<< VESTI | | 12.03.2021 12:55

 

Kako da ostanete bezbedni dok izveštavate sa protesta

 

U poslednjih nekoliko godina broj nasilnih protesta u regionu se povećao, kao i broj incidenata protiv novinara koji izveštavaju sa njih. Novinare nisu napadali samo nezadovoljni građani, već i pripadnici policijskih snaga i zbog toga je od ključne važnosti da budu dobro pripremljeni i bezbedni na svom zadatku.

To je težak zahtev za novinare koji su navikli da na prvo mesto stave priču, a razmišljaju o bezbednosti naknadno! Ali, znati kako da pročitate gomilu i prepoznate potencijalno opasne situacije pre nego što se dese može vam spasiti život!

U saradnji sa Natašom Kovačev, iskusnom novinarkom koja je izveštavala sa mnogih protesta u zemljama Zapadnog Balkana i Evrope, i timom međunarodnih i regionalnih stručnjaka Thomson Media je razvio kurs koji će vam pomoći da se pripremite za izveštavanje sa protesta i znate kako da reagujete ukoliko oni postanu nasilni. Ovaj kurs nudi praktične savete o tome kako da ostanete bezbedni tokom protesta, kako da komunicirate sa policijom i šta da učinite ukoliko ste uhapšeni.

Međutim, fizička bezbednost nije jedina na koju treba misliti: izuzetno je važno da pre odlaska na teren osigurate svoju opremu, kao i da znate kako da brinete o svom mentalnom zdravlju kada se priča završi.

Šta ćete naučiti
• Zašto je izveštavanje o protestima postalo jedan od najrizičnijih poslova u novinarstvu;
• Kakva je pozicija Zapadnog Balkana u pogledu bezbednosti novinara koji izveštavaju o protestima u poređenju sa ostatkom sveta;
• O opasnostima sa kojima se možete suočiti kada izveštavate sa nasilnih protesta;
• Da planirate pre izlaska na teren – čega treba biti svestan, šta poneti sa sobom i koja zaštitna oprema bi vam mogla zatrebati.
• Kako da se nosite sa suzavcem, na koji način da se obratite policiji i šta da radite u slučaju stampeda;
• Svoja zakonska prava – šta, kao novinar, možete da snimate ili fotografišete i šta policija može, a šta ne može da traži od vas;
• Tehnike digitalne zaštite – kako da zaštite telefon ili računar, i kako zaštititi i šifrovati komunikaciju;
• Kako da umanjite stres i da prepoznate znakove koji ukazuju da je vreme da zatražite pomoć́ od stručnjaka.

Saznajte više o kursu: Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta

 

Upoznajte svoje instruktore

Nataša Kovačev - vaša instruktorka kursa je iskusna novinarka koja je izveštavala o mnogim protestima u zemljama Zapadnog Balkana i širom Evrope. Trenutno radi za Televiziju N1 iz Srbije, a pre toga je bila dopisnica Al Jazeera Balkans. Rad na terenu odveo ju je na brojna mesta previranja prethodnih godina, poput Ukrajine 2014. godine, Brisela i Ankare nakon bombaških napada, Bukurešta tokom velikih demonstracija protiv korupcije tako da se lično upoznala sa poteškoćama sa kojima se novinari suočavaju.

Nataši se pridružio i snažan tim medijskih stručnjaka:

Džudit Matlof – novinarka, dugogodišnja ratna dopisnica, medijski stručnjak za pitanja bezbednosti i profesor izveštavanja iz kriznih situacija na post-diplomskim studijama za novinare na Univerzitetu Kolumbija.

Andrej Petrovski – direktor Tech/CERT u okviru SHARE Fondacije. Završio je osnovne studije u oblasti softverskog inženjeringa kao i master studije u oblasti elektronskog kriminala i digitalne forenzike.

Ivan Breškovski – radi kao nezavisni advokat u oblasti građanskog i krivičnog prava, a takođe savetuje Udruženje novinara Makedonije u vezi sa novinarskim pravima i slobodama.

 

Registrujte se i upišite kurs: Zapadni Balkan: Kako da novinari ostanu bezbedni prilikom praćenja protesta

Za više informacija o onlajn kursu i projektu u okviru kojeg se sprovodi kontaktirajte Maju Vasić-Nikolić putem e-maila na majavn@thomsonfoundation.org


 

Onlajn kurs sprovodi Thomson Media u okviru projekta Podizanje kvaliteta vesti i nezavisnog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, koji implementira BIRN Hub u partnerstvu sa Thomson Media gGmbH, Međunarodnom federacijom novinara, Unijom evropskih emitera Centralnim evropskim univerzitetom Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope, Nezavisnim sindikatom novinara i medijskih radnika Makedonije i organizacijama BIRN Albanija i BIRN Srbija.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz Program treninga i podrške poboljšanju kvaliteta i profesionalizma u novinarstvu.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST