Loader

Komentar dana

Monolog između vlasti i opozicije

11.februar,12:59

U jutarnjem programu TV Pink-a u sredu su novinarka Gordana Uzelac, politički analitičar Dejan Vuk Stanković i marketinški stručnjak Nebojša Krstić razgovarali o moralu, kolegijalnoj solidarnosti, različitim aršinima „onih drugih“, pravu novinara da postavljaju pitanja i tome slično. Ton je bio za oktavu niži od tona u nastupima D. J. Vučićevića na istom mestu na bilo koju temu, rečnik odmereniji, ali zaključak isti: „oni drugi“ drame kada njima neko preti, a kada se preti „nama“, recimo novinarki Pinka Gordani Uzelac, onda ćute i prave se ludi. Povod su bile najsvežije pretnje Gordani Uzelaz na društvenim mrežama.

Razgovarlo se i o tome na osnovu čega „oni“ – novinari tih „samozvanih nezavisnih“ medija – sebi uzimaju za pravo da novinare/novinarke Pinka, Informara i sličnih javnih glasila, proglašavaju ne-novinarima, samo zato što odbijaju da „dehumanizuju“ Aleksandra Vučića i njegovu porodicu. Zaključilo se da na to nemaju pravo, jer da je, na primrer, Gordana Uzelac vrsna novinarka.

Na to samo jedna opaska: Onog trenutka kada novinaru urednik ili bilo ko drugi određuje šta sme, a šta ne sme da pita, o čemu sme, a o čemu ne sme da piše, koga sme, a koga ne sme da kritikuje, tu prestaje novinarstvo i počinje politički ili interseni marketing, korupcija morala. Onda novinari nisu novinari, već se pretvaraju u marketinškog stručnjaka Krleta.

Sve u svemu, bio je to insert jednog uobičajnog jutra na Pink-u, u kome su gosti isticili dobro onih koji idu uz ovu vlast, i zlo onih loših koji „dehumanizuju Aleksandra Vučiča i njegovu porodicu“.

Bilo je to nekih pola sata od 24 časa programa koji se emituje sedam puta sedmično na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i koji, po ko zna koji put, dokazuju da u srpskom društvu nema nikakvog dijaloga, da oni uz vlast, i oni mimo ili protiv vlasti vode monolog. Čak i kada se nalaze u isto vreme u istom studiju. Ili za istim stolom.

A ako ne postoji društveni dijalog, ne može postojati ni politički. I obrnuto: Ako se ne uspostavi politički dijalog između vlasti i opozicije, neće doći do društvenog dijaloga, brazda između „nas“ i „njih“, ma ko mi i oni bili, postajaće svakim danom sve dublja i šira.

A ako nema dijaloga, šta je činiti onima, koji smatraju da je ova vlast, koja konroliše i one državne institucije kojima Ustav Republike Srbije garantuje nezavisnost, maligna po svakom pitanju?

„Dijalog između vlasti i opozicije“ narednih meseci će se uglavnom dovoditi u vezu sa pregovorima jedne i druge strane o izbornim uslovima za vanredne parlamentarne, beogradske i predsedničke izbore koji bi trebalo da se održe do proleća 2022. A to je, ako se želi bilo šta promeniti, takoreći, sutra.

S obzirom da će u toj razmeni izgovorenih rečenica posredovati predstavnici Evropske unije, i jedna i druga strana će učestvovati u iventu, makar bi svim opozicionim partijama, zarad njihovog evropskog kredibiliteta, trebalo da bude jasno da bi njihovi predstavnici trebalo da se pojave – čak i ako ne treba očekivati ništa više od dosadašnjeg monologa između vlasti i opozicije, kako političkih partija, tako i novinara ili komšija.

Ne treba očekivati da će vlast, koja tvrdi da je Srbija zemlja svekolikog pluralizma, slobodnih medija i još slobodnijih izbora, da promeni bilo šta što bi moglo da utiče na rejting Vučića i SNS-a pred super-izbore 2022.

Što znači da će izborni uslovi suštinski biti isti kao na ovogodišnjim parlamentarnim i lokalnim izborima koje je većina opozicionih partija u potpunosti ili delimično bojkotovala. I šta onda? Ponovo bojkot? Ili nešto drugo? Šta?

Ako neko misli da je prerano postavljiti ova pitanja – nije. Već je gotovo prekasno.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve