Formula 1 - Velika nagrada Monaka >

Pobeda na startu

Mihael Šumaher je peti put trijumfovao u Monte Karlu, izjednačio se po broju pobeda sa Grejemom Hilom, a još jedna mu fali da dostigne rekord koji na toj stazi drži legendarni Ajrton Sena

BEZ PRETICANJA: Ferari u Monte Karlu

Odavno se nije dogodilo da jedan od vodećih timova u Formuli 1 upropasti prvi deo sezone kako je to ove godine učinila ekipa Meklarena. Od kako je na trci u Španiji u bolidima dozvoljena sva sila tehničkih pomagala koje kontrolišu kompjuteri ovaj tim nikako da se sastavi. Na pomenutoj trci se Kultardu ugasio motor pre kruga za predstavljanje, pa je morao da startuje sa poslednjeg mesta, u Austriji su kompjuteri otkazali Hakinenu, a onda se na prošloj trci ponovila Barselona, ponovo ugašen motor i začelje kolone za Škotlanđanina koji je dan pre toga fenomenalno vozio trening i zauzeo prvo startno mesto. Mihael Šumaher (Ferari) u takvim situacijama ne prašta nikome. Uzalud je Mika pokušao da ga obiđe pre prve krivine. Zvanični šampion rutinski je iskoristio prednost prvog mesta, koje mu je tako velikodušno poklonio malerozni Kultard, i svima je bilo jasno da se do kraja trke poredak na čelu može promeniti samo ako otkaže tehnika.

"Danas sam razmišljao samo o pouzdanosti bolida i kako da ne napravim ni najmanju grešku", izjavio je posle pobede Mihael Šumaher. "Kada je Mika odustao čak mi je bilo pomalo i dosadno, pa sam pitao ljude u boksu kakav je raspored ostalih na stazi, ali su me opomenuli da budem koncentrisan do kraja", dodao je on aludirajući na prošlogodišnji događaj iz Indijanopolisa kada je zbog pada koncentracije izleteo sa staze i zamalo izgubio trku koju je do tada ubedljivo vodio.

Rubens Baričelo (Ferari) je tokom trke doživljavao pravu dramu jer je od desetog kruga, a vozi se 78, kuburio s jakim grčevima u desnoj nozi. Kaže da su vibracije u papučici bile tako snažne da prosto nije osećao nogu na gasu. Stvar se malo poboljšala posle svraćanja u boks, ali tada je ionako sve bilo jasno pa je Baričelo mogao mirnije da vozi jer mu drugu poziciju niko nije ozbiljno ugrožavao.

Ulična staza je i ove godine bila neumoljiva za više od polovine vozača. Samo deset ih je završilo trku, a jedan od prvih koji su odustali bio je Huan Pablo Montoja (Vilijams BMW), kome je ovo bio debi u Monte Karlu. Iako je odlično startovao, već u trećem krugu je napravio grešku, "izgubio" zadnji kraj bolida i udario u ogradu. Slično će tokom trke proći i Fizikela (Beneton Reno), Frencen (Džordan Honda), a uz Hakinena odustaće između ostalih i Ralf Šumaher (Vilijams BMW), Pani (BAR Honda), Truli (Džordan Honda).

Dejvid Kultard je četrdesetak krugova bezuspešno pokušavao da pretekne Bernoldija (Erouz) i pokuša nešto ozbiljnije da učini, ali na stazi u Monte Karlu mala je vajda od boljeg i bržeg bolida. Posle trke su šef tima Ron Denis i Mercedesov sportski guru Norbert Haug oštrim rečima napali mladog Brazilca preteći mu čak da "ako tako nastavi neće dugo ostati u Formuli 1". Denis je posle negirao da je rekao tako nešto, ali je ipak dodao da "nije isto kada se neko bori za 15. mesto i ne propušta onoga koji se bori za sam vrh". Bernoldi je jednostavno rekao da je "vozio svoju trku i da bi ga Kultard obišao da je mogao". Bilo kako bilo, brojna odustajanja ipak su išla na ruku Meklarenovom vozaču, koji se dokopao dva boda koji mogu biti i te kako značajni kada se sezona bude rasplitala.

Ekipi Jaguara konačno je krenulo posle velikih ulaganja i promena u aerodinamici bolida. Edi Irvajn je osvojio treće mesto i njegovoj radosti nije bilo kraja. Vilnev je stigao četvrti jer je kasno krenuo u finiš i nije uspeo da se dokopa podijuma. Šesto mesto i prve bodove za ekipu Prost osvojio je veteran Žan Alezi.

Mihael Šumaher smatra da mu je samo Kultard ozbiljan konkurent u borbi za titulu. Kako sada stvari stoje, Meklarenova ekipa ima pune ruke posla da pronađe uzrok kvara na elektronici i da ne dozvoli tako olako gubljenje bodova.

"Jedino što mogu da uradim jeste da pružim sve od sebe baš kao što sam učinio i tokom proteklog vikenda, ali trkački bogovi nisu bili na mojoj strani", rekao je Kultard. "Ovog puta je Mihael imao više sreće, ali ću je možda u Montrealu ja imati ", dodao je on najavljujući narednu trku za veliku nagradu Kanade koja se vozi 10. juna na stazi Molton park u Montrealu.


 

Poredak timova

1. Ferari 76

2. Meklaren Mercedes 44

3. Vilijams BMW 18

4. Džordan Honda 13

5. Zauber 12

6. BAR Honda 12

7. Jaguar 4

8. Beneton Reno 1

9. Erouz 1

10. Prost 1

Poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 52

2. Kultard (Meklaren Mercedes) 40

3. Baričelo (Ferari) 24

4. R. Šumaher (Vilijams BMW) 12

5. Hajfild (Zauber) 8

6. Truli (Džordan Honda) 7

7. Vilnev (BAR Honda) 7

8. Montoja (Vilijams BMW) 6

9. Frencen (Džordan Honda) 6

10. Pani (BAR Honda) 5

11. Irvajn (Jaguar) 4

12. Hakinen (Meklaren Mercedes) 4

13. Raikonen (Zauber) 4

14. Fizikela (Beneton Reno) 1

15. Verštapen (Erouz) 1

16. Alezi (Prost) 1


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net