Loader

Komentar dana

Lokalni šerifi

24.decembar,10:37

Znam da sam smenu Minje Bogavac i Nele Tonković u Šapcu pominjala u prošlom komentaru. Ali, što kaže jedna moja koleginica, treba pisati i pričati o tome šta radi SNS dok god za to više ne bude potrebe.

Ispostavilo se da je šabačka smena priča o lokalnim šerifima.

„Sve je češća pojava da rad i rezultate profesije procenjuju nestručni politički kadrovi“, a posebno da „obrazloženje smene ne daje lokalni parlament, kao institucija koja iza smene stoji i koja je dužna da poštuje Zakon o kulturi, već to čini lokalni odbor vladajuće političke partije“, napisali su Ministarstvu kulture i informisanja Srpska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara i Društvo istoričara umetnosti Srbije, smatrajući da su smene Minje Bogavac i Nele Tonković sa mesta direktorki Šabačkog pozorišta i Muzeja politički motivisane i nezakonite.

Bogavac i Tonković su smenjene nasred mandata protivno Zakonu o kulturi, a na njihova mesta postavljeni su Vladimir Vasilić i Jovana Stojanac. Vladimir Vasilić, glumac po obrazovanju, nepoznat je široj javnosti, moguće i zato što se nakon šest godina rada u pozorištu posvetio sinhronizaciji crtanih filmova i izradi sapuna. Jovana Stojanac, po zvanju master likovni umetnik, učestvovala je na velikom broju izložbi i dobila mnogobrojne studentske stipendije. Ni Vasilić ni Stojančeva nemaju nikakvog iskustva u vođenju ustanova kulture, što je, osim visoke školske spreme i srpskog državljanstva, osnovni preduslov da se postane direktor. Postavljeni su za v.d. direktore Pozorišta i Muzeja da bi SNS odbornici omogućili sebi prostor kakav im odgovara, u kome mogu da rade bez kontrole, a ne zato što misle da su baš njih dvoje dobri za Pozorište i Muzej.

Još pre dve godine, kad su Bogavac i Tonković imenovane za direktorke, odbornici SNS-a su govorili da njima nije mesto u Šapcu zato što su „sa strane“ i zato što „šabačkoj deci uzimaju radna mesta“. To se zove ksenofobija. Mržnja prema osobi koja nije iz tvoje sredine. Što znači da šabački SNS smatra da sve s one strane granice Šapca nije njihova sredina, a to dalje znači još svašta nazadno i vrlo opasno.

Zato sam maločas rekla da su oni koji su glasali za smenu dve direktorke, za čijeg direktorovanja su Šabačko pozorište i Šabački muzej postali vidljivi a zatim i ravnopravni sa istovrsnim najboljim ustanovama u državi, učinili štetu SNS-u. Sumnjam da bi ijednoj od svih srpskih stranaka i pokreta, a da nisu među onima koji bi da vrate fašizam, odgovaralo da se na njih gleda kao na ksenofobične i nazadne. Pitanje je samo koliku moć ima centrala nad svojim lokalom.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve