Loader

Komentar dana

O koroni i grudima

12.novembar,09:28

U privremenoj bolnici u Areni, jedna žena ušla je u improvizovanu prostoriju za preglede. Skinula se do pojasa jer joj je, valjda, tako lekar rekao. Nije znala da je sa galerije, gde su smešteni lakši pacijenti, neko slika.

Slika njenih golih grudi sada kruži po Vajber i Votsap grupama, a kao virus se raširila i po Tviteru i Fejsbuku.

Osoba sa Tvitera koja je okačila sliku nage žene, napisala je uz to komentar „Lepša strana kovida“. Lepša strana čega tačno? Lepša strana bolesti od koje je u Srbiji umrlo skoro 1000 ljudi? Lepša strana zloupotrebe privatnosti jedne žene? I to žene u trenutku kad je posebno ranjiva, zaražena kovidom, smeštena u (prepunu) privremenu bolnicu?

Ne mogu da grešim dušu, reakcije korisnika društvenih mreža mahom su zgražavajuće i, makar na Tviteru, za sada uspevaju da nateraju „šaljivdžije“ da obrišu fotografije. Ali nije malo ni onih koji nekako „vide“ da je sama tražila, da je „egzibicionistkinja“, da je „dobar štos“… Mnogo ih je bez svesti o tome do koje mere su povređena osnovna prava ove žene i onih koje nije briga što je slikana protiv svoje volje i znanja.

Inače, neovlašćeno slikanje je krivično delo i za njega je zaprećena kazna do tri godine zatvora. Ali, delo se goni samo po privatnoj tužbi. To znači: samo ako žena sa slike podnese tužbu, biće pokrenut proces protiv bića bez mozga i empatije koje ju je fotografisalo.

Još na početku korona krize ženske organizacije upozoravale su na bezbednost žena u privremenim bolnicama. Sada vidimo zašto je to bilo važno. Povodom ovog slučaja oglasilo se samo Ministarstvo odbrane, jer vojska obezbeđuje ovaj objekat. Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i ministarka za istu oblast Gordana Čomić nisu reč rekle. No, dobro, i odsustvo reakcije je reakcija.

Šta je sledeće, pitam se. Posle žene u bolnici i njenih golih grudi, ko je sledeća žrtva? Žena iz prosekture?

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve