Vreme
VREME 1554, 15. oktobar 2020. / VREME

Valjevo – Informisanje »u službi građana«:
»In Network Solution«

Sve je kod "Radio Valjeva" i umetnika koji ga vode sumnjivo, jedino je nesumnjivo da im za sve bljuvotine koje emituju kaplje iz budžeta

Valjevo je primer kako su lokalni mediji postradali nakon brzoplete, i reda radi, privatizacije budžetskih abonenata. Zna se da je čuveni Radoica iz Kruševca kupovao redom, uglavnom elektronske medije, pa i one u Pančevu i Kragujevcu, te da su naprednjaci sve to obavili po "zakonu".

Postupanje po "zakonu" nije mimoišlo ni Valjevo. Prvo je privatizovan nedeljnik "Napred", za golemih 500.000, tada maraka. List je zadržao veliki tiraž, blizu deset hiljada, i može se reći da objektivno informiše, ali nezamerajuće selektivno. Slučaj "Radio Valjeva" je paradigmatičan po mnogo čemu, ukratko, novi vlasnici su zaebali vek i sve Radoice, jerbo je kod njih sve sumnjivo, dok je nesumnjivo jedino da ih lokalna vlast debelo plaća, i to za "projekte" blaćenja i najprizemnijeg vređanja onih za koje se proceni da su protivnici.


ULAZAK U POSED

Radio Valjevo je osnovan 1967. i bio je stanica za ugled, po organizaciji, sadržaju, novinarima koji su u njemu radili. Posle 2000, a naročito posle 2010, ruiniran je po svim šavovima. Nakon više bezuspešnih prodaja, cena je pala na 1200 evra, u novembru 2015. prodat je Doris Aćimović, za 17.400 evra. Cena otišla na gore jerbo je za kupovinu bio zainteresovan i gospodin Radoica. Interesantno da je advokat gospođe Aćimović podneo prigovor Agenciji da Radoica nije mogao da učestvuje u nadmetanju jerbo je krivično osuđivan. Prigovor je uvažen, ali je ostala izlicitirana cena od 17.400 evra.

Onda su umetnici, što se kaže, ušli u posed, obećali velike investicije, te da će Radio biti u službi građana. Već na startu je zatraženo da grad obezbedi plate zaposlenima, da bi mogli da funkcionišu. Grad odbio zahtev, u to vreme na vlasti je bila koalicija na čelu sa SPS-om, pomoćnik gradonačelnika Žarko Kovač je odgovorio pitanjem zašto bi grad finansirao privatni medij. Novi "Radio Valjevo" je, na to, imao svoj odgovor, u programu je, uzastopce, čitano saopštenje da je gospodin Kovač običan lažov, te da je ista takva i urednica portala "Kolubarske.rs" Darija Ranković, koja je prenela Kovačevu izjavu. Saopštenje je potpisao Zoran Majdak, kao "predsednik Kompanije".

Tu se netko zainteresovao da vidi tko je gospodin Majdak, te nađeno da je isti, sa saborcima, pominje se i Marko Aćimović, sin gospođe Doris, koja kupila radio, 2012. bio optužen za prevaru od nekoliko miliona evra jerbo je na radiju "Fokus", na kome su u to vreme radili Ksenija Vučić i Vladimir Đukanović, organizovao tzv. nagradne igre SMS porukama.

Posle nekoliko meseci novi "Radio Valjevo" napušta prostorije u zgradi na Trgu Desanke Maksimović, zbog zato što grad nije hteo da plaća zakup. Kad su napustili prostorije, samo što nisu odneli zidove. Gradska komisija je utvrdila, u zapisniku, da nedostaju radijatori, isečene instalacije za grejanje, počupane elektroinstalacije, uništeni štekeri, odneti lusteri...


ZLATNO DOBA

No, od odštete ne bilo ništa, na vlast dolaze naprednjaci sa dr Slobodanom Gvozdenovićem na čelu, široj javnosti poznatim kao Komandant Conrad. Za Radio počinje zlatno doba, na zgradu opštine se meću antena i predajnik, čime se, umetnički rečeno, zapišava teritorija. Gospodin Majdak, sa načisto umetničkom biografijom, postaje takoreći član gradonačelnikovog kolegijuma, tik do njega, ili iza njega, u raznim filmskim nastupima i promocijama.

Saznaje se da je vlasnik Radio Valjeva, koji bio u stečaju, ali, pa šta, "In Network Solution" doo Beograd. Kako to moćno i umetnički zvuči. Direktor firme je Zoran Jelača, a kao odgovorni urednik Radio Valjeva, po REM-u, zaveden gospodin Zoran Majdak. Sa finansije se nije kuburilo, kako objavio portal Kolubarske.rs, u 2019. je firma "Solution" iz budžeta grada Valjeva, sa pozicije gradonačelnik, dobila 4.968.000 dinara "za usluge informisanja", što je u suprotnosti sa zakonom, jer se mediji finansiraju putem konkursa. I od toga bilo – pa šta!

Zna se, zahvaljujući portalu "Kolubarske", i da je 2020. godine grad Valjevo od 10 miliona dinara namenjenih medijima, 6.450.000 dinara dadnuo jednoj "našoj" valjevskoj televiziji i trima beogradskim kompanijama koje su na istoj adresi, Majke Jevrosime 29, Beograd, a to su Radio Valjevo, INFO24 media i Global Media Broadkast, kako to tek moćno i umetnički zvuči.

Kako su "Kolubarske.rs" pratile šta radi "konkurencija", umetnici su promešali karte i uzvratili, za one koji ne paze na času registrovali su portal pod nazivom "Kolubarski.info". Tek tu se urednica portala "Kolubarske" našla na meti umetnika, kao ovakva i onakva, ukratko nezabeležena prostota i niskost u javnom prostoru. Urednica Ranković je, zbog vređanja na ličnoj osnovi, 2017. godine podnela tužbu. Optuženi se nisu pojavili na sedam ročišta, da bi, februara 2020, Viši sud u Beogradu doneo presudu da su Zoran Majdak, kao odgovorni urednik, i Goran Pejaković u obavezi da solidarno plate, dva puta po 80.000 dinara, zbog povrede časti i ugleda novinarke Darije Ranković. Darija kaže da to nije uspela da naplati.

Ako se u plaćanje ne računa, jer novinarka Ranković sumnja u isti rukopis, to što je bila meta na neregistrovanom internet portalu "valjevskaposla.com", na kome je, kako kaže, predstavljena u ogavnim sadržajima i pornografskim ilustracijama, što je omalovažavanje i vređanje bez presedana. Tražila je od policije da utvrdi identitet napadača, ali, jok. Nije vredelo ni što je ta Poverenica za zaštitu ravnopravnosti osudila mizogene, seksističke i uvredljive sadržaje na račun novinarke Ranković, medijski jahači apokalipse i dalje jašu sa vetrom u leđa.

Dragan Todorović