usvoji program po kome će uzgoj koke biti obustavljen do 2002, a za uzvrat ponudila ekonomsku pomoć. Bolivija je nekada bila treći na svetu proizvođač ove biljke, i procenjuje se da je do sada uništeno blizu 90 odsto plantaža. No, vladini uspesi na ovom frontu prouzrokovali su ogromnu nezaposlenost. Analitičari procenjuju da je velika sreća što seljaci nisu naoružani, jer bi se digli i na oružanu pobunu u zemlji gde je žvakanje koke deo viševekovne narodne tradicije. Od aprila prošle godine u sukobu sa vojskom koja je sprovodila vladin plan, poginulo je više od 40 seljaka, a preko 400 ih je ranjeno.

Priredila: D. Anastasijević