Loader

Komentar dana

Uporedna bezdušnost

18.februar,11:26

Autonomni ženski centar uputio je prijavu Regulatornom telu za elektronske medije protiv Happy TV, a povodom jutarnjeg programa emitovanog 30.01.2021. godine u kome su gosti i gošće, astrolozi, numerolozi i grafolozi, u kontekstu prijave za silovanje koju je glumica Milena Radulović podnela protiv Miroslava Aleksića, tumačili njihove horoskope, datume rođenja i njegov potpis.

Na ovu emisiju reagovala je i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković. Iskreno, nisam gledala taj segment jutarnjeg programa TV Happy. Videla sam najavu, želudac mi se prevrnuo, a baš tih dana radila sam, kao članica Grupe Novinarke protiv nasilja, analizu medijskog izveštavanja o nasilju prema ženama za decembar 2020. Preklane žene i vesti o njihovim smrtima, tumačenja novinara o tome kako su možda same doprinele sopstvenoj smrti, silovanja maloletnica, titrali su mi pred očima u eksel tabeli. Samo u decembru, o prebijanjima, mučenjima i ubijanjima žena, domaći mediji imali su više od 1500 objava.

REM će možda reagovati, a možda i neće. Prošli put kada su organizacije za prava žena reagovale jer je u „Parove“ dovedena seksualna radnica koja je, može se reći primorana na oralni seks sa skoro svim muškim učesnicima, bila je 2019. godina. Iz REM-a smo tada čuli da su nemoćni, jer, eto, opomenuše ih jednom davno, 2014. a oni opet teraju isto.

Zašto pominjem analizu? Zato što apsolutno nemam ideju kako bih analizirala ovaj segment jutarnjeg programa Happyja. Vidite, mi imamo neke indikatore, pa ako ih nađemo u medijskom sadržaju, označimo to u tabeli. Što više ispunjenih indikatora, to je medijskih sadržaj neprofesionalniji. Npr. da li je u tumačenju uporednih horoskopa nasilje objašnjeno osobinama nasilnika i spoljnim okolnostima? Ovo obično označavamo ako se nasilje opravdava pijanstvom, dugovima, razvodom, isl. Da li je retrogradni Mars u sekstilu sa Severnim mesečevim čvorom osobina nasilnika ili spoljna okolnost?

Zatim, da li se krivica za počinjeno nasilje prebacuje na žrtvu, odnosno preživelu? Ne znam ništa o astrologiji, zaista, jer šta ako Mesec u nekoj kući ukazuje da si potencijalna žrtva silovanja, pa se to uzme kao olakšavajuća okolnost za počinioca? Jer, sama si kriva što si se rodila sa takvim položajem planeta.

Prethodna rečenica treba da bude kraća: kriva si što si se rodila. Kriva si što si živa. Kriva si što si progovorila. I da ne nabrajam dalje, svi sve već znamo.

I ne, razlog zašto je neka žena silovana nećete naći ni u njenom ponašanju, ni u njenoj odeći, ni u horoskopu. Uzrok silovanja, u sto odsto slučajeva je – silovatelj. Svaka druga tvrdnja je razvodnjavanje, omalovažavanje preživelih i ismevanje njihovoj traumi.

Poslednje izdanje

Proterivanje Josipa Broza Tita iz Beograda

Ko je protiv simbola antifašizma Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve