Loader

Komentar dana

Pobuna lekara

23.jul,12:34

Prvo su lagali i vodili računa da ih ne uhvate, a kada bi bili uhvaćeni njihova propagandna mašinerija je stvarnost prilagođavala njihovim lažima. Kada su videli da im to prolazi, počeli su da nas nonšalantno i osiono u lice obasipaju lažima, polazeći od toga da ćemo verovati njima, a ne sopstvenim očima, ušima i novčaniku. A onda je došla pandemija. Na talonu su se našli zdravlje i goli život. Vlast je nastavila onako kako jedino ume, prilagođavajući stvarnost sopstvenim potrebama. I onda su se stvari malo-pomalo promenile. Strahovi su se promenili. Strah od bolesti nadjačao je sve druge strahove koje izaziva jednopartijska, kleptokratska prćija u kakvu su Srbiju pretvorili.

U utorak pre podne su se protiv korona-laži ove vlasti javno i masovno pobunili lekari, njih preko tri stotine, pod imenom i prezimenom. U otvorenom pismu su optužili vlast da se neodgovorno i nekompetentno odnosi prema pandemiji i da zavarava građane.

U pismu pored ostalog stoji: „Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima. Konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti. Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.“

Potpisnici, čiji broj raste, zahtevaju: Da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala; da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida19, kako u opštoj populaciji tako i među zdravstvenim radnicima; da se utvrdi da li su podaci bili namerno zataškavani, i ako jesu, da se odgovorni kazne; da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini i da se formira novi Krizni štab; da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Snaga ovog otvorenog pisma koje su objavili N1 i Nova S leži u broju potpisnika. Razorno dejstvo ovog pisma je to što preko tri stotine doktora medicine, među kojima i mnogobrojni anesteziolozi i radiolozi koji su u borbu protiv korona virusa upregnuti do maksimuma fizičke izdržljivosti, optužuje vlast da zataškava broj novozaraženih i umrlih i da zdravstvenom krizom upravlja politički, a ne stručno. Veliku opasnost po vlast predstavlja to što su do sada mnogi lekari pojedinačno i iz straha od represije skrivajući svoj identitet upozoravali na velike razlike između stvarnog stanja i pinkovsko-informerske interpretacije, dok su sada istupili zajednički i pod punim identiteom.

Manevarski prostor budućem košarkaškom treneru naše dece je prilično sužen. Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić može da naloži da svi mediji pod partijskom kontrolom prosto ignorišu ovu pobunu; može pod hitno da pronađe solidno veliko stado žrtvenih jaganjaca; ili da optuži Đilasa da stoji iza pobunjenih lekara, što bi značilo da mu je kompas potpuno prolupao i da će kula od partijskih knjižica ubrzano početi da se urušava.

Može i da njemu odane lekare, koje je na rukovodeća mesta postavio SNS, nahuška protiv lekara kojima je prekipelo zbog laži i politikantstva u zdravstvenom sistemu i dodatno zagreje zlu krv u društvu koje su zavadili.

Za vlast je ovo loselose situacija u kakvoj se do sada nije našla. Šta ako se više stotina policajaca, tužilaca ili sudija ugleda na lekare i pod imenom i prezimenom ukaže na stanje u policiji ili pravosuđu?

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve