Loader

Komentar dana

Foto-robot gradonačelnika Beograda

19.novembar,12:17

Šta povezuje Ekrema Imamoglua, Gergelja Karačonjija i Draška Stanivukovića? Sva trojica su kao autsajderi, uprkos autokratskim mašinerijama, baražnoj paljbi kidnapovanih državnih institucija i kontrolisanih medija, na izborima pobedili kandidate nacionalnih autokrata u za njih najbitnijim gradovima – Istanbulu, Budimpešti i Banjaluci. Trojica gradonačelnika oskrnavila su oreol nepobedivosti, pocepala sliku svenarodne ljubavi prema modernim diktatorima, populistima i iluzionistima Tajipu Redžepu Erdoganu u Turskoj, Viktoru Orbanu u Mađarskoj i Miloradu Dodiku u Republici Srpskoj.

Recept za lokalnu pobedu u inače toliko različitim zemljama bio je isti: više opozicionih partija stalo je iza jednog kandidata koji je jurišao na lokalnu vlast ogrezlu u korupciju, klijentelizam i nepotizam koja je slepo izvršavala naređenja sa državnog vrha. Glasanje za novu lokalnu vlast bilo je ujedno i glasanje protiv produženih ruku Erdogana, Orbana i Dodika. Kandidati opozicije predstavljali su sve suprotno kultu ličnosti nedodirljivih velikih voljenih vođa.

U nama najbližoj Banjaluci, Stanivukoviću istraživanja javnog mnjenja nisu davala mnogo šanse. Vučićev privezak na kojekakvim manifestacijama Milorad Dodik je 27-godišnjeg odbornika i studenta ekonomije u septembru nazvao „političkim nedonoščetom, pobačajem, umišljenim, bolesno ambicioznim manipulatorom i šarlatanom“. To mu dođe kao ono Vučićevo „Đilasovi i Šolakovi plaćenici i kriminalci“ i najnovija etiketa na TV Pinku – „politički lešinari“.

Tektonski porazi prvo Gruevskog u Makedoniji, pa Đukanovića u Crnoj Gori i ovaj udarac za Dodika u Republici Srpskoj, kao i prošlogodišnji porazi na lokalnim izborima mađarskog i turskog autokrate u sistemima sličnim onome u kome Vučić vlada, uključili su sve alarme u strateško-taktičkom odeljenju Srpske napredne stranke. Jer, u beznađe zaronjena srpska opozicija mogla bi da se osokoli dok gleda šta se događa u neposrednom i daljem komšiluku i razmišlja o vanrednim parlamentarnim, predsedničkim i – pre svega – beogradskim izborima negde na proleće 2022.

Najveće izglede za pobedu svi oni koji u vlasti SNS-a vide ruglo, galeriju komično-zlokobnih likova umreženih ličnim materijalnim interesima koji Srbiji vuku na moralno i egzistencijalno dno, imaće u Beogradu, na čijim ulicama se očitava poprilično nezadovoljstvo postojećim stanjem stvari. Da bi osvojile Skupštinu Beograda, opozicione partije morale bi pod hitno da naprave foto-robot svog kandidata za gradonačelnika, da ga zatim pronađu, prevaziđu svoje sujete i u što većem broju stanu iza njega. Opoziciona bitka za Beograd mora da ima svoje lice, da bude personalizovana, jer će lice SNS-a za beogradske izbore biti lično Aleksandar Vučić.

Budući kandidat/kandidatkinja opozicije za gradonačelnika Beograda trebalo bi da bude neko nov, neko sa koga se ne cedi ustajalo blato srpske politike. On ili ona trebalo bi da bude energičan/energična, beskompromisan/beskompromisna, elokventan/elokventna, harizmatičan/harizmatična, ličnost koja ne preza od borbe i može da probudi i motiviše mlađe glasače da izađu na birališta i glasaju za nekoga ko im, u najmanju ruku, ne vređa zdravu pamet.

Opozicionog kandidata ili kandidatkinju trebalo bi da sredovečni i mlađi Beograđani jednako mogu da zamisle kako skače na koncertu Partibrejkersa, ili kako snima video koji se masovno šeruje na Instagramu ili TikToku, dominira u nekoj političkoj debati ili drži zapaljiv govor na nekom masovnom skupu, a da stariji sugrađani istovremeno mogu da ga/je zamisle kao idealnog/idelanu, lepo vaspitanog/vaspitanu zeta ili snaju.

Protivkandidat/kandidatkinja vesić goranima trebalo bi da ima jasnu viziju šarolikog Beograda prepunog trgova na kojima su na štandovima izloženi radovi primenjenih i drugih umetnika, nasuprot viziji pevajućih fontana, megalomanskih spomenika srednjovekovnim srpskim vladarima i šoping molova na vodi; viziju u kojoj se grad razvija u skladu sa potrebama građana, a ne pojedinaca iz vrha SNS-a i turista iz Rumunije i Bugarske.

Ne bi bilo naodmet ni da, za razliku od premijerke Ane Brnabić, opozicioni kandidat/kandidatkinja za gradonačelnika Beograda pravilno koristi glagole „biti“ i „trebati“, da zna kada se kaže „kod kuće“, a kada „kući“.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve