Loader

Komentar dana

Bahata imitacija života

02.oktobar,11:24

Gledaoci čuvenog filma Dan šakala Freda Cimermana iz 1973. na Pinku 2 imali su šta da vide. Točnije – pročitaju. Naime, u titlove su ubačeni „šiptarski teroristi“, „batali bre“, psovke i slični izrazi/kretenizmi bez ikakve veze sa stvarnim dijalozima. Ekvivalent ove „intervencije“ je crtanje auto-sprejom šajkače sa kokardom na nekom od portreta iz opusa Amadea Modiljanija. Ipak, smije li itko staviti ruku u vatru da to ne bi bila „genijalna fora“ Željku Mitroviću, Goranu Vesiću i sličnim kreatorima javnog ukusa?

Isti osjećaj izaziva i saznanje da je Aleksandar Vulin dobio nešto što se naziva „Plaketa za izuzetan doprinos radu Saveza krajiških udruženja i dosljednu borbu za opstanak Srba u Republici Srpskoj i zemljama regiona“. U prevodu: ministru čije izjave predstavljaju dar s neba za svakog hrvatskog ili albanskog ekstremistu, zahvaljuje organizacija na njegovim jaslama. Ako su ranije možda i sumnjali, Srbi u Hrvatskoj, na Kosovu i Metohiji, u Federaciji Bosne i Hercegovine sada mogu biti sigurni da se iz službenog Beograda ničem normalnom ne mogu nadati.

A i kako bi? Srbija više od tri mjeseca poslije izbora nema skupštinu i vladu uprkos tročetvrtinskoj naprednjačkoj većini. Međutim, to nije najvažnija politička tema u zemlji. Broj jedan zauzima otužni i toksični raspad Demokratske stranke. Iako je ta partija u Beogradu – svojoj nekadašnjoj glasačkoj „tvrđavi“ – na posljednjim gradskim izborima debelo ostala ispod cenzusa, mediji iz dana u dan utvrđuju da li je njen pravi predsjednik Zoran Lutovac ili Branislav Lečić, tko drži pečat, šta članovi govore jedni o drugima… Sve to zajedno valjda bi trebalo simulirati politički život i dodatno ogaditi opoziciju.

No, sasvim je jasno nešto drugo. Okamenjena u jednom autoritarnom, bahatom i neuravnoteženom režimu, Srbija je postala parodija od države. Institucije, parlamentarizam, stranački život, društveni dijalog, javnost, mediji i još mnogo toga, mahom je fake, lažno. A kako stvari stoje, tek će biti. Aleksandru Vučiću i njegovoj ekipi samo je nebo granica.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve