foto: sbb promo

Intervju – Milija Zeković, izvršni direktor kompanije SBB >

Štetna je odluka ako Srbija bude zaostajala u 5G mreži

U prvom velikom intervjuu za domaće medije, godinu dana nakon imenovanja na tu funkciju, izvršni direktor kompanije SBB ocenjuje tržište telekomunikacija u Srbiji, govori o rezultatima svog rada, pritiscima konkurencije i planovima u vezi sa 5G mrežom

Kompanija SBB je saopštila da želi da investira u izgradnju 5G mreže. Da li mislite da je to sada potrebno Srbiji?

Nema dileme, 5G mreža je neminovna budućnost koju treba da omogućimo našim građanima. SBB je zainteresovan da investira u gradnju 5G mreže jer je to u interesu građana i privrede, a takođe to bi značilo širenje našeg portfolija u pravcu koji želimo. Građani Srbije zaslužuju tehnološke inovacije, jednako kao u Bugarskoj, gdje United Grupa, vlasnik SBB kompanije, već pruža 5G uslugu, ili u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje planira gradnju ove mreže. Aukciju je najavila i obećala Vlada Republike Srbije i ne želim da vjerujem da će država donijeti odluku da zaustavi ovaj proces samo zato što neki operator nema novca ili ne želi da sada investira u ovu tehnologiju.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da građanima nije potrebna 5G mreža. Ministarka zadužena za telekomunikacije Tatjana Matić rekla je da nema novca zbog ekonomske krize izazvane korona virusom. Da li mislite da je taj pristup ispravan?

Informaciju da Vlada zaustavlja proces uvođenja 5G mreže razumjeli bismo da je održana aukcija i da se niko od operatora nije javio. Ako osim nas postoje zainteresovani operatori, ne vidimo nijedan realan razlog za odlaganje. Neka Vlada javno saopšti koji to operatori ne žele da ulažu novac u 5G infrastrukturu, da bude jasno zbog koga se sve zaustavlja. Podsjetio bih da 5G mrežu pružaju svi operatori u Velikoj Britaniji, nekoliko njih u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Irskoj i tako dalje. Do septembra ove godine 17 zemalja Evropske unije omogućilo je komercijalne servise ove vrste. U Grčkoj je prije dvije nedjelje, nakon dugih pregovora, završena aukcija za 5G mrežu i postignut je dogovor od 370 miliona evra. Za razvoj svake zemlje veoma je važno imati 5G i zato je štetna odluka ako Srbija bude zaostajala u tome.

Zašto su vam toliko važne tehnološke inovacije?

Stalne inovacije jedini su način na koji možemo da idemo dalje i postižemo više. Kao lideri, kada je riječ o digitalnim uslugama u Srbiji, prvi smo uveli digitalnu televiziju, širokopojasni internet i lansirali EON. Ove godine predstavili smo EON personalizaciju, što za korisnika znači početak profilisanja cjelokupnog sadržaja prema njegovom ukusu. U osam GIGA gradova: Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Gornjem Milanovcu, Pančevu, Kragujevcu, Paraćinu i Nišu, povećali smo brzine interneta skoro duplo. Dakle, 80 odsto naših korisnika sada ima pristup brzinama interneta do 1 Gbps. Koliko su nam važne telekomunikacione usluge, pokazala nam je i pandemija virusa kovid 19. Zato je misija SBB-a da inovacije i budućnost donese u sve domove.

Vjerujem da ćemo u narednim godinama dodatno učvrstiti poziciju koju danas imamo, a portfolio upotpuniti uslugom koja nam u ovom trenutku nedostaje – mobilnom telefonijom. Nova generacija mobilnog interneta utiče na stvaranje boljih uslova za rad, razvoj industrije, formiranje bezbjednih i pametnih gradova. SBB je baš zbog toga, vjerujući da i građani Srbije zaslužuju taj tehnološki standard, odlučio da objavi da želi da investira u gradnju 5G mreže u Srbiji.

SBB je često na meti tabloida, ali i najviših predstavnika vlasti. Često ste se javno oglašavali o opstrukcijama. Da li je moguće razvijati kompaniju u takvim uslovima?

Siguran sam da niko nije mogao da zamisli okolnosti u kojima ćemo se naći tokom 2020. Bila je ovo godina izazova, neizvjesnosti, promjena, distance, čak i od onih koji su nam najvažniji. Godina u kojoj smo morali da se prilagodimo novoj stvarnosti. Našim korisnicima često smo bili najvažnija veza sa porodicom, prijateljima, poslom. Kompanija SBB pruža usluge za više od tri miliona korisnika i ima udio od 46 odsto tržišnog učešća televizijskih usluga. Svako ko igra tržišnu utakmicu je konkurent, koji tjera ostale igrače da budu bolji i svojim korisnicima ponude kvalitetnije usluge. Zadatak SBB kompanije jeste da svojim korisnicima pruža najkvalitetnije usluge. Moj zadatak je da članovima svog tima omogućim da budu ponosni na uspjehe koje zajedno nižemo. Činjenica je da SBB trpi velike pritiske konkurencije, da smo svjedoci opstrukcija na različitim nivoima i da se zloupotrebljavaju podaci naših korisnika. Osim cjenovnog udara, izdržali smo pritiske konkurencije i napade, koji su bili jači nego ikada ranije, i to ne mogu podvesti pod fer tržišnu utakmicu. Ipak, uprkos svemu, pokazali smo da je SBB snažna kompanija, čiji tim čine profesionalci, vrijedni zaposleni koji su zaslužni za to što smo uspjeli da nastavimo sa rastom, kako broja korisnika tako i prihoda koje smo ostvarili.

Da li je istina da pratite zadovoljstvo vaših korisnika i imidž koji kao kompanija imate u javnosti?

Prema istraživanjima koja smo sproveli, 96 odsto korisnika smatra da su napravili dobar izbor odabirom naših usluga. Visok stepen zadovoljstva ispitanika posljedica je toga što smo njihova očekivanja ispunili u potpunosti. Osnovne asocijacije na SBB su kvalitet i ekskluzivna ponuda naših kanala – N1, Nova S, Sport klub i drugi. Naši korisnici posebno ističu brzinu interneta, izbor kanala i mogućnost vraćanja programa unazad. Naš moto je da ulažemo u našu najveću snagu – korisnike i naših 2000 zaposlenih. Ujedno, svjesni smo da od članova tima zavisi zadovoljstvo korisnika. Ako imamo zadovoljne zaposlene, to će uticati i na zadovoljstvo naših korisnika, a sve to zajedno vodi do uspjeha.

Imenovani ste za direktora SBB kompanije u novembru 2019. Šta za Vas lično znači to što radite u SBB kompaniji?

Za mene je pozicija u SBB kompaniji takođe izazov. Izazov u kojem smo postigli rekordne, skoro istorijske rezultate, i to je uspjeh svih članova mog tima. Pokazali smo da samo udruženim radom i talentom možemo da postignemo više u odnosu na druge, ali i na nas same. U godini za nama, koja je jedna od najuspješnijih u istoriji SBB kompanije, zabilježili smo rast broja korisnika svih naših servisa i poslovnih prihoda. U ovoj godini, koja je bila puna iznenađenja i prilagođavanja, zbog epidemiološke situacije nažalost nisam imao priliku da upoznam sve kolege jer smo razgovore uživo zamijenili online sastancima. Uprkos tome, izuzetno sam ponosan što predvodim tim profesionalnih i požrtvovanih radnika, koji čine da dodatno učvrstimo poziciju lidera i inovatora na tržištu telekomunikacija.

Pored funkcije u Srbiji, istovremeno ste izvršni direktor kompanije Telemach u Crnoj Gori. Koliko Vam znači iskustvo iz susedne zemlje?

Posljednjih dvadeset godina radim u sektoru telekomunikacija. Stekao sam bogato iskustvo u multinacionalnoj kompaniji Deutsche Telekom, gdje sam i kao dio top menadžmenta imao priliku da razmjenjujem iskustva sa kolegama na rukovodećim pozicijama širom Evrope. Sve to mi je pomoglo da upoznam snage i slabosti. Takođe, iskustvo u kompaniji Telemach u Crnoj Gori pomoglo mi je da upoznam United Grupu i kolege. Tržište Crne Gore je manje, ali zahtjevi korisnika, koji žele najbolju moguću uslugu, jesu ono što je zajedničko.

SBB ima i svoju fondaciju. Koliko je za jednu kompaniju važan humanitarni rad?

Svoje mjesto u društvu koristimo za ostvarivanje ciljeva svih naših građana. SBB fondacija već pet godina, zahvaljujući svom uticaju i ugledu, skreće pažnju javnosti na niz društvenih problema, promjenu loših navika, osvješćivanje građana da je potrebno samo malo truda da bi promjene bile vidljive. Od samog osnivanja, pažnju usmjeravamo na zaštitu životne sredine, pomoć socijalno ugroženim kategorijama društva i na podršku mladima u obrazovanju. Tradicionalno, kao i svake godine, umjesto kupovine novogodišnjih poklona našim saradnicima, doniramo novac onima kojima je potreban. Ove godine donirali smo 10.000 evra organizacijama koje brinu o mladima iz domova za nezbrinutu djecu, beskućnicima i djeci sa invaliditetom.

Gde vidite sebe, a gde kompaniju za pet godina?

Niko sa sigurnošću ne zna šta svjetsku i domaću ekonomiju čeka u budućnosti. Ipak, zadovoljstvo je u takvom nepredvidivom vremenu biti dio provajdera United Grupa, čija je snaga u kompanijama u osam država i tržištu od preko 38 miliona ljudi. Sve to je ogroman potencijal, koji ćemo, siguran sam, tek iskoristiti. Pet godina je dovoljan period za završetak investicionog ciklusa i mjerenje rezultata. Zato vjerujem da ćemo u narednih pet godina dodatno učvrstiti poziciju koju danas imamo, a portfolio upotpuniti uslugom koja nam u ovom trenutku nedostaje – mobilnom telefonijom. Uz to, nadam se da će se poštovati tržišni uslovi, koji će biti jednaki za sve. Samo na taj način imaćemo tržište telekomunikacija koje će moći da se razvija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST