SCENA

 

Novi komad Dušana Kovačevića

Premijerom komada Doktor Šuster po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića svečano je otvorena nova scena Zvezdara teatra. Nova scena ovog pozorišta ima 280 mesta za gledaoce, i ukupne je površine 1300 kvadratnih metara, što uključuje i pozornicu, garderobe, holove, radionice i magacine. Gradnja scene počela je u junu 1999, a projekat je koštao oko milion maraka, od čega su 250.000 obezbedile zvanične institucije kulture, a ostatak su dali donatori. Treća faza izgradnje Zvezdara teatra podrazumevaće obnovu stare scene i gradnju kulturnog centra.

Folk diva

U okviru Wiener Festwochen festivala savremene umetnosti koji se održava u Beču, kao deo programa "Du bist die Welt" biće prezentovana i video instalacija umetnice Milice Tomić Sama, nazvana po istoimenoj pesmi pevačice i zvezde folk muzike Dragane Mirković. Video instalacija se sastoji od dve video projekcije. Tema programa "Du bist die Welt" ("Ti si Svet") govori o odnosu lokalnog i globalnog i kako se on prelama kroz medij muzike. U okviru istog programa (10. jun u 22h), u izložbenom prostoru Künstlerhaus biće održan i performans Milice Tomić "I kada jednom pukne ovo srce moje videćeš u njemu samo ime tvoje", u kojem će nastupiti Dragana Mirković u pratnji igračke grupe New Beat Street. Nakon performansa u okviru festivalskog programa biće organizovan i razgovor u kome će učestvovati teoretičar umetnosti Branislav Dimitrijević i poznata pevačica, Dragana Mirković.

Izložba dizajna rok plakata

S obzirom na situaciju, može se reći da je naša sredina u dobroj meri ostala po strani kada je reč o gostovanju stranih umetnika. Pored toga, ono malo umetnika koji su odlučili da uprkos svemu ipak dođu u Srbiju najčešće su svoj boravak ograničavali na Beograd. Zato je zanimljiva izložba rok plakata, koja će u subotu 2. juna ( s početkom u 8 h), uz prisustvo trojice američkih autora, biti otvorena u prostoru Bioskopa Apolo (Maksima Gorkog 6) u Pančevu.

Izložba "Rok – vizuelna dimenzija" predstavlja radove Čaka Sperija (Chuck Sperry) i Rona Donovana (Ron Donovan) – koji rade pod nazivom Fajerhaus, kao i Krisa Šoua (Chris Shaw), a svi su poznati kao autori aktivni na sceni San Franciska koja ima veliku tradiciju kada je dizajn rok plakata u pitanju. Zahvaljujući saradnji sa nekim od velikih promoterskih i distribucionih kuća (Virdžin Megastor, Bil Grem Prezents) autori su radili na plakatima za nastupe velikog broja muzičkih grupa – počev od andergraund bendova, pa sve do legendi kao što su Perl Džem, Roling Stouns, Prajmus, Kemikal Braders, Smešing Pampkins, i dr. Pored rok plakata, autori su aktivni i u drugim oblastima – Čak Speri je bio jedan od urednika legendarnog andergraund strip časopisa "World War 3 Illustrated", dok je Kris Šou takođe poznat po svom slikarskom radu, kao i po dizajnu scenografije velikih rok koncerata, kao što su "Lolapaluza" i "Koncert za Tibet".

Valja napomenuti da će na izložbi autori potpisivati i prodavati plakate koje su dizajnirali, a čitavo dešavanje, koje je organizovano u okviru proslave dvadesetpetogodišnjice Galerije savremene umetnosti u Pančevu, biće upotpunjeno koncertom benda By-Pass.

S. R.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST