Loader

Komentar dana

Proljeće je, a niko nikom ne vjeruje

16.april,09:32

Odlukom Apelacionog suda u Kragujevcu, poništene su zatvorske presude napadačima metalnim štanglama na Borka Stefanovića, Bobana Jovanovića i policajca Dejana Palibrka, a predmet je vraćen na ponovno suđenje. U nekoj uređenoj državi gdje vlada vladavina zakona javnost bi slegla ramenima i sve pripisala vještini advokata, propustima tužioca i suda…

Tako nije u Srbiji. Osim najzadrtijih naprednjaka malo tko stvarno vjeruje da iza svega ne stoji aktualna vlast: Borko Stefanović je istaknuti opozicionar, zbog njegovog prebijanja započeli su višemjesečni protesti pod imenom „Stop krvavim košuljama“ i, potom, „Jedan od 5 miliona“, a sami batinaši čine dio naprednjačke pajser brigade u Kruševcu. Zato ispada da se čekalo kako bi čitav proces malo „odležao“ ne bi li ga kasnije mogli relativizirati i razvodniti do bljutavosti i uvrede zdravog razuma. Kao što je Stefanovićeva krvava košulja bila slike Srbije u novembru 2018. tako je i u aprilu 2021. vraćanje predmeta na ponovno suđenje.

To ni malo ne mijenja mogućnost da je Apelacioni sud zaista imao sasvim opravdane razloge za svoju odluku. Zašto? Zato što je u Srbiji riječ potpunu izgubila bilo kakvu vrijednost, niko više nikom ne vjeruje.

A i kako bi? Od predsjednika države pa naniže, javnost se zatrpava gomilom lažnih vijesti. Sve može i ništa. „Državni udar“ obznanjen u jutro, zaboravljen je navečer. Izjave o zavjeri u vrhu vlasti i pripremanja atentata na Aleksandra Vučića nakon dva dana ne pamte ni oni koji su ih telalili. Afera aferu stiže, „državni organi rade“, suvislog epiloga nema.. Ima zato hvalisanja kako je „Srbija je lider regiona“, ali ne i objavljivanja što je sve i za koliko poskupjelo. Opozicija je skup lopova i kriminalaca dok se sve bogatije, bahatije i korumpiranije društvance premeće iz jednog ministarstva u drugo, sa funkcije na funkciju. I sve ovo godinama, u krug.

Treba li onda da se itko čudi zbog nepovjerenja u stvarne motive poništavanja presude napadačima na Stefanovića, Jovanovića i Palibrka?

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve