Loader

Komentar dana

Vlast sa rokom trajanja

22.oktobar,10:38

U utorak uveče, predsednik Vučić opet nam je dozirano dao nove informacije o budućoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Prva doza informacija stigla je kada nas je obavestio da će mandatarka buduće vlade biti – šokantno – Ana Brnabić.

Sada smo saznali da će predsednik Narodne skupštine biti Ivica Dačić. Ovo, ruku na srce, jeste iznenađenje. Dačić je ministrovao od 2008. do danas, pa je teško zamisliti ga u nekoj drugoj fotelji. Iznenađujuće je, međutim, i što je deo javnosti novo nameštenje dosadašnjeg ministra spoljnih poslova doživeo kao – degradaciju. Predsednik parlamenta je druga najviša funkcija u Srbiji, i za ne daj bože, ako zemlja nekim slučajem ostane bez predsednika, prvi čovek ili žena Skupštine postaje vršilac dužnosti. Sećate se Nataše Mićić, na primer? Nije Dačić zglajzao, nego je odlično ispregovarao za sebe. Šta je dogovorio za svoje, videćemo kad mandatarka predloži sastav nove vlade. Za sada samo možemo da nagađamo, ali ako Maja Gojković više nije predsednica Narodne skupštine, mora biti da joj se smeši ministarska pozicija. Treba nekako popuniti onu kvotu od 50 odsto žena, lepo izgleda ta kvota pred Evropom, a što žene u Srbiji od toga neće imati nikakve koristi, druga je tema.

Drugo veliko iznenađenje jeste najava da su buduća vlada i ovaj sastav parlamenta oročeni do aprila 2022. godine. Zašto? Vučić kaže – zato što imaju većinu. A u stvari, 2022. treba da budu održani predsednički izbori, pa će verovatno ruku podruku sa njima ići vanredni parlamentarni. Sad, da li da bi većina bila još veća ili da bi Vučićev drugi predsednički mandat bio sigurniji – rano je da sudimo.

Donekle je iznenađenje i najava predsednika Srbije da će buduću vladu činiti praktično sve (sve tri, ako ne računamo manjine) parlamentarne stranke. Biće to parlament bez ikakve opozicije, što smo i znali. U tom svetlu, najava parlamentarnih izbora za 2022. nije loša, jer daje na vremenu opoziciji, starim i novim licima, da se presaberu, prestroje, jasno definišu ko su i šta su, i da prođu kroz proces sazrevanja. Jednoumlje u parlamentu nikako ne može biti zdravo za društvo, pa eto šanse da nam, makar u tom smislu, bude bolje za najviše dve godine.

Najveće je, međutim, iznenađenje ono o čemu većina ćuti. Srbija, puna četiri meseca nakon parlamentarnih izbora na kojima je SNS osvojio ugodnu većinu, i dalje – nema novu vladu. A nema ni objašnjenja zašto je ovoliko dugo čekamo.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve