Od ponedeljka Srbija ima mogućnost onlajn prijave za PCR testiranje, ili za dobijanje rezultata testiranja. To je deo portala E-zdravlje, iza kojeg stoji Kancelarija za IT upravu Vlade Republike Srbije. Da biste mogli da je koristite, neophodno je da imate aktivnu zdravstvenu knjižicu na kojoj piše vaš LBO (lični broj osiguranika) i broj ZI (zdravstvene isprave).

Uz sve to, treba napraviti i korisnički nalog popunjavanjem jednostavnog formulara i biranjem korisničkog imena i lozinke. To je možda i suvišan korak, budući da su zdravstvene knjižice čipovane i imaju PIN kod koji se dobija prilikom uručenja ili se može naknadno dobiti u zdravstvenoj ustanovi, ali iz nekog razloga pristup radi samo preko korisničkog naloga ili LBO.

Na Play store-u za sada nema mobilne aplikacije, tako da se sa mobilnog telefona pristupa sa nekog od brauzera, najbolje sa Hroma.

Budući da testiranje rada ovog servisa zahteva da se prijavite sa simptomima i zakažete laboratoriju, nismo se time igrali u ovoj krizi i ostaje da se u kvalitet i efikasnost usluge uverimo kroz iskustva onih koji jesu u problemu. Ali ono što se obećava je da se ovim putem može organizovati testiranje, možda i prijem u bolnicu ako su prijavljeni simptomi ozbiljni, a informacija o utvrđenom rezultatu šalje se na registrovani imejl ili mobilni telefon. S tim da je to samo obaveštenje da je stanje utvrđeno, a da li je test pozitivan ili negativan, možete saznati samo ako se po saznanju da je rezultat stigao ponovo ulogujete na portal E-zdravlje. Time se čuva privatnost vaših medicinskih podataka.

U narednim danima utvrdićemo da li ovaj sistem dobro radi i koje su mu mane, jer nema savršenog softvera, barem ne u trenutku lansiranja. Dobra stvar je što niste osuđeni na zvanje telefonom ili fizički odlazak po rezultate, mada nije jasno može li se na ovaj način dobiti validan dokaz o negativnom testu koji se, recimo, pokazuje na granici. Ili je i dalje neophodno da neko udari pečat.

Na ličnom planu ova usluga je od ogromne koristi, a koliko, najbolje znaju oni koji rezultat PCR testiranja čekaju. Ali od značaja je i za medije, jer nam govori da postoji uređena baza testiranih i prijavljenih za testiranje, iz koje je moguće trenutno vući podatke po raznim osnovama. Od ukupnog broja testiranja i testiranih u nekom vremenskom periodu, do broja pozitivnih i negativnih koji se mogu takođe pretraživati po godištu, polu i mestu stanovanja, budući da su to podaci koji se unose u bazu. Ako sistem radi kako treba, takvi podaci se dobijaju na klik i sto odsto su tačni.

Administracija u Srbiji napravila je krupne korake u poslednjih nekoliko meseci, više silom prilika nego političkom voljom, mada je i ona bila potrebna. Neki procesi su potpuno digitalizovani iako im treba još doterivanja. Ali neki su izostali.

Najveća prepreka radu na daljinu i dalje je nemogućnost elektronskog potpisivanja dokumenata, odnosno zahtevi administracije i drugih firmi da se dokumenti potpisuju ručno i često dodatno potkrepe pečatom. To znači da su mnogi i dalje prinuđeni da, zbog posla koji bi bez problema mogli da obave od kuće, odlaze u kancelariju ili gdegod, štampaju, potpisuju i pečatiraju dokumente izlažući sebe i druge nepotrebnim rizicima od zaraze. Jer, na primer, u isto vreme čekaju rezultat PCR testa koji će dobiti onlajn.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST