Loader

Komentar dana

ČP nekad i sad

19.septembar,16:52

Informaciju da je svaki deveti stanovnik Republike Srbije član Srpske napredne stranke moguće je gledati i iz vedrijeg ugla: to znači da osam od devet građana Srbije nije učlanjeno u SNS. Zašto nas to ipak uopšte ne teši?

U traganju za odgovorom neće nam biti na odmet sećanje na jednopartijski komunistički režim, ako smo dovoljno stari da ga se sećamo. U zemlji od dvadeset i dva miliona stanovnika, bilo je oko dva miliona članova Saveza komunista. Dakle, svaki deseti ili jedanaesti građanin i građanka Jugoslavije. Da li je preostalih devet desetina žitelja bilo u statusu „građana drugog reda“? Formalno i deklarativno ne, ali uz jednu malu napomenu: članstvo u SK omogućavalo vam je pristup pozicijama moći, bilo je nužan, mada ne i dovoljan uslov za participiranje u upravljanju zemljom, od kućnog saveta ili radničkog saveta u firmi pa do federalnog Predsedništva. Velika većina „članova partije“, naravno, nije imala nikakvu stvarnu društvenu moć, ali nije u tome stvar, nego u tome da su svi koji su moć imali bili „članovi partije“ (ČP). Mogli ste i kao ČP biti društveno-politički niko i ništa, ali kao nečlan partije ste sigurno bili društveno-politički niko i ništa jer ste prosto bili izvan sistema, jedinka iz puke biološke mase.

Sve u svemu, liči? Da, uz izvesne razlike. U zrelom socijalizmu koji pamtim – i koji nisam nimalo sklon da idealizujem, što je danas ponegde u modi – kompetentni i čestiti ljudi postajali su ČP jer im je ta „ćaga“ bila potrebna za napredovanje, a Partiji su, pak, trebali takvi ljudi, doduše, ne na najvišim pozicijama, rezervisnim uglavnom za beskorisne partijske barone. Baroni su se bavili „ideologijom“, a kompetentni niži i srednji ešaloni javne uprave i društva stvarnim životom, tj. normalnim funkcionisanjem gradova, javnog prevoza, vodovodom, urbanizmom etc. I to je uglavnom i funkcionisalo, štošta od toga bolje nego danas, mada u tehnološki oskudnijoj epohi.

U čemu je, dakle, razlika? Današnji baroni više nemaju ni ideologiju, a kompetentnost ih nikada nije krasila. A tipičan ČP iz srednjih i nižih ešalona više nije neko ko nešto korisno, važno i vredno zna, ume i hoće, nego neko kome ČP-ovstvo služi kao zamena za impresivno odsustvo vrlina. Zato se sve kud god pogled seže ili raspada usled neznanja i nehaja, ili guši u kiču i nametljivoj ružnoći prostaštva.

I onda se neko čudi što na zidovima piše „Bravar je bio bolji“. Pa, taj je bar stvarno bio bravar! I trebali su mu oni koji to nisu.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve