Loader

Komentar dana

Uputstvo za upotrebu

26.mart,09:15

Pod naslovom „Uspon i pad Dijane Hrkalović“, objavljen je u novom broju „Vremena“ prvi dio opsežnog intervju sa bivšim inspektorom Unutrašnje kontrole MUP-a Srbije, Nebojšom Trbovićem. Čitalac je na ovaj način iz usta autentičnog svjedoka dobio uvid u funkcioniranje policije u posljednjoj deceniji. Šta je suština?

Odgovor glasi da se iz Trbovićevog iskaza kao nacrtano vidi kako izgleda kada jedan državni organ postane partijski plijen. Sve je tu: opijenost vlašću, interesni klanovi, trgovina uticajem, stranačko zapošljavanje, negativna selekcija, poltronstvo, spletkarenje… Ali i kršenje zakona, brutalne političke zloupotrebe policije, sumnjive veze sa organiziranim kriminalom.

Da bude jasno – najveći broj policajaca radi časno i pošteno svoj posao. Problem je u nečem drugom, a to je institucionalni slom Srbije. Naime, riječ je o instaliranju partijskog klijentelizma kao glavnog modela funkcioniranja: stručnost, znanje, iskustvo i još mnogo toga drugog u tom sistemu nisu od značaja, važna je odanost i učvršćivanje političke moći vladajuće stranke i njenih velikaša.

Zbog toga u svakoj instituciji – poput policije o kojoj svjedoči Trbović – moraju postojati dvije paralelne strukture. Prva se temelji na ustavnom poretku i zakonu, bez nje dotični državni organ gubi svaki smisao jer posao u njegovoj nadležnosti ne bi imao tko da radi. Međutim, ova struktura čini fasadu. Iza nje se kriju stvarni donosioci odluka uvjereni da ih položaj u vlasti stavlja iznad zakona kada su u pitanju njihovi lični i partijski interesi.

Obje ove strukture ne moraju biti u stalnoj koliziji. Ipak, kada jesu – što je s vremena na vrijeme neminovnost– zadnju riječ ima ova druga. To ukida profesionalizam i stvarnu odgovornost vodeći direktno ka paralizi institucije; ona je zaokupljena sama sobom, karijere se prave skupljanjem političkih poena i ulizištvom, sama svrha postojanja odlazi u drugi plan. Ako nekom još nije jasno – eto zbog čega je došlo do čitavog niza afera sa ilegalnim prisluškivanjem, vezama sa podzemljem, bogaćenjem od novca građana Srbije, sistemskom korupcijom i mnogih drugih. Bilo je ovoga i ranije, ali nikad – uz izuzetak devedesetih godina prošlog vijeka – nije ovoliko metastaziralo kao pod aktualnim režimom.

Nebojša Trbović je osvijetlio sumorne prilike u policiji. No, zbog specifičnosti djelovanja, MUP je poprilično pod reflektorom javnosti, pa čak i ovakve kakva je u današnjoj Srbiji. Čovjek se, naprosto, mora zato zapitati kako li je tek u drugim državnim organima i javnim poduzećima koja su neusporedivo manje prisutna u javnom životu i svijesti građana.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve