Loader

Komentar dana

Prvi poligraf Srbije

19.mart,09:52

Kakav inače zna biti u intervjuima, predsjednik Srbije je 18. marta na RTS-u izgledao smireno, u pojedinim dijelovima čak popustljivo i, kao čovjek od krvi i mesa, spreman da prizna nije bezgrešan. Nema boljeg znaka da je najnovija kampanja neproglašenog vanrednog stanja i državnog udara otišla predaleko.

Orgija govora mržnje naprednjačkih poslanika u Skupštini, tvrdnje njihovih funkcionara da su neimenovani ministari, direktori i mafija kovali zavjeru protiv Aleksandra Vučića, plus posebna uloga prljavih policajaca u svemu tome, izazvali su sveopću konfuziju među članovima Srpske napredne stranke, običnim građanima, diplomatama. Svojim intervjuom na RTS-u, predsjednik države im je poručio da ne brinu – sve je super, zemlja napreduje na zavist čitave Evrope. A zarad reda i poretka, zamolio je i svoje poslanike da odmore od hajke na nezavisne medije i nevladine organizacije…

Druga Vučićeva poruka odnosi se na čistku u SNS-u. Niko od članova mu nije ispao iz oka, uključujući i Nebojšu Stefanoviać. Predsjednik države kaže kako ne misli da je bivši ministar unutrašnjih poslova umješan u organizirani kriminal, ali da je objektivno odgovoran za zastranjivanja u policiji. Ovim je Stefanović javno „stavljen na svoje mjesto“ i označen kraj njegove stranačke frakcije.

Nakon diferencijacije, slijedi homogenizacija. To je treća Vučićeva poruka, a ogleda se kroz do sada nezabilježenu združenu operaciju tabloida, ružičastih televizija i vaskolikog naprednjaštva u demoniziranju Dragana Đilasa. Jeste – podvlači Vučić – ima korupcije i kod nas, ali to je luk i voda u odnosu na bivše vlasti. Zaista, može li išta bolje učvrstiti solidarnost i vratiti poljuljano samopouzdanje unutar SNS-a od zajedničkog lova na lopuže, izdajnike, strane plaćenike, mafijaške ortake i Đilasa.

To ne znači opuštanje – glasi četvrta poruka Aleksandra Vučića. Naime, u policiji djeluje ekskadron smrti na mafijaškoj sisi, odgovoran za petnaest sačekuša ljudi koji su bili na mjerama od 2000. do 2010. Aktivan je i sada: dva lica iz kriminogene sredine i advokat povezan s njima – sva trojica na mjerama – ubijeno je proteklih godina. Dakle, iako je kod bivših bilo puno gore, Vučić ne bježi od odgovornosti i staje na crtu svemoćnoj „dubokoj državi“: narod može očekivati hapšenja, a tabloidi nove mušterije – neka se do daljnjeg malo preznojavaju jer znaju oni da šef države zna tko su.

Mada u intervjuu ima još poruka, stajemo na petoj, direktno proizišloj iz četvrte. Poput Šešeljevog mahanja papirima u televizijskim studijima prije dvije decenije, Vučić danas vitla poligrafom. Veli da je on mjera morala, odbijaju ga samo lažovi. Kao pravi i jedini gospodar istine, spreman je da na detektoru laži odgovori na sva pitanja – neka mu oponenti dovedu poligrafistu koga žele i neka ga ispituju gdje god hoće. Na stranu apsurdnost ove ponude i njena neizvodljivost. Činjenica da je izgovara predsjednik Srbije – pa makar i kroz opskurnu demagošku retoriku – najbolja je poruka koliko su nisko pale državne institucije i povjerenje u njih.

Na kraju zaključak. Kao i toliko puta ranije, Aleksandar Vučić je odigrao ulogu vatrogasca koji gasi požar nakon što ga je sam potpalio. Ovaj put ima problem što žarišta nastavljaju tinjati mimo njegove volje i kontrole.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve