Predlog za čitanje >

Da prođe život

Svako raspoloženje ima knjigu

Radnim danima pred spavanje čitajte Gde ste Vi Puškine, roman Danila Harmsa, u pedeset pet anegdota na 62 male strane, subotom ujutru Patin kuvar, ako mislite nešto da jedete, a nedeljom obnovite Novi testament.

Kada pada kiša čitajte Cvetajevu, Remboa i Lotreamona, kad je susnežica obavezno Dostojevskog, bar Selo Stepančikovo, ako ne i Zapise iz podzemlja, a ni Tristram Šendi Lorensa Sterna nije za odbacivanje kad je bljuzgavica.

Leto provedite uz Traganje za izgubljenim vremenom Marsela Prusta, a ako ste ga potrošili na prethodno letovanje pređite na Muzilovog Čoveka bez svojstava. Sitan je slog, teško se čita, sigurno će vam ceo godišnji odmor proći a da i ne izađete iz kuće. Uostalom, šta ćete napolju po tolikoj vrućini kad već nemate para da idete na more. Ako ste želeli da otputujete u Grčku, čitajte neprekidno Grčke mitove, pa će valjda želja da vas mine. Pa ni Karl Maj nije nos pomolio iz Nemačke, a tako je upečatljivo dočaravao sebi i svojim čitaocima američkog Indijanca Vinetua.

U visokim planinama čitajte Rilkea, a možete i Pavla Florenskog, samo preskočite Zadatak Luisa Kerola i problem dogme, ukoliko vam matematička logika nije bliska.

Ako ste besni čitajte Emila Siorana, on je svakako bešnji od vas i to će vas smiriti.

Ako hoćete nekom da napakostite, čitajte mu naglas Logiku Džona Stjuarta Mila na francuskom da ne zna šta ga je snašlo. Dotucite ga Heraklitom.

Ako imate verenicu nipošto ne čitajte Iliili Serena Kjerkegora, da vam izabranica ne odbegne s drugim.

Ako vam nije ni do čega, nemojte čitati Kafku, Alvareza ni Branka Miljkovića, nego Alana Forda.

Ako želite da impresionirate osobu malih kapaciteta, čitajte Didroovu Enciklopediju.

Ako ste srećno zaljubljeni čitajte Aragonove Pesme za Elzu, Šekspira, Stendala i Himnu ljubavi apostola Pavla.

Čitajte Ep o Gilgamešu, Ovidijeve Metamorfoze, Lava Šestova i Tomasa Mana, čitajte Mandeljštama, i Getea, i Unamuna, čitajte Rat za smak sveta, Sto godina samoće, Maštarije, čitajte Gogolja, čitajte Platonovog Timaja, čitajte Levija Strosa, Veselovskog i Šklovskog, čitajte retke i dobre knjige, samo čitajte, pa će vam život proći u čitanju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST