Loader

Komentar dana

Loš marketinški potez

18.mart,10:32

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić javio je iz Abu Dabija da će se u Srbiji od 15. oktobra proizvoditi kineska vakcina Sinofarm, što je zaista lepa i ohrabrujuća vest. Ali, javio je i da Dragan Đilas ima račun na Mauricijusu, pa su građani Srbije, potpognuti medijima, odmah zaboravili na moguće benefite zbog proizvodnje kineske vakcine i okrenuli se Đilasu i Mauricijusu. Bio je to loš marketinški potez. Umesto da narod ovih dana u Aleksandru Vučiću vidi predsednika čijom smo zaslugom dobili posao važan za sve države u svetu koje su ili će tek priznati Sinofarm, narod u njemu vidi Vučića predsednika SN stranke koji se trudi da smesti Đilasu, političkom oponentu. Da o tome kako je izreklamirao Đilasa i Mauricijus kao turističku destinaciju, ni ne govorim. (Isto kao što je izreklamirao Istarsku malvaziju u intervjuu sa Senadom Hadžifejzovićem.)

Elem: umesto pozitivne energije zbog prilike da nas Evropa primeti po nečem dobrom a da to nije Đoković, dobili smo najavu „interesantne nedelje uz mnogo papira i neverovatnih dokaza“ u kojoj ćemo „pobediti lopove i mafiju“, kako je rekao Aleksandar Vučić u kontekstu priče o Đilasovom računu na Mauricijusu. Opet najava! Opet duel Vučić – Đilas! Dosadno, predvidivo, poznato! Njih dvojica se svako malo nadgornjavaju. Prvo jedan napadne onog drugog tako što ga optuži da je ovakav i onakav, pa onda taj drugi brže bolje uzvrati istom mesrom, pa ga onda onaj koji je duel započeo opet napadne, i tako letnji dan do podne u beskrajon. Do sledeće prilike. Pobednika nema, s obzirom da se ne računa što svaki od njih dvojice misli da je on pobedio, a nema ni promene.

Sve do sad, Aleksandar Vučić se ponašao kao da je nepotrebno dokazivati da je Đilas lopov i da je narodu oteo pare – za šta ga najčešće tereti, dovoljno je da on to tako kaže. Isti stav je imao i prema Đilasovim optužbama upućenih njemu: nije trošio energiju da dokaže njihovu netačnost, bilo je dovoljno da kaže – Đilas laže. Dragan Đilas je svoje optužbe obično dokumentovao, čak je i postigao da Viši sud prihvati optužnicu za Jovanicu, u toku je žalbeni postupak.

I, ovde bih da podsetim na početak prethodnog pasosa, na „sve do sad“. Prema Draganu Đilasu, tačnije prema Mariniki Tepić potpredsednici Stranke slobode i pravde čiji je Đilas predsednik, „Aleksandar Vučić će učiniti sve da izvrši pritisak na apelaciju da obori tu optužnicu“ i da je zbog toga „ceo taj manevar u pretežnom delu usmeren na to da se hiperprodukcijom skandala zapravo zatrpa Jovanica.“ Koincidencija ili ne, tek činjenica je da u dosadašnjim sukobima protiv Dragana Đilasa, Aleksandar Vučić nije koristio dokaze. Zašto mu je sada potrebna podrška nečeg opipljivijeg i vidljivijeg od njegove izjave? Da li misli da mu se možda neće verovati?

Videćemo. Lično i dalje mislim da je trebalo da igra na fabriku vakcine. To je nešto što Dragan Đilas i opozicija sada nikako nisu u situaciji da obezbede Srbiji. A on jeste. Šta li će mu veća pobeda od te?

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve