Loader

Komentar dana

Klozetsko pitanje

03.april,15:43

(Hommage to Bogdan Tirnanić)

Krenemo juče nas trojica provincijalaca u Prestonicu, da se vidimo s kolegama, da obavimo ili ne obavimo neke sitne posliće, a malo kanda i da nam dupe vidi puta, a duša oduška od svakodnevice. Putovanje prođe začuđujeće glatko za jedan beogradski petak, a kolege predlože da se nađemo u kafanskoj bašti blizu Firme. Ne, kafanske bašte (još) ne rade, ali je od pre neki dan polako zaživela praksa obostrane upale mozga gde se svi pomalo prave ludi: kafići prodaju piće sa šaltera, dakle „za poneti“, a to što mušterije (jer, teško ih je nazvati – gosti) piće piju odmah tu, sedeći za stolovima njihovih rođenih terasa i bašti, to nije njihov problem, ne mogu oni da ih oteraju iz bašti koje ionako „ne rade“, tako da na neki način i ne postoje, do daljnjeg. A mi sedimo nevidljivi, nigde, ni u čemu. Važno je samo da niko od kafoispijača ne sme ni da zaviri unutra, ni iz kojeg razloga, pa čak ni „zarad sebe“, kako to kažemo kod nas u severnim provincijama. Drugim rečima, ne može se u toalet! Ne znam hoće li se to promeniti od ponedeljka, ali za sada je tako. A pošto „od ponedeljka“ niko ionako neće sedeti napolju jer će biti mokro i hladno, onda nije ni važno.

Tako je to već nedeljama: naizgled nismo u kućnom pritvoru, samo je sve učinjeno da ne poželimo da izađemo, a pogotovo da se ne zadržimo napolju. Jedna od bizarnijih nuspojava tog stanja stvari je da, prosto rečeno, čovek nema gde da se olakša… Pravih javnih toaleta u našim je gradovima malo, a postojeći, ako uopšte rade, uglavnom nisu u dičnom stanju. Kafana, kafić, restoran, između ostalog su služili i tome: između dve kupovine ili kakva druga posla, čovek svrati da se osveži, a onda bogme i da se olakša. Osim kafana, doduše, i tržni centri imaju svoje toalete, ali kao i kafane, i tržni centri su zatvoreni kao posebno kužna mesta neke nove epidemiološke imagologije.

Sve u svemu, kućni pritvorenici koji to naizgled nisu pušteni su da po svom nahođenju idu, recimo, u samoposlugu, na pijacu i kod frizera i u slične radnje koje nemaju toalete za mušterije, a to što je nemala verovatnoća da će im se, dok to sve poobavljaju – naročito ako smo u pitanju mi, postarija gospoda, je li.. – možda i pritužiti (što bi rekli te-ve Nemanjići), na to niko nije mislio, jer naši su epidemiološki supermeni i supervumenke (i „režimski“ i „alternativni“) visoko iznad takvih banalnosti koje mogu da (bukvalno) pritisnu običnog smrtnika.

Pa dobro, šta je rešenje i gde je izlaz? Imao bih izvesnih konstruktivnih ideja u tom pravcu, ali znam da ih niko ne bi poslušao. Zato, evo tek palijativne mere: možda da uz maske i ostalu kovid-rekvizitu, ubuduće i tzv. guske za mokrenje postanu obavezan deo opreme za uzbudljivu avanturu napuštanja kuće? Ako ništa drugo, neko bi i u tome mogao videti baš zgodnu poslovnu priliku.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve