Projekti >

Crna Gora na razglednicama

"Crna Gora na razglednicama", Branislav Strugar; Studio Strugar, 2001

Skadarsko jezero

Najpriličnije predstavljanje knjige Crna Gora na razglednicama Studija Strugar bilo bi bez reči, samo fotografijama, zato što je knjiga i nastala zbog njih. Evo, ipak, najosnovnijih podataka.

Reč je o jedinstvenom projektu u našoj fotografskoj i izdavačkoj praksi, zbirci fotografija Branislava Strugara objavljenih u formi razglednica, po opštoj oceni, najlepših koje je Crna Gora ikada imala. Pre ove zbirke, kako i koliko je lepa Crna Gora na fotografijama Branislava Strugara videlo se 1996. godine u monografiji njegovog Studija Crna Gora ekološka država. Autor kaže da je za razliku od prvog projekta, koji je inicirala crnogorska vlada, ovaj najnoviji njihova inicijativa realizovana uz pomoć Vlade – otkupili su deo tiraža u nameri da knjigu koriste u reprezentativne svrhe, pa je zato dvojezična. "Namerno ne naglašavamo formu monografije u nazivu knjige, iako je očigledna, zato što bi nas to obavezivalo na drugi kriterijum u selekciji razglednica. U zbirku bismo morali da uvrstimo, na primer, sve gradove, a ovako, jedino smo vodili računa o lepoti razglednica", kaže Branislav Strugar. Zato su tu oblaci, zraka sunca, belina snega, rosa na listu, oštrina planinskog vrha, vetar u travi, pena talasa, beskrajan vidik, zvonik u ogledalu mora, daljina u magli, konture ostrva – priroda kako je doživljava Branislav Strugar.

Gospa od Škrpjela

Sve je odštampano, kako se to kaže, na svetskom nivou. "Prvu knjigu smo štampali u Španiji, a ovu u Beogradu i neuporedivo smo zadovoljniji", kaže autor. Priču fotografija prate tekstovi (da li su, uz toliku i takvu širinu rečitosti slike baš bili potrebni?) profesora Dragoljuba Tošića i profesora Ranka Radovića, i objašnjenja slika dr Rajka Vujičića. Grafički ih je oblikovala Radmila Ludošan.

Namera Studija Strugar je da ova knjiga bude prva u seriji zbirki razglednica. Očekuje se da će sledeća biti Beograd. Poslednja monografija o Beogradu je iz 1989. godine, dakle potreba za takvim projektom postoji. Već smo pregovarali sa Skupštinom grada o tome, nema razloga da se naša ideja ne ostvari."

Crna Gora na razglednicama objavljena je početkom jula, što je odlično izabrano vreme za ovakav projekat.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST