foto: coca cola / goshke

Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija >

Može li se do dobrih rezultata, čak i kad su najteže okolnosti?

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija objavila je osmi po redu Izveštaj o održivom poslovanju koji je po prvi put obuhvatio i rezultate kompanije Bambi. Svetoslav Atanasov, generalni direktor Coca-Cola HBC Srbija, govori za "Vreme" zbog čega je i u godini koju je obeležio kovid 19 održivost bila u fokusu svega što kompanija radi

Protekla godine je bila prilično kompleksna. Koliko je bilo izazovno održati poslovanje i u tim novim uslovima?

Zaista nije bilo lako u proteklom periodu jer smo svi bili suočeni sa nepoznatom i neizvesnom situacijom. Iz ove perspektive, ponosan sam na sjajan tim koji vodim i zahvalan za sve što smo zajednički postigli. U uslovima zdravstvene i ekonomske krize, uspeli smo da se brzo adaptiramo na novonastalu situaciju, da promenimo i prilagodimo naše potrebe i prioritete novim trendovima poslovanja. Uspešno smo transformisali poslovne procese u svim aspektima, a u isto vreme bili vođeni jasnim ciljevima – da očuvamo zdravlje naših zaposlenih, da zadržimo sva radna mesta i pružimo podršku zajednici.

Nova realnost nas je navela da promenimo prioritete. Međutim, kroz vaš poslednji Izveštaj o održivom poslovanju pokazali ste da od održivosti niste odustali?

Posvećenost održivom poslovanju za nas nikada nije bila upitna. Dokaz za to je upravo Izveštaj u kome, na stotinak strana, možete jasno da vidite da održivo poslovanje za nas nije nova to jest trendy tema, već postulat na kome zasnivamo čitav biznis već više od pola veka i koji je utkan u svaki proces donošenja odluka u našoj kompaniji.

Posebno sam ponosan što smo kroz globalno poznatu GRI metodologiju po prvi put na transparentan način prikazali i poslovanje najmlađeg člana naše Hellenic porodice, kompanije Bambi. Prošle godine smo u razvoj lokalnih zajednica uložili preko 72.000.000 dinara i imali 117 volonterskih sati, podržali smo 170 projekata i ostvarili saradnju sa preko 100 organizacija širom Srbije. U isto vreme nastavili smo da smanjujemo svoj uticaj na životnu sredinu jer i u periodu krize razmišljamo dugoročno. Od 2007. do 2020, potrošnja vode po litri proizvedenog pića, ali i ukupna potrošnja energije smanjena je za 53 odsto. Od jula prošle godine, obe punionice Coca Cola HBC Srbija, kao i kompanija Bambi, koriste električnu energiju iz 100 odsto obnovljivih izvora. I u izazovnoj situaciji na tržištu nastavili smo sa novitetima unutar naše kuće – sproveli smo 20 inovacija na našim proizvodima, i to od novih ukusa, različitih pakovanja pa sve do plasiranja inovativne ambalaže. Paralelno smo radili na osnaživanju mladih ljudi u procesu pronalaska posla, a kroz programe podrške tokom 2020. godine prošlo je preko 1200 mladih ljudi. Verujem da su ovi rezultati dovoljna inspiracija da odete na naš sajt i tamo preuzmete elektronsku verziju našeg osmog po redu Izveštaja o održivom poslovanju.

Kako vidite ulogu Coca-Cola HBC Srbija u narednom periodu?

Za nas često kažu da smo lider na tržištu, a kada ste lider, uz to idu i obaveze i odgovornost da podižemo standarde u svemu što radimo. I u periodu koji je pred nama bićemo posvećeni tome da pokrećemo dobre stvari na tržištu i u zajednici, da sa kupcima nastavimo da gradimo partnerski odnos, da potrošačima nudimo prilike za konzumaciju 24 sata, sedam dana u nedelji.

Jedna od oblasti gde ćemo pojačati svoje prisustvo i motivisati i druge jeste održivo poslovanje i zaštita životne sredine. Naš fokus će biti i ulaganje u projekte očuvanja vode i upravljanja vodnim resursima jer smo svesni njene važnosti. Ova tema je izdvojena i tokom Savetodavnog panela koji smo formirali ove godine sa ciljem da učvrstimo i unapredimo dijalog sa svim najvažnijim ključnim javnostima kako bismo zajedničkim snagama brže delovali u pravcu unapređenja principa održivosti. Naš fokus će i dalje biti na jačanju partnerstava koja decenijama gradimo, ali i na uspostavljanju novih.

Iako će, siguran sam, uslovi poslovanja kako na globalnom tako i na lokalnom nivou i dalje biti vrlo izazovni, naša vizija ostaje neodustajanje od posvećenosti izgradnji boljeg društva. Želimo da budemo pokretači promena koje će se, poput koncentričnih krugova, prelivati i pozitivno uticati na sve društvene sfere. To dugujemo budućim generacijama i to je budućnost koju želimo da ostavimo onima koji dolaze.


 

Pomoć zajednici

Coca-Cola sistem je tokom 2020. godine nastavio da bude blizak partner lokalnoj zajednici i da usmerava resurse tamo gde su najpotrebniji.

Kroz donacije u proizvodima, opremi i finansijskim sredstvima ovaj poslovni sistem je pružio podršku u ukupnom iznosu od 600.000 evra.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST