Potrošači protiv Telekoma >

Deca ili delije

Mnogi internet korisnici ne podržavaju DOS napade, a posebno ne radikalizovane ideje rušenja PTT infrastrukture. Smatraju da su to nepromišljene klinačke akcije koje mogu naneti ogromnu štetu borbi za jeftinije korišćenje interneta

Direktno pogođeni i iritirani povišicom cena telefonskih usluga preduzeća "Telekom Srbija", ponajviše izmenom tarife lokalnog razgovora u periodu slabog saobraćaja (od 21 do 7 časova i od 15 do 17 časova), kojom je umesto dosadašnjeg jedan impuls – jedan razgovor, impuls ograničen na trajanje od 4 minuta, internet korisnici krenuli su u borbu protiv monopolskog ponašanja "Telekoma" najavom prikupljanja peticija, pravljenjem organizacije koja će štititi prava internet potrošača, pa i hakerisanjem. Navode da će posle promene tarifnog sistema sada sat vremena noćnog surfovanja na internetu umesto dosadašnjih 0,25 plaćati 5,46 dinara,samo za troškove telefoniranja.

Prvi hakerski napad na server Telekoma, pričaju upućeni, dogodio se prošlog petka, DOS (Denial Of Service) napadom iz pravca Italije. Laički govoreći, DOS napad izvodi se preuzimanjem kontrole nad nekim od slabije branjenih servera u inostranstvu, kako bi napadač uspešno zameo svoj trag. Potom se preko zauzetih servera kreće sa "zatrpavanjem" servera žrtve, slanjem velikog broja raznih sadržaja i zahteva na koje ovaj nije u stanju da odgovori, što za posledicu može imati i totalno blokiranje servera – koje se može otkloniti samo fizičkim putem, resetovanjem kompjutera i ponovnim softverskim podešavanjima. Budući da je Telekomov link glavna internet veza koja povezuje Srbiju sa globalnom mrežom, u jednom momentu je rad na internetu izvesnom broju korisnika bio otežan. Priča se da su 9. novembra prošle godine hakeri u potpunosti uspeli da blokiraju glavni telekomov link napadom sa jednog loše čuvanog servera američke vlade.

Na nekoliko sajtova i u diskusijama po internet forumima odgovornost za napade na Telekom preuzela je hakerska grupa "Virus Krew", koju su 1998. osnovali drugari sa sajber imenima Dtm, Acid Phreak i Acid Cookie. Dokazujući i pokazujući svoje umeće u radu sa kompjuterima, naknadno im se priključuju Bitby Bit, Xorror, Dominus i Zlopogleđa. Danas je aktivno njih pet.

Pošto Telekom ne razume demokratski način borbe, morali smo preduzeti ovakvu akciju. VirusKrew ima kontrolu nad 3 njihova rutera (ruter usmerava saobraćaj na mreži, a brzina glavnog telekomovog rutera je 24 mega bita u sekundi). VirusKrew neće gasiti ostale rutere, jer bi tako onesposobili ionako slabe i nepotpune usluge Telekoma, a ne želimo da napravimo štetu provajderima i običnim korisnicima koji su za ovo najmanje krivi." – kažu za "Vreme" članovi ove grupe. Ističu da su tzv. "etički hakeri", te da im namera nije destrukcija, već zaštitita interneta koji je u Srbiji i bez ovih poskupljenja nedovoljno razvijen. Kao alternativno rešenje VirusKrew predlaže zadržavanje sadašnje cene impulsa, uz uslov da trajanje impulsa u periodima slabog saobraćaja bude neograničeno.

Dodaju da nemaju veze sa ultimatumom koji je izvesna skupina srpskih hakera za vikend preko medija uputila Telekomu tražeći smanjenje cene impulsa na nivo iz januara 2000. godine. Rok za ispunjenje ovog ultimatuma je 168 sati i ističe u subotu. U slučaju neispunjenja zahteva dotični hakeri prete rušenjem komunikacija PTT-a, presecanjem TF vodova pravnim licima, obaranjem bandera i totalnim zagušivanjem PTT internet linka.

Mnogi internet korisnici ne podržavaju DOS napade, a posebno ne radikalizovane ideje rušenja PTT infrastrukture. Smatraju da su to nepromišljene klinačke akcije koje mogu naneti ogromnu štetu borbi za jeftinije korišćenje interneta. Jedan od njih, Zoran Torbica iz firme Bel Connect, javno je izneo predlog pravljenja nove telefonske mreže, po uzoru na mrežu 041, u kojoj bi svi provajderi dobili nove jedinstvene brojeve. Načelno se i grupa Virus Krew slaže sa takvim predlogom.

VirusKrew sa ponosom tvrde da su odgovorni za obaranje velikog broja sajtova 31. decembra uveče prošle godine. Kažu da se bave hakerisanjem zbog mogućnosti istraživanja i poigravanja različitim operativnim sistemima, zbog adrenalina u žilama i osećanja "moći pameti".

"Vi možete da mislite o nama sta god hoćete, ali mi znamo šta smo i gde pripadamo. Naše godine nisu uopšte bitne za ono što radimo, zato što posedujemo znanje i u svakom polju smo apsolutno informisani" – vele momci iz VK-a, od kojih najstariji ima 22 godine, a najmlađi 16 godina.

Da u ovom sporu ne prođe kao kolateralna šteta, PTT Srbije oglasio se saopštenjem u kome kaže da ova firma ni na koji način nije odgovorna za poskupljenje telefonskih usluga i izmenu tarifnog sistema, jer su još od 1997. godine akcionarsko društvo Telekom Srbija i Javno preduzeće PTT saobraćaja Srbija dve različite kuće. Ističu da, iako su vlasnici 51 odsto akcija Telekoma, u Upravnom odboru tog preduzeća nemaju nijednog predstavnika. Činjenica je da se po poštama mogu videti ogorčeni građani koji se na pogrešnom mestu oslobađaju stresa, uzrokovanog telefonskim računima i računima za struju. Po rečima momka iz obezbeđenja jedne beogradske pošte, izvesni stariji gospodin, ljut zbog računa koje dobija, prvo je pretio fekalisanjem po pultu pošte, da bi potom kroz šalter pokušao da počupa kosu radnice koja ga je "namerno ponižavala".

Tvrdnje da hakeri kontrolišu Telekomove rutere i sve izjave koje se ovih dana čuju u javnosti Branimir Perić, direktor Direkcije za informacione tehnologije u Telekomu komentariše sa tri reči, – "igrala se deca", mada ostavlja i mogućnost da različiti interesi i lobiji namerno plasiraju takve informacije u javnost.

"Tvrdnje da neko kontroliše naše rutere nemaju nikakvog osnova. Naš sistem je bezbedan.U prošli petak iz Italije smo imali malo zagušenje, koje Telekom nije osetio, ali provajderi zato jesu, no ne verujem da se radilo o DOS napadu. Konfiguraciju rutera hakeri su okačili na jedan sajt tvrdeći da je naš, on je u stvari mali ruter EI Niš. Protestima koji su najavljeni podizanjem slušalice u periodu od 8 do 9 časova svake večeri ništa se ne bi postiglo. Centrala nakon izvesnog vremena automatski isključi signal, a nakon što se deblokira telefon, vraća se i signal" – kaže Perić. Dodaje da je njegovo lično mišljenje da treba uvesti paušalnu tarifu za korisnike interneta, kao što je to praksa u svetu, ali da se mora izvršiti pritisak na provajdere koji odlučuju da li će sklopiti takav ugovor sa Telekomom.

Da li se deca "samo igraju" ili ne, – javni tužilac Snežana Bogdanović najavila je krivične prijave protiv N.N. lica koja su počinila "krivično delo oštećenja ili uništenja javnih uređaja Telekoma Srbija i drugih, a potom otišla na godišnji odmor. Navedena formulacija zvuči zbunjujuće, jer hakeri, ukoliko su zaista zagušili Telekomov server ili preuzeli rutere, nisu fizički oštetili ili uništili nijedan uređaj.

"Mi smo prisiljeni na takve formulacije, jer možemo upotrebiti samo one zakonske norme koje su pozitivno primenjive. Sprema se krivični zakonik kodifikovanog prava, koji treba da prođe proceduru u Skupštini Jugoslavije i u koji će biti uvršćena i grupa krivičnih dela protiv bezbednosti kompjuterskog podatka. Mi sada internet kriminal tretiramo kao krivična dela protiv imovine, zloupotrebe službenog položaja i delovanja protiv pravnog poretka" – kaže za "Vreme" Jovan Krstić, zamenik Okružnog javnog tužioca i član Grupe za borbu protiv kompjuterskog kriminala.

U toku su dva sudska slučaja protiv zloupotrebe kreditnih kartica i spomenutih DOS napada izvedenih u novembru prošle godine, a nosioci krivičnih prijava su PTT Srbija i Tehnicom. Za prvo krivično delo predviđena je kazna zatvora do 5 godina, a u drugom čak i do 10 godina. Period zastarevanja ovakvih sajber prekršaja je 15 godina, pa naivna tinejdžerska igrarija može rezultirati zatvorom što bi srpski hakeri svakako trebalo da imaju na umu. Pitanje monopola i zaštite prava potrošača treba da rešava neko drugi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST