Vreme
Sreća na rasklapanje


Autor
piše:
Zoran
Stanojević

Početak avgusta uobičajeno je vreme kada Samsung predstavlja svoj novi Note model, a uz to se prošvercuje još nešto. Obično se radi o glamuroznom događaju (S Galaxy se na sličan način predstavlja u februaru), najčešće se dešava u Njujorku, ali je ove godine zbog korone sve to izostalo. Industrija mobilnih telefona i prateće tehnologije živi od marketinga, i odsustvo spektakla je razlog zašto nismo sa svih strana više zasuti pričom o fantastičnim unapređenjima bez kojih se ne može. Inače, Epl ima svoj događaj na kome predstavlja novi ajfon, obično u septembru ili oktobru.

Jeste da je Note zvezda avgustovske promocije, ali od februara 2019. sve oči uprte su u Samsungove telefone na rasklapanje, takozvanu Fold seriju, koja se tada pojavila. Razlog je jednostavan, u slučaju klasičnog telefona radi se o usavršavanju postojeće tehnologije i često se pitamo da li nam je brži i bolji telefon neophodan ako nas prethodni još dobro služi. Kod telefona na sklapanje, odnosno rasklapanje radi se o potpuno drugačijem doživljaju korišćenja sprave, ne samo zbog veličine ekrana kada se otvori, već zbog novih mogućnosti koje nam takav ekran pruža.

Novi Fold se u Srbiji najavljuje uz cenu od 2069 evra, još ga nema u prodaji, pa se moramo oslanjati na testove koje su obavili strani mediji. Oni naširoko hvale tehnologiju, budući da je u aparat ugrađeno sve najbolje što u mobilnoj telefoniji danas postoji, ali se postavlja pitanje vredi li investirati toliko u spravu koja, kada se sklopi, biva veća od dva povelika mobilna telefona složena jedan na drugi.

Ukratko, Fold2, kao i njegov prethodnik, ima dva ekrana, jedan od 6,2 inča vidite dok je sklopljen i kada služi kao klasičan telefon. Kada ga otvorite, kao knjigu, pojavljuje se novi ekran od 7,6 inča, dvostruko veći od osnovnog. Odlično za gledanje videa ili za čitanje, ali ne i za uobičajeno korišćenje jer većina aplikacija nije prilagođena tolikom ekranu i takvom formatu. To je najveći problem uređaja na rasklapanje, još nisu masovni (daleko su od toga) i programeri se ne trude da im se prilagode kako bismo imali maksimalno iskustvo korišćenja.

Samsung ima ozbiljnu konkurenciju u Majkrosoftovom Surface Duo uređaju, koji izgleda kao dva sastavljena tableta, a sklopljen je veličine pasoša (podebljeg), dakle drugačijih je dimenzija nego uobičajen telefon. A tu je i Huawei MateX čiji se sledbenik očekuje.

Kome treba uređaj koji je kombinacija tableta i telefona, a košta zbirno više nego ta dva uređaja ako se kupe odvojeno? Najpre onima koji žele da budu ekonomični sa prostorom i spremni su to da plate. Ovakav aparat zgodan je za adhok prezentaciju, na primer na nekoj konferenciji gde se srećete sa mnogo potencijalnih klijenata, pod uslovom da ih uskoro opet bude. Takođe, dobar je i za one koji mnogo putuju, a teret im je da vuku laptop, naročito po aerodromima. Na ovakvim ekranima rad je prilično pregledan, uz džepnu tastaturu čak i udoban.

Ipak, nemojte računati da ćemo uskoro svi kupovati ovakve telefone jer će im s vremenom, kao i svakoj tehnologiji, pasti cena. Za tako nešto potrebni su ozbiljni tehnološki pomaci, a sudeći po viđenom to još nije ni na horizontu. Sa sadašnjom tehnologijom savitljivi ekran mora da bude skup. Tako da se sada marketinški stručnjaci lome da vas ubede da to iskustvo vredi para. Kupci su, za sada, trpeljivi.