Loader

Komentar dana

Iz grupe nedodirljivih

19.novembar,09:43

Bliži se kraju 2020, a u Narodnom pozorištu u Beogradu nije odobren finansijski izveštaj ni za prošlu godinu, iako je usvojen. Odnosno: finansijski izveštaj za prošlu godinu koji nije odobrio Nadzorni odbor, usvojio je Upravni odbor. S obzirom na to da su te dve dozvole povezane, zvuči – čudno.

Ukratko: Upravni odbor Narodnog pozorišta usvojio je 25. februara ove godine završni finansijski izveštaj za 2019, iako ga predsednik Nadzornog odbora Slobodan Milić nije potpisao, zato što od uprave Narodnog pozorišta nije dobio neophodnu dokumentaciju na osnovu koje bi mogao da oceni poslovanje nacionalnog teatra. Tražio je izveštaj o izvršenju budžeta i dokumentaciju vezanu za poslovanje u 22 tačke, a dobio je samo zvanične obrasce završnog računa uz četiri kratka dopisa. Na osnovu toga, Slobodan Milić, inače direktor Interne revizije u JKP Gradsko saobraćajno preduzeće, nije mogao da Upravnom odboru potvrdi da li je finansijski izveštaj urađen u skladu sa Zakonom o budžetu i Zakonom o budžetskom sistemu.

Međutim, iako se iz dostupne dokumentacije nije videlo koliko je sredstava potrošeno za urađene projekte a koliko je ostalo u budžetu i zašto, videle su se neke druge informacije koje bi trebalo proveriti pre usvajanja finansijskog izveštaja.

O svemu ovome odmah je obavešteno Ministarstvo kulture i informisanja, ali kao da nije. Dopisi i dokumenta su još uvek u fioci. Čeka se i na novog predsednika Upravnog odbora, Ministarstvo treba da ga predloži a Vlada usvoji, još od početka februara kada je Jasna Dimitrijević, direktorka Kolarčeve zadužbine, podnela ostavku na mesto predsednice. Zašto se čeka, ne zna se.

Na osnovu prvih preduzetih poteza na mestu ministarke kulture i informisanja, činilo se da Maja Gojković neće okretati glavu od problema i nepravilnosti. Međutim, ubrzo se ispostavilo da je takvo očekivanje bilo posledica puke želje i potrebe javnosti da konačno neko počne da radi po zakonu a ne po babu i po stričevima. Jer, kao što se zna, Maja Gojković nije reagovala povodom napada na Žaklinu Tatalović, novinarku N1, iako je taj slučaj iz resora njenog Ministarstva. Ponašala se kao da se ništa nije desilo.

Trenutno nije bitno što su ćutale i ostale ministarke u ženskoj vladi, sve izuzev Zorane Mihajlović i Tatjane Matić, i što su propustile priliku da dokažu da će i u praksi a ne samo na rečima štititi ženska prava, zato što Maja Gojković jedina nikako nije smela da ćuti. Ali, što kaže narod, ko zna zašto je to dobro. Ćutanjem je kazala da je utisak o nedodirljivim medijima osnovan.

Takvih nedodirljivih ima u svim oblastima kulture. Hajde da na talasu prvih deset dana nove ministarke još malo verujemo da ovog puta nećemo biti u pravu.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve